Açık kaynağın yükselişi hız kazanıyor
Red Hat için açık kaynakta her bir parçayı olabildiğince hızlı ve verimli hale getirmek esas.
Tüm sektörler sıfırdan parça üretmek yerine, üretilen parçaları alarak misal otomobil gibi anlamlı bütünler oluşturur. Ama bu parçaları değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu yüzden temele inmek ve bileşenlerle başlamak zorundasınız. Bir uygulama geliştiricisinin yaptığı şey, sıfırdan her şeyi yazmak değil, önceden var olan bileşenleri almak ve bunları farklı şekillerde koymak, bazı şeyleri de sıfırdan yazmak. Lego misali, birçok farklı kombinasyonu buluşturarak çok farklı şeyler yapmak mümkün. İşte Middleware (orta katman), bir geliştiricinin bir şeyler inşa etmek için kullandığı parçaları temel alıyor. Sonuçta bazı parçalar diğer parçalardan daha iyi. Ayrıca her bir parçanın yetkinliği ve kalitesi de önemli. Bir veritabanını okumak ve yazmaktan sorumlu olan bir orta katman bileşeninin kimlik doğrulama ve yetkilendirme yapması için var olan bir kimlik yönetim türüne bakmak ya da kimlik kontrolü yapmak yeterli. Bu örneği veren Red Hat Middleware Başkan Yardımcısı Mike Piech’e göre, yazılımda kalan diğer ara katmanlar temel olarak binanın bir parçası olarak uygulamada kalıyor. Kodun tamamlanması ve çalıştırılmasının ardından IDE (Integrated development environment-Tümleşik geliştirme ortamı) artık bir parça değil. Mike Piech’in tabiriyle bir yapıdaki iskeleye benziyor ve inşaat tamamlandığında çekiliyor. Piech ile ara katman yapısına yönelik ilgiyi ve bu yapının sunduğu faydaları konuştuk:
Orta katman kullanımındaki ihtiyacı doğru analiz etmek ne kadar önemli?
Kullanacak en iyi parçayı bulmak ve bunları bir araya getirmek geliştiriciler için büyük bir endişe kaynağıdır. Büyük bir kurumsal uygulama oluşturmak, sofistike bir çalışma. Konu burada bir girişim uygulamasından çok, farklı bir veritabanı ve bu veritabanı hassas müşteri verilerine sahip olabilir, finansal işlemleri yapmak gerekebilir ve burada iş zorlaşır. Burada tutarlılık ve standartlaştırma önemli. Tutarlılık sayesinde nesnelerin birbirine nasıl bağlandığı, parçaların bir araya getirilmesi ve oluşturulan daha büyük parçalara nasıl yerleştirildiği, bir uygulamanın konumlandırması ile uyumu uygulamanın daha tutarlı hale gelmesini sağlar. Yanlış katman seçilirse ya da ara katman parçaları doğru biçimde bir araya getirilmediyse, sonra değişiklik yapmak da zor olur. Yani, değişim için mimari düzenleme kritik önemde.
Bu noktada Red Hat’i farklı kılan özellikleri nedir?
Açık kaynak odaklı bir şirketiz. Bazıları kaynak kodu görmenin süreçleri kolaylaştırdığını sanır. Oysa her şeyi görmek işi kolaylaştırmaz. Geliştiricilerinin bu kaynak kodunu kullanmaları, anlamaları, diğer şeylerle çalışabilmeleri için zaman ve çaba harcamaya devam etmesi gerekir ve burada Red Hat devreye girer. 20 yıldan uzun süredir Red Hat, açık kaynak topluluğunda güvenlik açısından yüksek performanslı yapılar ve bunları kurumsal seviyede geliştirme odaklı çalışıyor. Açık kaynak geliştiriciler çok yaratıcılar, ama istikrar ve sürüm oluşturma konusuna pek kafa yormazlar. Red Hat burada devreye girer ve anında bir sürü açık kaynak kodunu alıp, hepsini paketler, güvenlik gerekliliklerini yerine getirir ve garantili, istikrarlı bir sürümü ortaya koyar. Garantili bir yaşam döngüsü sonuçta yazılımın parçası. Büyük bir şirketin belli sayıda mühendisleri vardır, ama açık kaynak topluluğunda binlerce insan birlikte çalışarak, açık platformda fikir paylaşan yaratıcı ve yenilikçi geliştiricilerdir. Zaten bu nedenle, açık kaynak dünyasında yenilik hızı çok yüksek. Açık kaynak geliştirme modeli, Red Hat'i farklı kılıyor. Bir müşteri Red Hat aboneliği satın aldığında, elde ettiği şey bunun değeri, açık kaynaklı malzemelerin işletme derecesi, bir sorun varsa birilerini aramaları, garantili yaşam döngüsü. Açık kaynakta her bir parçayı olabildiğince hızlı ve verimli hale getirmek esastır. BT başlığında bulut bilişime geçişin önem kazandığı bu süreçte düşük iş yüküne sahip olduğunuzdan, kolayca ölçekleyebileceğiniz, taşıyabileceğiniz, büyütebileceğiniz bir platform söz konusu. Bu da müşterilerimizin Red Hat’i tercih etmelerinin önemli bir nedeni.
