Ağ tarafsızlığına yeni saldırı
Bu sütunlarda kaç kereler okuduğunuz ağ tarafızlığı konusu yeniden, ama bu kez fazlasıyla ciddi bir şekilde ABD gündeminde. Bizim BTK’yı andıran Federal İletişim Komisyonu (FCC) yeni üyeleri, ve yeni başkanı Ajit Pai (yandaki resim) 3 evet, 2 hayır oyla, ağ tarafsızlığından vazgeçti. Böylece, Trump yönetimiyle aylar sürecek yeni bir sürtüşma konusu ortaya çıktı. Trump açısından sorun yok: O, zaten seçmenine, ağ tarafsızlığını saçma bulduğunu, başkan olursa iptal edeceğini söylemişti. Vaadini yerine getiriyor. Esas sorun, ağ tarafsızlığının internette yaratacağı fırsat eşitsizliğinin olumsuzlukları, işe yeni başlayan startup’ları, KOBİ’leri, ne neticede vatandaşı doğrudan ilgilendirecek. Çünkü, eğer Kongre ve Senato kararı kabul eder, Anayasa Mahkemesi de çözüm bulamazsa olacak şu: İnternette daha hızlı bant isteyen tekeller (Google, Facebook, Amazon, vb) ve telekom şirketleri (Verizon, Comcast, AT&T, vb) “parayı bastırıp” bu hızı satın alacaklar. Parayı veremeyen yaya kalacak. İşin özü bu.
Trump, Obama döneminde alınan kararları iptal meraklısı olduğu için FCC’nin başına, Verizon’un eski avukatı Ajit Pai’yi atadığında ağ tarafsızlığının sona ereceği zaten belli olmuştu. Yeni başkan, kendisinden bekleneni yaptı. Kimse şaşırmadı. Bu yüzden de 10 kadar eyaletin başsavcıları, FCC’yi mahkemeye vermeye hazırlanıyor şimdi. California, Illinois, Iowa, Kentucky, Maryland, Massachussets, New York, Washington diye giden bir liste var. Siz bunları okuduğunuzda liste daha kabarmış olabilir.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, ve Dijital Tek Pazar’dan sorumlu “bakan” Andrus Ansip, Le Monde gazetesinde hemen yayınlanan (belli ki önceden hazırlanmış) makalesinde açıkça dedi ki: “Biz Avrupa’da ağ tarafsızlığını korumaya devam edeceğiz. İnternete erişimin açık ve kısıtsız olması, her hangi bir müdahaleye maruz kalmaması, yavaşlatılmaması Avrupa Hukuku’nun ruhunda yer alır. Yasalarımız, internetin işlemesini, hizmet vermesini koruma altına almaktadır.” AB’de ağ tarafsızlığı, Nisan 2016’dan beri AB ülkelerini kapsayacak şekilde yürürlükte. Bu konuda Türkiye’de de BTK, TTNet’in, bazı sitelere erişimi engellediği iddialarını araştırmış, TTNet’i 250 bin TL cezaya mahkum etmişti (Ocak 2012).
Bu arada, FCC’nin henüz bu konuyu ele aldığı aylarda, FCC’e gönderilen vatandaş dileklerinin pek büyük kısmının sahte olduğu da anlaşıldı. Artık, sahteliğin işin içine girmediği an ve durum kalmamış gibi. FCC sitesine eposta yollayan 22.1 milyon hesaptan sadece 3.8 milyonunun “gerçek” hesap olduğu saptandı. Gerisi, botların “yarattığı” sahte hesaplar, çalıntı, hatta ölmüşlerin işlemeyen hesaplarından öylesine oluşturulmuş. Bunlarda da ortak mesaj, “Ağ tarafsızlığını iptal edin”. Bu anlaşıldıktan sonra savcılar, belediye başkanları gruplar halinde FCC Başkanına başvurarak oylamayı ertelemesini talep ettiler. Ama boşuna çaba. Başkan, itirazları dikkate almadığı gibi sahte epostalar hakkında soruşturma bile açmadı.