Tasarım süreçlerinde odak müşteri, hedef ise hız ve verimlilik
Milenyum çağında en sonunda hayal ettiğimiz yaşantıya geçmeye başladık. Teknoloji artık giyilebilir teknoloji haline geldi ve bizi sardı. 2000’li yıllarda yaşamaya başladığımız ‘dijital dönüşüm’ kavramı ise gerçek anlamda kurumların yaşantısına girmeye başladı. İş artık ofis binalarından sokağa, masaüstlerinden cebe girdi. Bu tespitlerini, “Dijital dönüşümü sadece teknoloji olarak gören firmalar artık geride kalırken, bu dönüşümü benimseyen her firma kendisine hız, verimlilik, performans ve marka bilinirliği kattı” yorumu ile pekiştiren Mod Tasarım Genel Müdürü Ercan Sicim’e göre, dijital dönüşüme ayak uydurmak sadece bir proje ile kısıtlı kalmamalı, sürekli devinen ve her gün gelişen bir nefes alma şekli olmalı.
Gelinen noktada dijital dünyamızın olmazsa olmazı haline gelen mobil dünya, hayatımızın da merkezine yerleşti. Alışverişten sağlığa, ticaretten eğlenceye ve pazarlamaya kadar hemen her alanda tüketicilere yeni alışkanlıklar, şirketlere ise yeni iş modelleri kazandırdı. Mobil bize bu kadar değişim kazandırmışken, Ercan Sicim de, eski alışkanlıklarımızla yeni dönüşüm yapısı arasında şöyle bir karşılaştırma yapıyor:
Hedefte müşteri olmak zorunda
“Tüketici önceden alışveriş yapmak için girdiği bir mağazada düzenlenmiş bir sınıflandırma ile karşı karşıyaydı. Ancak şu anda ürünlere ilişkin bilgi zenginliği içinde. Önceden ilgili kişilerden yardım alma imkanı varken, şu anda ise sosyalleşme ve iki yönlü diyalog ile alışveriş yapabiliyor. Hayatın karmaşasında almak istediğine ulaşmak için özel zaman ayırmasına gerek kalmadan, istediği her yerden, her zaman ürüne ulaşıyor. Tablet, telefon, saat gibi kullandığı cihazlarla arasında duygusal bağ kuran ve sürekli keşfeden bir kullanıcı kitlesi var artık. Böylece daha çok çözüm alternatifi ve daha fazla tercih yapma ihtiyacı çıkıyor karşımıza. Bu gelişim, beraberinde kurumsal bazda yeni fırsatlar da yaratıyor. Verimlilik artışı, sürekli çözüm üretme, alternatif sunma, iletişim ve işbirliği geliştirme gibi fırsat başlıklarının yanında yeni satış ve pazarlama alanları da oluştu. Geleneksel satış ve pazarlama aktiviteleri, yerini müşteri deneyimine bıraktı. Kurumların yapılacak işin odağında müşteriyi konumlandırması, müşteri memnuniyetini hedef olarak belirlemesi gerek.”
Ölçülebilir veri, fark yaratıyor
Mobil çözümler ile oluşan yeni yaşam şeklinden, bunun beraberinde gelen yeni alışkanlıklardan bahsettik. Kurumlar açısından baktığımızda ise sosyal medya çalışmalarından çok daha büyük avantajlar mobil çözümlerle geliyor. “Rekabet ortamı olmuyor ve sadece markaya özel çalışmalar yapılıyor” diyerek Ercan Sicim, bunun da markalaşma için daha esnek çözümleri beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor. “İlgili olan kişiler, sizin uygulamanız ile ilgileniyor” yorumunu yapan Ercan Sicim, şu detayları da vurgulamadan geçmiyor:
“Ölçülebilir bir veri sunuyor. Sanal ortamdan gerçek kişilere ulaşabiliyor ve müşteri deneyimi ile kişilere dokunabiliyorsunuz. Ofis mobilyaları olarak baktığımızda, şu aşamada sosyal medya kullanımı dijital pazarlama unsurları ile marka bilinirliği sağlanıyor. Mobil çağın sunduğu yeni pazar, e- ticaret ile bazı değişiklikler ise sektörel bazda oluşmaya başladı.”
Müşteri için, müşteri ile birlikte
Mod Tasarım; ofis sektöründe her daim yenilikleri ile öncü olmuş bir marka. Ofis mobilyaları, çağrı merkezi ve seperasyon alanında kuruluşundan bu yana yaptığı çalışmalar ile oluşmamış ihtiyaçlara çözümler bulmuş ve sunmuş bir şirket olan Mod Tasarım’ı farklı kılan iş süreçlerini Ercan Sicim, şöyle anlatıyor:
“Genel olarak bir iç mimari süreç satış aksiyonunu düşündüğümüzde; müşteri talebi ile başlayan süreç, müşteri temsilcisi görüşmesi ile devam ediyor. Müşteri temsilcisi aldığı istekler ile proje oluşturuyor, revizeler oluyor, fiyat teklifi, satış aksiyonu gibi birçok süreç yaşanıyor. Aslında temelde bakıldığında müşteri için satış fonksiyonu, marka için de müşteri memnuniyeti önemlidir. Ancak müşteriye hayal ettiğini vermek için süreci bu kadar uzatmak yerine, daha kısa bir yol izlenmeli. Yani müşteriye direkt temas etmeli ve sürecin içinde olunmalı. Mod Tasarım’ı sadece bir satış aksiyonu için değil, işbirliği içinde olduğu marka dostu olarak görmesini sağlamayı hedefledik. ‘Müşteri için, müşteri ile birlikte’ dedik. Bu kapsamda da satış aksiyonu için müşteri istediği her yerden, istediği her zaman mobil uygulamayı kullanarak projesini çizsin, istediği ürün hakkında bilgi alsın, istediği ürünün rengini veya dokusunu değiştirsin, fiyat teklifini alsın istedik. Böylece hayal ettiği ürüne, arada hiçbir aracı bulunmadan direkt ulaşmasını sağladık. Bahsettiğimiz bütün süreçlerden onları uzaklaştırdık, yapıyı sadeleştirdik, müşterinin isteklerine ulaşmasını hızlandırdık. Bütün süreçlerin dört adımda ve beş dakika içinde yapılmasını sağladık.”
Bağlar sürekli gelişiyor
Mod Tasarım’ın mobil çözüm ile temel hedefi; ürün ve hizmet sağlayıcısı arasındaki mesafeyi kısaltmak, sadeleştirmek ve etkinleştirmek. Böylece artık müşteri ile direkt bağ kurulabiliyor. Müşteri de bütün tasarım süreçlerinin bilfiil içinde yer alıyor ve hayal ettiğinin ne olduğunu görüyor. Tüm bu süreçlerin sonunda Mod Tasarım’ın müşteriyi, müşterinin de Mod Tasarım’ı anladığı projeler hayata geçiriliyor. Mod Tasarım’ın müşterilerine sunduğu Android uygulama çok kısa bir sürede 5 bin indirme sayısına ulaştı. Uygulamanın iOS ve masaüstü versiyonu da var. Süreçleri kısaltan, her istediği zaman karşısında Mod Tasarım’ı yine bulma imkanına sahip olan müşteri geri dönüşleri de bu paralelde çok iyi düzeyde. Mod Tasarım’ı çok iyi tanıyan müşteriler, sektörün öncüsünden inovatif projeleri her zaman bekliyor ve Mod Tasarım da bu beklentilere cevap vermeye odaklanıyor.