Ulaşıma kalite (umarım) Uber ile gelir
Yeni haftadan merhaba,
Biri bitti, yenisi başladı, gelen yıl gideni aratmasın diyerek yılın siftahını yapıyorum bu mektupla. Tahmin edeceğin üzere, bir süre 2017 yılını muhtelif başlıklarda analiz etmek boynumun borcu. Örneğin; online hizmet platformu Armut, “2017’nin En Popüler Hizmetleri”ni açıklamış. Önceki yıla oranla yoğun artışının yaşandığı Kişisel Antrenör kategorisi yılın en popüler hizmeti olmuş. Bir önceki yıla kıyasla talep artışı ve kategori hacimleri dikkate alınarak belirlenen listede, yüzde 300 küsür büyüme göstererek ilk beşe giren hizmetler şöyle: Kişisel antrenör, ütücü, diyetisyen, koltuk yıkama ve radyatör petek temizliği. Bu ‘en popüler’ servisleri talep eden iller sıralamasında İstanbul, Ankara ve İzmir ön planda. Diyetisyen ve kişisel antrenör taleplerinde artışla dış görünüşüne en çok dikkat eden ilçe Ankara’dan Çankaya. Bu arada İstanbul’da Kadıköy, Ümraniye, Üsküdar'dan en çok koltuk yıkama, ütücü ve radyatör petek temizleme talebi gelmiş. Ölçülebilir yapısıyla hizmet sektörü hızla büyüyor.
Porsuk çayı kenarındaki dinlenme alanı, Karikatür Müzesi, nostaljik Odunpazarı, bu kadar gezme sonrası pek doyurucu çiy böreği ile benim pek sevdiğim Eskişehir’e dair bir haberim var. Medya sektörünün uzman isimlerini her ay Eskişehirliler ile buluşturmayı hedefleyen Eskişehir Medya Akademisi açılmış. Akademi ilk faaliyetini ‘Medya Buluşmaları’ kapsamında Serdar Tuncer’in katılımıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirmiş. Eskişehir Medya Akademi’nin Kurucusu Serhan Arıman, bilişim çağında medyanın hayatımızda önemli bir etkisi olduğunu söylemiş açılış konuşmasında. Takibimizde olsun…
2017’nin bu sefer de acı gerçeklerine geçeyim: Trafik. Yandex Navigasyon, beş büyük şehrin trafik yoğunluğu derecelerini ortaya koymuş. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Antalya'nın mercek altına alındığı analizde hafta içi ve hafta sonu yaşanan trafik yoğunlukları ayrı ayrı incelenmiş. Şaşırtmayan biçimde İstanbul, sürücülerin en çok trafik çilesi çektiği şehir, ama İzmir'in de hafta içi bazı saatlerde İstanbul'u geçtiği gözlemlenmiş. Beş büyük şehir arasında en az trafik ise Antalya’da. Bu arada Yandex Navigasyon, İstanbul’da en çok kaza uyarısı bırakılan bölgeleri de belirlemiş. Kullanıcıların kaza noktası olarak işaretlediği yerlerin dikkate alındığı analizde köprülerin civarları, ana yolların ayrımları ve kavşaklar öne çıkarken, enteresan biçimde İstanbul’da son 1 yılda kaza sayısı azalmış.
Yolumuza devam edelim o vakit. 80 ülkede 650'den fazla şehirde faaliyet gösteren Uber, Türkiye’deki aylık yolculuk sayısını son bir yılda 4.3 kat artırmış. Türkiye’de şimdiye kadar 1,5 milyon kez indirilen mobil uygulamanın, Avrupa’da 11 milyonu aşkın aktif kullanıcısı var. Türkiye’de de turistler ve yerel halk tarafından talep her geçen gün artıyor. Çünkü kusura bakmasınlar, ama ilk yağmurda yolcu ve mesafe seçme çabasına giren taksiler gibi değiller. Ulaşım hizmetlerinde bütünsel kalite ve ahlakın yükselmesi yeni yıl temennimiz olsun. Zaten Uber de yeni illere açılmayı hedefliyormuş.
Trafikten çıkıp, bu haftaki yaratıcılık içeriğime geçiyorum. Otizmli çocuklar, beyin ve sinir sisteminin farklı yapısı ve işleyişi nedeniyle iletişim problemi ve konuşmada zorluk yaşayabiliyor. Bunun için de kişiselleştirilmiş özel eğitimlere ihtiyaç duyuluyor. Bilgisayar mühendisi iki gencin oluşturduğu Tolkido konuşma kartları, eğitim sürecini oyunlaştırarak özel yetenekli bu çocukları konuşmaya teşvik ediyor. Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda fonlamaya açılan Tolkido, destek bekliyor. Yeni yılda, iyi bir işe destek olmaya var mısın? Arıkovanı’ndaki Tolkido sayfası da https://arikovani.com/projeler/otizmli-cocuklar-icin-konusan-oyuncaklar/detay#proje-bilgileri.