Kurumsal dijital dönüşüm söz konusu olduğunda, orta katman nasıl bir öneme sahip? Bir öncelik olarak ele alınmalı mı?
Evet. Bu nedenle yazılımın, uygulamanın, müşterinin gerçekte sunduğu ürünleri araştırıp bulması esas iş ve ara katman, burada, Uber, Airbnb gibi yeni iş yapılarında büyük önem taşır. Temelde bu dijital dönüşümün tamamı yeni yazılım yazmayı gerektirir. Ama yeni uygulamalar oluşturan yazılım geliştiricileri, sıfırdan başlayıp tekerleği yeniden icat etmeyecekler. Bunun yerine, raftan bazı tekerlekleri alacaklar. Bu dijital dönüşüm dünyasında, geliştiricilerin yaptığı uygulamalar ve çeşitleri giderek farklı bir kimlik kazanıyor.
Türkiye pazarını orta katman ve Red Hat adına nasıl değerlendiriyorsunuz?
Red Hat İstanbul ekibiyle birlikte birçok müşteriyle tanıştım ve bence burada büyük fırsat var. Pazarın orta katman konusunda biraz daha eğitilmesi gerektiğine inanıyorum. Küresel bazda pazarın eğitimini sürdürmeye çalışıyoruz. Çünkü açık kaynak aslında çok güvenli ve bu özelliği ile genel bir önyargıyı yıkıyor. ‘Herkes kaynak kodunu görebilir, bu nedenle kötü bir adam, kaynak kodunu okumaya ve güvenlik açığından nasıl yararlanacağına odaklanabilir’ korkusu vardı. Oysa kötü adamın bu savunmasızlığı görme riski olan aynı kodda, iyi adamlar da var ve kötü adam bir hareket yaparsa veya çoğu durumda kötü adam hareket etmeden önce iyi adam güvenlik açığını görüp düzeltir.
Satın alma çalışmalarınız da sürüyor.
Evet. Bu kapsamda bir süre önce API yönetiminde önemli bir platform olan 3scale'i aldık. Birkaç ay önce de kullanımını hayata geçirdik. Böylece, müşterilerimiz, API yönetim hizmetlerini kendileri çalıştırabilirler. Bu yeni dijital dönüşüm dünyasında API yönetimi çok sıcak bir konu.
Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin: “Dikey pazarlarda uzmanlaşacağız”
“Red Hat olarak Türkiye'de çok popüler ve gittikçe yaygınlaşan bir dizi çözüm portföyümüz var. Bunun bir örneği bulut altyapı ürünleri ve katman ailesi. Orta katman yazılımı, Türkiye'de yaygın şekilde kullanılmakta. Türkiye, orta katman için büyüyen bir pazar ve halihazırda büyük müşterilere sahip. Önemli bir unsur ise müşterilerin her bir satıcıdan açık kaynak koda, Red Hat ürünlerine geçişi. Sonuçta açık kaynaklı birçok avantajlar var. Bunlardan biri toplam maliyet, diğerleri de esneklik ve güvenlikle ilgili avantajlar. Böylece Red Hat Türkiye büyürken, Red Hat de Türkiye'ye yatırım yapıyor. Tüm EMEA ile kıyaslandığında, hala orta seviyelerde konumlanıyoruz. Diğer bazı ülkelerle, özellikle Doğu Avrupa ile karşılaştırırsınız, büyümek için alanımız var.
Türkiye için önemli bir konu bulut altyapısı ve Red Hat bulut altyapısı ürünleri ile Türkiye’de çok iyi konumlanmış durumda. Türkiye pazarında büyük şirketlerin çoğu Red Hat Enterprise Linux müşterileri. Havayolu şirketleri ve finansal kuruluşları altyapıları için Red Hat Enterprise Linux'a güveniyor. Bulut altyapısı aslında bunun üstüne inşa ediliyor ve Linux, bu yapıda daha fazla esneklik sağlar. Konteyner tabanlı uygulamalar, ayrıca bulut yönetimi, bulut formları, hizmet olarak altyapı veya hizmet olarak platform hem dünyada hem Türkiye'de popüler. Orta katman yapıları esneklik kadar, güvenlik bilincini oluşturma, paylaşım gibi başlıklarda açık kaynaklı avantajlar ve Linux da yeniliğin çoğunu sağlıyor. Uber, Netflix, Airbnb, Facebook gibi yenilikçi internet şirketleri açık kaynak yazılımlara güveniyor. Red Hat’in satın aldığı 3scale şu anda en popüler konu başlıklarından olan API yönetiminde uzman. API yönetimi, özellikle Türk bankaları için popüler bir konu. Türkiye’de stratejik düzeyde, güvenilir ve sevilen bir marka olarak konumumuzu devam ettirirken, Türkiye'de dijital dönüşüm yolculuğunda güvenilir bir danışman olarak da yerimizi korumak istiyoruz. Dikey sektörlerde gelişim gündemimizde. Perakende bunun bir örneği. Dikey bazda daha da uzmanlaşmak bu yılki önceliğimiz.”