İŞ HAYATINDA KESİNTİSİZLİK ESAS
2017’nin sonlarına doğru siber tehlikelere karşı koruma önlemlerini en üst seviyeye ulaştıran şirketlerin iş sürekliliğine artan bir şekilde önem vermeye başladıklarını gördük. “Şirketler, siber saldırılara karşı korunmanın dışında, kontrollü ya da kontrolsüz bir şekilde meydana gelebilecek kesintilerin sürelerini kısaltacak çözümleri değerlendirmeye başladılar” yorumunu yapan Veeam Türkiye Ülke Müdürü Ozan İnan’a göre, günümüzün kesintisiz iş yapılmasını gerektiren dünyasında firmalar da teknoloji stratejilerinde iş sürekliliğini ön plana çıkmaya başladı. Dijital dünyada kritik değişiklikler oluyor. “Otomasyon, üretim, havayolu gibi faaliyet alanlarında yapay zekanın, akıllı cihazların ön plana çıktığı ve kesintisiz çalışmaya ihtiyaç duyulan bir ekosistemin oluştuğunu görüyoruz” diyen Ozan İnan, küresel örnekleri de şöyle paylaştı:
Siber güvenlik iyiden iyiye oturacak
“Dubai, Seul ve Singapur havalimanlarında olduğu gibi yapay zekaya sahip robotların destek verdiği, neredeyse bütün operasyonun insansız yürütülebildiği havalimanları gündeme gelmeye başladı. Aynı zamanda, perakendede de değişiklikler oluyor. Marka ne kadar ünlü ve başarılı da olsa, dijital katmanı iyi olmadıkça sürdürülebilir büyüme yakalayamıyor. Artık market alışverişleri bile dijital olarak markete gidilmeden yapılır oldu. Öte yandan, Aliexpress’ten sonra, Amazon gibi birçok global firma da Türkiye ayağını hayata geçirmek üzere planlamalar yapıyor. Bu nedenle mevcut firmaların bu rekabete dayanacak altyapıya sahip olmaları ya da bu uluslararası firmaların çatısı altında olmaları gerekiyor. Bu nedenle 2018’de dijitalleşme sürecinde siber güvenliğin iyice oturacağı bir döneme giriyoruz. Ondan sonra yapay zekanın ön plana çıkacağı bir sürecin adımlarını atacağız.”
Güvenlik ve kesintisiz iletişim esas
Ozan İnan’a göre, hatanın ve kesintinin olmadığı, akıllı robotların ve robotik çözümlerin ön planda olduğu bir dönemin başlangıcındayız. “Bu sadece bizim gördüğümüz, hayatımızın içinde olan kısımlarda olduğu gibi, arka tarafta, hayatımızın tamamlayıcı rolü olan hizmetlerde de geçerli olacak” hatırlatmasını yapan Ozan İnan’ın dikkat çektiği gibi, özellikle kamuda, e-devlet hizmetlerinin sunulduğu servis sayısı artıyor, hayatımız kolaylaşıyor ama siber saldırı riski de aynı oranda artıyor. Bu nedenle İnan’a göre, şirketlerin ya da kamu kuruluşlarının siber güvenlik yatırımlarını tamamladıktan sonra dijital platforma taşıdıkları servislerinin kesinti sürelerini en aza indirecekleri yatırımlara yönelecekleri bir dönem başlıyor. İnan bu beklentilerini, “2018’de daha güvenli, sürekli erişimi olan, kesintilerin en az olduğu dijital platformlar için yatırımlar yapılacak” sözleri ile özetledi.