Ar-Ge’ye iki bakış
Başbakan:
“Bugün metal ihraç ederseniz 1 liraya, sandalye ihraç ederseniz 2 liraya, ergonomik bir sandalye ihraç ederseniz 5 liraya satarsınız. Olay bu. Yıllık 500 milyar dolar ihracata, tonu 100 dolar olan ürün ihraç ederek değil, kilosu bin dolar olan ürün ihraç ederek ulaşabiliriz. Şimdi bunu başaracağız. Mesela, tüplü televizyon üretiminde Avrupa’nın en önde gelen ülkelerinden biriydik. Ancak LCD, LED ve plazma teknolojisine zamanında yatırım yapamadık. Ve bu alanda eski pozisyonumuzu kaybettik. Şimdi üretiyoruz, ancak panelleri dışardan ithal ediyoruz. Oysa bu alanda daha fazla Ar-Ge çalışması yapılsaydı, bugün bu yeni teknolojinin üretiminde de liderler arasında yer alabilirdik. İstediğim şudur: Dededen kalma yöntemlerle, taklitle varabileceğimiz yer bellidir. Biz, ekonomide, dış politikada Türkiye’yi güçlendirirken, özel sektörümüzün de bu vizyonla hareket etmesini istiyor ve bunun altyapısını kuruyoruz.”
**
Koç Holding/Mustafa Koç:
“Dokuzuncu Kalkınma Planında ülkemizde Ar-Ge oranının 2013’e kadar yüzde 2’ye çıkartılması hedefi vardı. Kalan iki sene zarfında bu seviyeye ulaşılması zor görünmekle birlikte, en kısa sürede bu hedefi yakalamak, hatta üzerine çıkmak zorundayız.
Çıkar yol sanayide katma değeri artırmanın yollarını bulmaktır. Bu da ancak Ar-Ge ile mümkün. Teknoloji ve yenilikçiliğe yapılacak yatırımlar uzun vadede Türkiye’nin rekabet gücü, ekonomik büyümesi ve istihdamının yanı sıra, cari açık sorununun çözümüne de çok önemli katkı sağlayacaktır. Bu bakımdan konuya devletimizin destek vermeyi sürdürmesi kaçınılmazdır.” (26/2 HaberTürk – Vatan)