BT projelerinde helezonik model
Artık tüm kaynakların kısıtlı olduğu bir dünyada yaşıyoruz. İnsan gücü, para, malzeme, zaman, teknoloji. Herşey kısıtlı. Bu kadar kısıt içerisinde bir işi iki kere yapma lüksümüz de yok. Çok iş yapmak kadar, doğru işi yapmak ve bir kerede en iyi şekilde yapmak da çok önemli. Özellikle yazılım geliştirme süreçlerinde model, bizi iş tekrarından ve zaman kaybından korumalı. Eğer yazılım geliştirmede modeliniz yok sanıyorsanız bir kez daha düşünün: Helozonik modelde yazılım geliştiriyor olabilirsiniz!
Helezonik modelde analiz, kodlama, test ve canlı kullanım süreçleri ardı ardına birbirini takip eder. Canlı uygulamada ortaya çıkan bir durum, analiz sırasında üzerinde fazla düşünülmediği için yeni geliştirme ihtiyacı ortaya çıkarır ve yeniden analiz, kodlama, test ve canlı geçiş gerektirir. Hayalinizde bir koordinat düzlemi düşünün. Sol üst köşe analiz, sağ üst köşe kodlama, sağ alt köşe test, sol alt köşe canlı kullanımı göstersin. Orjin noktasından başlayan, sol üst parçadan sağ üst parçaya oradan sağ alta devam eden bir halka çizin ve bu halkayı helezonik şekilde giderek büyütün ve birbirini saracak şekilde devam edin. Orjinden giderek uzaklaşıyorsunuz değil mi? Yazılım sürecinde herhangi bir hatayı bu çizgi üzerindeki herhangi bir noktada tespit edersiniz. Bu nokta orjinden ne kadar uzaksa maliyeti o kadar fazladır. Bu nedenle bir işi bir halka da bitirmek için analizin, planlamanın çok ciddiyetle yapılması gerekmektedir.
Modelin olmadığı bir yazılım sürecinde programcıların karşılaştığı en büyük sorunlardan bir tanesi planlamanın iyi yapılmamış bir projenin uygulamasıdır. Yazdığı kodu daha sonra silmek ve yerine yeni satırlar yazmak çok zordur. Çünkü silinen herbir satırın üzerine dakikalarca düşünülmüş ve kendinden sonraki binlerce satırın her birinde hatırda tutulmaya çalışılmıştır.
Helezonik model baş döndürücüdür, farkına varılmayabilir. Modelimiz yoksa belirlemekten korkmayalım. Yazılım mühendisliği konuları sizlere modeller konusunda yardımcı olacaktır.