ERİŞİM, EMNİYET VE MALİYET
Kuruluşların ihtiyaçlarına göre uygun bulut hizmetlerinden oluşan en avantajlı kombinasyonların kullanılmasının kısa ve orta vadede doğru çözüm olduğunu belirten Microsoft Türkiye Sunucu ve Yazılım Ürünleri Grup Yöneticisi Necip Özyücel, uzun vadede ise standart ve düşük maliyetli servislerin daha fazla gündeme geleceğini söyledi. Özyücel sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha fazla erişim, daha kontrol edilebilir maliyet ve kazandırdığı esneklik ile BT’nin birey ve kurumsal kullanıcıların daha fazla hayatlarına girmesine sebep olacaktır. Yaratıcı fikirlerin çok kolay hayata geçmesi ve çok kolayca büyüyebilmesi mümkün olacaktır. Birlikte çalışabilme ve farklı yerden faklı araçlar ile aynı servislere ve veriye ulaşabilmek kolaylaşacak ve yaygınlaşacaktır.”
Bölgede yaygınlaşma sürüyor
Bulut bilişimin Mart 2011’e kadar Avustralya, Singapur, ABD, İngiltere ve Avrupa’da yaygınlaşacağını belirten Fujitsu Türkiye Genel Müdürü Halit Zaim, Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede de bulut hizmetlerinin yaygınlaşacağını kaydetti. Zaim, “BT kaynaklarının yoğunlaştığı bir platform haline gelen bulut bilişim kapsamında servis sağlayıcılarının da oluşturdukları web servisleri üzerinden donanım ve yazılım gibi uygulamalarını dinamik olarak paylaşmaları mümkün oluyor. Birey ve kurumlar bu hizmetlerden ölçek ekonomisinin avantajlarıyla yararlanabiliyor. Bulut bilişimle kurumların iş modellerinde güçlü bir değişim süreci başlıyor” dedi.
Genel bulut modeli daha çok dikkat çekiyor
Mobiliteye dikkat çeken Ardıç Pazarlama Müdürü Mine Tezer, mobil uygulamaların ve mobil internetin yaygınlaşmasıyla bulut üzerinden sunulan servislerin de giderek çoğaldığını kaydetti. “Bu açıdan bakıldığında, özellikle genel bulut modeli yani public cloud daha çok umut vaat ediyor. Son kullanıcı bu uygulamaları çok daha kolay benimseyip günlük yaşantısında kullanıyor. Özel bulut modeli (Private Cloud) içinse güvenlik konusunun iyi anlatılması gerekiyor. Veri güvenliği konularındaki çekinceler azalıp, kullanım yaygınlaştıkça, sunulacak hizmetler ölçek ekonomisinden faydalanacak” diyen Tezer, mobil uygulamaların daha da yaygınlaşacağını ve servislerin internet cihazları üzerinden daha yaygın şekilde kullanılacağını sözlerine ekledi.