Yaratıcılık, ödülünü de hak eder
Yine merhaba sana,
Bu haftaya acı bir gerçekle başlamak zorundayım. Zira Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 32 yıldır 123 ülke ile aynı anda ülkemizde de kutlanan 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde, Türkiye gönüllülük çalışmalarında sınıfta kaldı. Dünya Bağışçılık Endeksi’nin çalışmalarına göre Türkiye, gönüllülük çalışmalarında 137 ülke arasında maalesef 132’inci sırada, Dünya Değer Araştırması’na göre de 55 ülke içerisinde son sırada. Türkiye’de gönüllülük çalışmalarını bireysel olarak ilk başlatan Gönüllülük Eğitmeni ve yazar İnal Aydınoğlu, “Araştırmalara göre mutluluğu sağlayan, bireyleri depresyondan çıkaran en önemli şey, bir STK’da görev almak. Gönüllülüğün ne olduğunu bilmiyoruz, toplumumuzun neredeyse yüzde 90’ı bir derneğe üye değil. Kısacası gönülsüzüz” yorumunu yaptı, ki maalesef sonuna kadar haklı.
Yetmez, bir acı gerçek daha… Türk gençliğinin kültür ve sanat karnesi üzerine medya incelemesi yapan Ajans Press’in Habitat Derneği’nin verilerini derlediği incelemeye göre, gençlerin yüzde 81’i tiyatroya ya da konsere gitmezken, yüzde 43’ü sinemaya gitmiyor. Gençler içerisinde kitap satın almayanların oranı ise yüzde 55. Gençlerinin yaşam memnuniyetleri incelendiğinde, kadınların yüzde 10’u, erkeklerin yüzde 14’ü yaşantılarından hiç memnun olmadığını belirtirken, genç nüfus içerisinde gelecekten en umutlu olan kesim yüzde 77 ile öğrenciler. Yüzde 50’lik oranla en umutsuz kesim ise iş arayanlar. İçini daha da bulandırmak istemem, sözün özü sıkıntılar diz boyu.
Ama iyi şeyler de oluyor… Görme engelli bireyler için durağa yaklaşan otobüs bilgilerini bildiren Sesli Durak uygulaması ile dikkat çeken sosyal girişimci Onur Kılıç’ın yeni projesi Freepark, Buluşum’dan aldığı destek ile yaygınlaşacakmış. AVM’lerde engellilerin kendilerine ait alanlara rahatça park etmelerini sağlayan uygulama ile yüzlerce engelli bireyin hayatı kolaylaşacak. Freepark, engelli park alanlarını “gerçek sahiplerinin” kullanımına sunmayı hedefliyor, ki sonuna kadar haklı.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile Google.org çocuklarımızın dijital becerilerini güçlendirmek için Algo Dijital’i hayata geçirmiş. algodijital.com sayesinde blok temelli kodlama gibi yeni nesil dijital eğitimler eğlenceli bir dille aktarılıyormuş. Bu işbirliği sayesinde 1 milyon çocuğumuz dijital çağı yakalayacak. Bütün TEGV noktalarında uygulanacak projenin üç yılda 2 binden fazla gönüllüye ulaşması da hedefleniyormuş. Dijital dünyada kendine güvenen, gelişen teknolojilere hakim, sadece kullanıcı değil, üretici olmayı da başarmış yeni bir nesil için önemli bir adım.
Şimdi sıra başarı hikayelerimde… 89 ülkede faaliyet gösteren ve ülkelerin en iyi markalarını seçen Superbrandsworldwide, 2016 yılı çalışmasını tamamlamış. QNB Finansbank, Türkiye'nin 'Süper Marka'ları listesine seçilerek başarılarına bir yenisini daha eklemiş.
