Çok daha bağlı, kolay ve verimli bir gelecek hayal değil
Mobil servis ve çözümlerin teknoloji ile birleşip hızlanması nesnelerin de birbirleri ile haberleşebildiği; bu sayede yüksek değer, hizmet kalitesi ve çözüm çeşitliliği sunabildiği yeni bir kavramı, “Nesnelerin İnterneti” kavramını ortaya çıkardı. 4.5G ve mobil, internete erişimi kolaylaştırdı, bu kolaylık ise bilgi toplumuna dönüşümü hızlandırıyor. Kurumlardaki değişim, kurumlarla birlikte ülkeleri ve ekonomik stratejileri de değiştiriyor. “5G, Endüstri 4.0 ve yapay zeka gibi geleceğin yeni teknolojileri üzerinde çalışıyor ve bu kapsamda yatırım yapmaya devam ediyoruz” bilgisini veren Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun, şu kurumsal bilgileri paylaştı:
“1 milyondan fazla kurumsal müşterimize hem teknoloji ile maliyetlerini azaltıp verimliliklerini artırmaları hem de iş süreçlerini etkin yönetebilmeleri için saha ekiplerimiz, 81 ilde faaliyet gösteren Türk Telekom bölge ağımızla destek veriyoruz. Türkiye’yi ve ülkemizdeki kurumları Endüstri 4.0 çağına hazırlamak için start-up’lardan KOBİ’lere, devlet kurumlarından holdinglere kadar tüm şirketlere, Türk Telekom’un yaygın altyapısı ve teknoloji gücünün desteğini vermek üzere çalışıyor, şirketlerin dijitalleşme sürecinde onlara eşlik ediyoruz. Şirketlerin dijitalleşme süreçlerindeki stratejik danışman olarak da yer aldığımızı söyleyebiliriz. Bu kapsamda bilişim çözümleri üreten iştirakimiz INNOVA, global yazılım devi SAP ile kurumsal ve KOBİ çözüm paketlerini daha da çeşitlendirmek üzere bir işbirliği anlaşması imzaladı. Ek olarak, Türk SAP ile e-ticaret alanında da işbirliğine giderek, yine KOBİ’lerin satın alma ihtiyaçlarını daha verimli bir şekilde karşılamak için online bir pazar yeri oluşturacak. GE Dijital ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle Türkiye’de endüstrilerin rekabetçiliğini artırmak ve dönüşüm için bilinen en iyi metotları paylaşmayı amaçlıyoruz ve ilk aşamada ‘500 Büyük’ olmak üzere, Türkiye’deki sanayi şirketlerine dijital dönüşüm danışmanlığı sunacak, şirketlerin dijitalleşme seviyelerini tespit etmek ve dijital dönüşümün yol haritalarını belirleyebilecekleri gelişmiş teknolojik çözümler sunmak üzere ortak servisler sağlayacağız.”
Her sektör için net fayda
4.5G’nin sunduğu hızlı veri aktarımı ile güvenlik ihtiyaçları daha etkin yönetilebilecek. Toplu taşıma araçları ve taksilere konumlandırılacak araç içi kameralarla, yetkili kurumlar 7/24 görüntü kaydı yapabilecek ve istenildiği zaman araç içinden görüntü alabilecek. İşletmelerin yerleşkelerine konumlandırılacak 4.5G destekli kameralarla kesintisiz gözlem ve güvenlik sağlanabilecek. Güvenlik güçlerinin taşıyabileceği giyilebilir kameralar ile merkezlere anlık veri transferi sağlanabilecek ve güvenlik güçlerinin emniyeti, suç unsurlarının tespiti ve aydınlatılması daha verimli hale gelebilecek. “Şehirler Akıllanıyor projesiyle lanse ettiğimiz sokak aydınlatma sistemleri, şirketlere sağlayacağımız enerji yönetim modülleri ile belediyeler ve işletmeler elektrik tüketimlerini anlık olarak ölçümleyerek enerji tüketim verimliliğini artıracak ve enerji maliyetlerinden tasarruf edebilecek” bilgisini veren Hakan Dursun, şöyle devam etti:
“Uzaktan sayaç okuma cihazlarının 4.5G teknolojisiyle entegre olmasıyla elektrik dağıtım işletmeleri merkezi lokasyonlarından sayaç ölçümlemesini gerçekleştirebilecek. 4.5G ile birlikte artan internet hızı sayesinde son kullanıcıların akıllı telefon ve tabletlerinden yaptıkları satın alma oranlarında önemli artış yaşanacak ve e-ticaret pazarı genişleyecek. İnteraktif pazarlama metotları daha etkin kullanılabilecek. İşletme yerleşkelerinden uzakta olan mecralara uzaktan içerik yüklemesi ve yüklenen içeriği yönetmesi 10 kat daha hızlı olacak. Şirketler ve okullar mobil eğitim/akademi uygulamaları ile tüm Türkiye’deki personeline uzaktan gerçek zamanlı eğitim hizmeti sunabilecek, işletmeler ve çalışanlar zaman ve maddi olarak önemli tasarruf elde edebilecek. İnşaat şantiyeleri ve kapalı alanlara kurulacak Mobil Wi-Fi Modem/Routerlar ile birden fazla kullanıcı aynı anda 4.5G hızında internete girerek işlerini ofislerinde çalışıyormuş gibi hızlı devam ettirebilecek. Bankalar ise ATM’lerden, Mobil POS’lardan ve ödeme kaydedici cihazlardan gerçekleşen işlemleri 4.5G sayesinde veri merkezlerine çok daha hızlı transfer edebilecek, böylece kredi kartı ya da banka kartlarında gerçekleşecek olası bilgi dışı işlem riski azalacak, ATM’lere konumlandırılacak 4.5G kamera ve alarm sistemleri ile ATM güvenliği 7/24 sağlanabilecek.”