Aslında her sektörün ‘dijital zinciri’ olmalı
Tasarım ve üretim aşamasında çok başarılı olunsa da, teslimata hatta ürün kullanımına kadar geçen süredeki olumsuzluklar, özellikle mobilya sektöründe ciddi imaj hasarlarına yol açabiliyor. Tüketiciler, artık sadece ürünün kalitesiyle değil, satış sonrası hizmet sürecinde de mutlu olmak istiyor. Bu tespitini paylaşan Nurus Baş Tasarımcısı Renan Gökyay, sektör odağında teknolojik yetkinlikler paralelinde şu bilgileri verdi:
“Mobilya seyahat etmeyi sevmeyen bir ürün. Ancak doğru teknolojiyi geliştirir ve doğru şekilde kullanabilirseniz, bu sıkıntıyı aşmak rekabet ortamında ciddi avantaj sağlıyor. Biz üretiminin yüzde 30 ila 40’lık kısmını ihraç eden bir firmayız ve teslimat noktasında da sıfır hata payıyla çalışmak durumundayız. Bunun için ‘Dijital Zincir’ adını verdiğimiz özel bir yönetim bilgi sistemi kullanıyoruz. Gelişmiş teknoloji sayesinde, projenin başlangıcından teslimatına, hatta ürünlerin kullanımına kadar tüm süreci dijital platforma taşıyabiliyoruz. Bu da bize her adımı denetleme imkanı sağlıyor. Sistemde; Nurus’un tüm ürünlerine ilişkin bilgiler, ürünün nerede üretildiği, hangi birimimizde bulunduğu, fiyat ve teslimat noktaları gibi ayrıntılar yer alıyor.”
Bu yapı sayesinde Nurus’ta sipariş alındıktan sonra üretim planlanıyor ve tedarik süreci işliyor. Üretimin tamamlanmasının ardından sıra ürünün zamanında yüklenmesine, ürünün bulunduğu noktaya uygun aracın-konteynırın yönlendirilmesine ve teslimat noktasına sağlıklı şekilde ulaştırılmasına geliyor. “Sürecin, proje planlamasına uygun şekilde ve hasarsız işlemesi çok önemli” diyen Renan Gökyay, ekledi: “Bunu çok sağlıklı şekilde başarıyoruz, çünkü hangi aracın, saat kaçta, hangi noktada olduğu sistemde kayıtlı oluyor ve gerekli durumlarda bu bilgiye ulaşılıyor. Ürünün teslimat ve kurulum bilgisi de yine anlık olarak sisteme kaydediliyor. Süreçte atılan her adım kayıt altına alınmış ve işleyişin denetimi sağlanmış oluyor.”
Takip kolaylığı sağlanıyor
Kullanım süreci, sistemin kuşkusuz en önemli halkalarından biri. Ürünlerin eksiksiz şekilde sahaya ulaşmasının ardından, taşıma sırasında herhangi bir kayıp ya da hasar olup olmadığı tespit ediliyor. Ürünün konumlandırılması ve montajı gerçekleştirildikten sonra bir demirbaş kaydı oluşturuluyor. “Demirbaş kodları ve Nurus kodlarının eşleşmesi sağlanıyor. Böylece, ürüne ve kullanıcısına ait bilgiler kayıt altına alınarak, ürünün kullanımı boyunca doğabilecek tüm ihtiyaçlar yönetiliyor” bilgisini veren Renan Gökyay, elde edilen faydaları şöyle anlattı:
“Müşteri demirbaş kayıtları sayesinde, ürün yönetimi ve takibini daha kolay gerçekleştiriyoruz. Satış Sonrası Hizmetler ekibimiz, bu sistemle kolaylıkla müşteri takibi yapabiliyor, ürünün kullanımı boyunca oluşabilecek problemlere hızla müdahale edebiliyor. Büyük ölçekli projelerimizde bu programın faydasını daha kolay görüyoruz. Ürünü, bir plazada hangi katta, hangi odada bulunduğuna kadar sistemimize kayıt ediyoruz. Böylece karşılaşılan bir problemde müşteriyi yormadan gerekli iyileştirmelerini yapabiliyoruz. Geliştirdiğimiz yönetim bilgi sistemi Dijital Zincir, sadece ülke içinde değil, ihraç noktalarında da çalışıyor. Kontrol sistemimiz yine aynı şekilde işliyor.”