Gözlüğü şarj etmek
Sıvı kristalli televizyon ekranını, gözlüğe uyarladılar. Gözlüğe bir de pil taktılar. Pili açınca gözlük, “yakınlaştırma” aracı oluyor. Büyüteçe dönüşüyor. Yakını iyi göremeyenlere, küçük yazıları okuyamayanlara elektronik görme takviyesi.
Amerikan PixelOptics 12 yıl uğraşıp, 275 patent aldıktan sonra “emPower” adlı bu gözlüğü yaptı. En klasik Ar-Ge ve inovasyon örneği bir ürün. Şimdi ticari boyuta geçti. Satışa hazır. 36 değişik modeli var. Fiyatlar bin dolar civarında. Bu paraya, çerçeve, ileri teknolojik camlar, özel pil, ve şarjı dahil. Camı Japon Panasonic Healthcare yapıyor. Sadece camı 300 ila 400 dolar arasında. Yakından okuma güçlüğü olanların okuma kalitesini artırmak amacıyla üretilen özel gözlük şöyle çalışıyor:
Minicik bir pili ve mikroçipi var. Camın ortasından aşağıya doğru olan kısmı sıvı kristalli. Kullanıcı, okumak üzere başını eğerse, gözlükteki duyarga bu eğimi anlar. Minik pil yanır.
Sıvı kristal bölgedeki molekülleri harekete geçirir. Böylece, gözün okumaya odaklı bu kısmındaki cam, büyüteç görevine dönüşür. Kişi, başını eğmeden de sıvı kristal bölgeyi uyandırabilir: Gözlüğün kenarındaki pili çalıştırarak. Okuma bitince, pili kapatır. Cam, eski haline döner. Bu işlerin yapılmasını sağlayan pil 2-3 gün idare ediyor. Geceleri, cep telefonu gibi şarja koymak lazım. Gözlük suya düşse de pile bir şey olmuyor. Bu kadar karmaşık bir teknolojik şıklığa ne gerek var? Gençler bu soruyu sorabilir. Haklılar.
Onlar, henüz yaşamın onlara neler getireceğinden habersiz olduklarından, yakını görememe, okuyamama gibi bir kavramları bile yoktur. İstisnalar olsa bile… Ama ABD verilerine göre (sadece o ülkede) 20 milyon 600 bin kişi gözlük camının üst kısmı uzağı, alt kısmı yakını gösteren “geçişli” (progresif) gözlük kullanıyor. 16 milyon 200 bin kişi ise yine aynı tür gözlüğün, uzak ve yakın görüş alanları tamamen “ayrı” şeklini (bifokal) kullanıyor.
Teknoloji herhalde daha ilerledikçe, gözün içine çip yerleştirip, uzağı-yakını göremeyenleri, veya astigmatı olanların görme kusurunu düzeltecekler. Henüz o aşamada değiliz. Şimdilik, gözlükle bu işi idare edeceğiz.
Türkiye’de ise dert, ileri teknolojik ürünle katma değer üretmek falan değil. Dert: Çin. Türkiye’de satılan 15 milyon gözlüğün yüzde 90’ı ithal. Çin’den Türk pazarına giren ithal
gözlükler fazla ucuz. Bizimkiler rekabet edemiyor. Ankara Ticaret Odası’na göre, 18 gözlük fabrikasından sadece 5’i aktif. Yıllık kapasite 6 milyon olduğu halde, 600 bin adet gözlük üretiliyor.