BİRÇOK SEKTÖRDE YENİLİKLERE HAZIR OLUN
Teknoloji hızlı değişse ve gelişse de, bireyler olarak bunları hayatımızda hissedecek noktaya gelmemiz eskiden 5-10 yıl sürerken, şimdilerde 2-3 yılı buluyor. 5 yıl içinde belki bu süre de azalacak. “O nedenle 2017’de hakkında sıkça konuştuğumuz blockchain, giyilebilir teknolojiler, sanal gerçeklik, yapay zeka ve robot teknolojilerinin yine dilimizden düşmeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz” yorumunu yapan Morten Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Kızıları’nın da işaret ettiği gibi, tüketiciler olarak bu yenilikler birçoğumuzun hayatına çoktan girdi ve 2018’de daha da çok kişiyle buluşur olacaklar. “Tıp alanındaki yenilikler, kişiselleştirilmiş tıp çözümleri, uygulamaları ve teknolojileriyle hayatımıza yeni yılda daha çok dokunur olacak” örneğini paylaşan Cumhur Kızıları, bu örneğin ardından eklemeden geçmedi: “Ben bu yıl toplum genelinde en çok hissedilen yeniliğin tıp alanında gerçekleşeceğine inanıyorum.”
Veri trafiği katlanarak artacak
Diğer taraftan, tüm bu teknolojilerin ortasında ise bunları birbirine bağlayan bir köprü olarak nesnelerin interneti bulunacak. Birbiriyle konuşan sistem, cihaz ve yapılar hayatımızı kolaylaştırmaya geliyor. “Ancak bütüne baktığımızda, hangi alanda olursa olsun veri trafiğinde hiç olmadığı kadar büyük bir artış yaşanmasını bekliyoruz” yorumunu yapan Cumhur Kızıları, bu başlıkta beklentilerini şöyle anlattı:
“Veri merkezleri ve bulut alanındaki yatırımların şirketler tarafında, her şeyin internetiyle (IoE) birlikte yükselişini sürdüreceğini biliyoruz. Sadece kişilerin yarattığı değil, aynı zamanda makine ve diğer uygulamaların yarattığı verinin inanılmaz boyutlara ulaşması bulut hizmetlerini de hızlandıracak. Cisco’nun Global Cloud Index raporunda, 2020 yılına dek kişilerin, makinelerin ve diğer şeylerin yaratacağı verinin 600 ZB’a (zettabyte) ulaşacağı öngörülüyor. 2015 yılında yaratılan verinin 145 ZB olduğunu da belirtirsem, karşı karşıya kalacağımız resim netleşecektir. 2019 yılına dek küresel veri merkezi trafiğinin yüzde 83’ü bulut hizmet ve uygulamalarından gelecek ve toplam veri merkezi trafiği de 10.4 ZB olacak.”
Güvenlik, gündemimizden hiç düşmeyecek
Yani. bu tabloda finans kurumlarının 2018 yılında sadece Blockchain üzerine kafa yoracağını düşünmemek gerektiğinin altını çizen Cumhur Kızıları’ya göre, onları asıl meşgul edecek konu yine veri merkezleri ve siber güvenlik olacak. Zira 2015 yılında dünya çağında 3 trilyon dolar zarara neden olan siber suçların, 2021 yılına dek dünyaya yıllık 6 trilyon dolar zarar vereceği tahmin ediyor. “Bilgisayarlar, ağlar, akıllı telefonlara yönelik olarak gerçekleşen siber tehditlerin, 2018 ve sonrasında doğrudan insanlara, arabalara, uçaklara, elektrik şebekelerine, bulut üzerinde çalışan her şeye ve tüm elektronik cihazlara yönelik olarak gerçekleşeceğini de unutmayalım” gerçeğini paylaşan Kızıları’nın da belirttiği gibi, bu nedenle siber güvenlik yeni yılda da gündemimizden düşmeyecek.