Gurur veren içerik bu kadarla sınırlı değil. Dünyada kıtalararası koşulan ilk yarış olan, Türkiye’nin en geniş katılımlı kitlesel etkinliği Vodafone İstanbul Maratonu’nda 2017’de bağış rekoru kırılmış. “Çocuklarımızın geleceği için koşuyoruz” temasıyla 12 Kasım’da koşulan Vodafone İstanbul Maratonu’nda, sivil toplum kuruluşlarınca açıklanan verilere göre toplam 10 milyon 689 bin 618 TL ile rekor miktarda bağış toplanmış. Bu bağışlar hedef noktalara ulaşıp fayda sağlasın, 2018’de de herkes yine iyilik için koşsun…
Türk Telekom, mültecilerin yaşadığı sorunların önüne geçebilecek ve ihtiyaçlarına çözüm sunabilecek bilimsel araştırmalar yapılması için ‘büyük veri’ kaynağını anonim olarak inovasyon yarışması katılımcılarına açıyormuş. Bu veriler ile proje geliştirici başvuru sahipleri, mültecilerin sosyal sorunlarına çözümler geliştirecek projeler üreterek uygulamalar geliştirebilecek. Yarışmada güvenlik, sağlık, eğitim, işsizlik ve sosyal entegrasyon kategorilerinin her birinin birincisine ödül verilecek. Başvuru adresi d4r.turktelekom.com.tr.
Sosyal sorumluluk odaklı yarışmalara devam edeyim. Cisco da ikinci kez düzenlediği “Global Problem Solver Challenge 2018” yarışması için Türkiye’nin de dahil olduğu tüm ülkelerden başvuruları kabul etmeye başlamış. Girişimci öğrenciler ve yeni mezunlara yönelik yarışmada, sosyal ve çevresel problemlere en iyi çözüm üretenler yarışacak. Yarışmaya katılmak için son başvuru tarihi 12 Ocak 2018, bilgi ve kayıt adresi ise https://cisco.innovationchallenge.com/cisco-global-problem-solver-challenge-2018.
Horizon 2020 kapsamında Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ADM Elektrik Dağıtım’ın Smarter EMC2 Projesi’nde sona geliniyor. Proje dâhilinde ülkemizde gerçekleştirilen saha uygulamalarından en kapsamlı ve en büyüğü şirketin hizmet bölgesi Aydın, Denizli ve Muğla’da gerçekleştirildi. Proje kapsamında; tüketiciler, enerji tedariği sağlayan firmalar ve elektrik dağıtım hizmeti sunan şirketlerin dahil olduğu organize bir akıllı şebeke modeli oluşturuldu. Bu aşamada AB kurumlarının belirlediği akıllı şebeke yol haritasının değerlendirilmesi ve standartların oluşturulmasına katkı sağlanması da hedeflendi.
Böylece gelelim ödüllere… Türkiye Finans Katılım Bankası ‘Sahtecilik Takip ve Önleme’ kategorisinde Asseco SEE çözümü InACT® ile ödül almış. Yapay zeka olanaklarını geniş tüketici kitlesine ulaştıran Huawei'nin amiral gemisi akıllı telefonu Mate 10 Pro, Amerikan iş dergisi Forbes yazarı tarafından “2017 Yılının En Beğenilen Akıllı Telefonu” olarak değerlendirilmiş. Slash Architects kurucuları, iki genç kadın mimar Şule Ertürk Gaucher ve İpek Baycan projeleriyle dünyanın en prestijli mimarlık yarışmalarında üst üste aldıkları uluslararası ödüllerin ardından, “Türkiye’nin En İyi Genç Mimarları” seçilmiş. Tasarladıkları 38° 30° Çiftliği Peynir Fabrikası yapısı Dünya Mimarlık Festivali’nde “Dünyanın En İyi Endüstri Yapısı” seçilen yetenekli mimarlar, 2017 Arkitera Genç Mimar Ödülü’nün de sahibi olmuş. Ekibin projelerini www.slasharchitects.com sitesinden takip edebiliriz.
Gelelim yılın ilk kitabına… ‘Yazılım Test Teknikleri’ daha hızlı ve daha etkili testin kapsamlı ipuçlarını sunuyor. Bu konuda uzman bir isim olan, Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı, Keytorc Software Testing Services, BA-works Business Analysis Services ve UXservices UX Design Company partneri Koray Yitmen’in bu yeni kitabını, test süreçlerini daha da iyi öğrenmek için edinelim.
Yıla böyle başladık, haftaya yine görüşelim,