Yerli imalat uyduya bir adım daha
ürksat 4A ve 4B ihalesi ve uydu üretim teknolojisi transferi ihalesini, Japon Mitsubushi Electric Corporation (MELCO) kazandı.
İhale kapsamında, iki uydunun yer sistemleri ve uzaya fırlatma işi ile uydu ve fırlatma işinin sigortalanması da MELCO tarafından gerçekleştirilecek. Uyduların Türkiye’ye maliyeti ise 571 milyon dolar olacak.
Türksat 4A ve Türksat 4B Uydu İhalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi imza töreni, 07 Mart’ta Ulaştırma Bakanlığı DLH Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Öz, MELCO Genel Müdürü Eiichi Hikima ve Genel Müdür Yardımcısı Toru Yunoki katıldı.
Türksat 5A Türkiye’de imal edilecek
Bakan Yıldırım, imza töreninde yaptığı konuşmada, “2005 yılında belirlediğimiz uydu stratejisi kapsamında 2013 ve 2014 yılları arasında iki yeni uydu temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak Türksat 5A’nın Türkiye’de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz” dedi.
Türksat’ın uydu işletme kapasitesinin bilgi iletişim alanındaki geliş melere paralel olarak arttığını belirten Yıldırım, Türkiye’nin 2023 yılına kadar uydu ve uzay politikalarının ilkelerini de belirlediklerini ifade etti.
Yıldırım konuşmasına şu şekilde devam etti: “Türkiye genel anlamda dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alırken, Cumhuriyetimizin 100. yılında uydu ve işletmeciliği, uydu kapasitesi ve uzay faaliyetleri konusunda da yine onunculuğu hedeflemektedir.
Şu anda faal olan 2 uydumuz var. Türksat 5A uydusu, esasen Türksat
4A ve Türksat 4B’nin teminiyle ilgili anlaşmada bir stratejik işbirliğini de öngörüyor. Bugün imzalanacak sözleşmeye 1,5 yıllık çok kapsamlı bir çalışma sonucunda gelindi. Bunun sebebi şu: Bu, sadece uydu temin
projesi değil; Türkiye’nin kendi uydusunu yapabilmesini öngören, uzay politikalarında stratejik bir işbirliğinin kapısını aralayan kapsamlı bir projedir.”
Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay imza törenindeki konuşmasında, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının gün geçtikçe artan uydu kapasite ihtiyacını büyük oranda gidereceğini söyledi.
Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme uyduları hakkında bilgi veren Dr. Dalbay şu şekilde konuştu: “Ülkemizin içinde bulunduğu istikrar ortamı içinde hem Türkiye’den, hem de özellikle çevre ülkelerden haberleşme uydularımıza çok büyük oranda talep geleceğini öngörüyoruz. Bugün itibariyle karşılayamadığımız kapasite talebini yabancı uydu operatörlerinden uydu kapasitesi kiralayarak gidermeye çalışıyoruz. Bu projemize konu olan Türksat 4A uydusu 2340 Mhz band genişliğine sahiptir. Söz konusu uydunun 30 yıl manevra ömrü vardır; 3800 kg kuru yük ağırlığındadır. Türksat 4B uydumuz 3340 Mhz band genişliği ve 3900 kg ağırlığında olacaktır. Aynı zamanda bu uydumuzda da 30 yıl manevra ömrü bulunmaktadır.”