Dikiş makinesinin mucidi Singer, sosyal sorumluluk projeleri ile de sık sık adından söz ettiriyor, malumun. Singer, bu kez Bir Dilek Tut Derneği ile birlikte “Singer ile Her Destek, Gerçekleşen Bir Dilek” projesine imza atıyormuş. Hayati tehlikesi bulunan hastalıklarla mücadele eden çocukların hayallerini gerçekleştirmek amacıyla hayata geçen projeye Ahu Orakçıoğlu, Ayşe Kucuroğlu, oyuncu Ayşe Tolga, sanatçı Bengü, Derin Talu, Ezra & Tuba Çetin kardeşler, Gamze Karaman Keçeli, Mert Vidinli, oyuncu Naz Elmas ve sunucu Özlem Yıldız gibi isimler de destek veriyormuş.
Türk Telekom da Avrupa’nın en prestijli ödüllerinden “European Excellence Awards” kapsamında Tablolar Konuşuyor projesiyle “Türkiye’nin En İyi Projesi” ödülüne sahip olmuş. Amerika’da 1992 yılından beri düzenlenen liselerarası robotik yarışması First Robotics Competitions’ın (FRC) Türkiye ayağında şampiyon SEV Amerikan Koleji (SAC) olmuş. 15 farklı şehirden 54 takımın katıldığı yarışmada şampiyon olan SAC-X-Sharc takımı, 2018 yılında ABD’de düzenlenecek ülkelerarası yarışmada Türkiye’yi temsil edecekmiş. Bu arada, Vestel Müşteri Hizmetleri bu yıl kazandığı ödüllere bir yenisini daha eklemiş. Sektörün en eski ve köklü yarışmalarından European Contact Center & Customer Service Awards (ECCCSA) tarafından Avrupa’nın müşteri hizmetlerindeki en iyi inovasyon projesi ödülünü almış. Türkiye’de online hizmet sektörü şirketi Armut, iOS mobil uygulamasıyla App Store'un yılın en iyi uygulamalarını seçtiği Best of 2017 listesine girmiş. Bu yıl yenilenen mobil uygulamasıyla aktif kullanıcı sayısını yüzde 311, indirilme sayısını ise yüzde 283 artıran Armut; uygulamalar, trendler, oyunlar ve geliştiriciler kategorilerinde yılın en iyilerini belirleyen listede, en iyiler arasında yer almış. Sürdürülebilir bir ekonomi için çalışan ve kâr amacı gütmeyen uluslararası kuruluş CDP, İklim A Listesi'nde Konica Minolta’yı bu yıl üst üste ikinci kez küresel lider seçmiş. Türkiye’nin patent şampiyonu Arçelik A.Ş., Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu sene altıncısı düzenlenen ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nda, Patent Liderliği Özel Ödülü’ne layık görülmüş ve ödülü Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu almış.
Biraz okuma vakti… Dijital yayıncılıkta en çok takip edilen ve beğenilen uygulama Dergilik, Kasım ayında da rekor rakamlara imza atmış, Dergilik’ten 2.6 milyon dergi, 908 bin gazete okunmuş. Yılbaşından bu yana yüzde 477 artışla okuyucu sayısını arttıran Dergilik'te, indirilen toplam dergi sayısı yaklaşık 16.6 milyona ulaşmış.
Haftayı tatlı bitirelim. Türkiye'nin en köklü çikolata üreticilerinden Mabel, 70. yılında sosyal medyada düzenlediği yarışma ile çikolata severleri buluşturuyor. Yarışmada ‘çikolata aşkını’ 70 saniyede anlatanları sürpriz hediyeler bekliyor. 5 Ocak 2018 tarihine kadar http://blog.mabel.com.tr/cikolata-askim yer alan formu doldurup, çikolata aşkımızı aktardığımız Facebook videolarımızı Mabel ile paylaşmamız yeterli. Yiyelim tamam, bu arada 15 Ocak Pazartesi günü sonuçlar açıklanacak, o zaman daha da yeriz umarım ????
Yeni haftada buluşalım o vakit,