Makine ve öğrenimi ve yapay zekanın etkileri artıyor
İş zekası alanında halen veri keşfi, self servis iş zekası gibi konular öncelikli durumda iken, son dönemde; ana veri yönetimi, yapay zeka, makine öğrenimi, doğal dil okuma, veri analitiği ve veri bilimi gibi konular yer almaktadır.
Ereteam CEO’su Kutlay Şimşek’in verdiği bilgilere göre self-servis analitiklerin iş zekası dünyasını değiştirdiği söylenebilir. Bu paradigma, analiz etme yeteneğine sahip olan herkese, kuruluştaki kritik soruları sormaya ve cevaplamaya götürecek şekilde değişti. Aynı değişim veri yönetimi ile de yaşanıyor. Self servis analizler genişledikçe, değerli perspektifler ve bilgiler içeren değerler, veri yönetimine yeni ve yenilikçi yollar atmaya başladı. İlk kez bu yıl veri kalitesi ve ana veri yönetimi “BARC” araştırmalarında en önemli akım olarak seçildi. Veri keşfi, görselleştirme ve self servis iş zekası gibi çekici en önemli konular sağlam bir veri temeli olmadan var olamazlar.
“Popüler kültür, yapay zeka ve makine öğreniminin neler yapabileceğinin distopik görüntüsünü resmetmektedir” diyen Kutlay Şimşek, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Aslında makine öğrenimi, veri biliminin en önemli asistanıdır. Makine öğrenimi, belirli sorularınıza cevap almak için yardıma ihtiyacınız olduğunda çok sayıda yere bakmanıza yardımcı olur. Makine öğrenme teknolojisinden korkmak yerine, sunduğu fırsatları kucaklamamız lazım.
2018 yılında, doğal dil işlemesinin (NLP) her yerde yaygınlık kazanacağını göreceğiz. Bu kavram, verilere uygulanmakta ve herkesin sadece soru sorarak, sahip oldukları verileri analiz etmesini kolaylaştırmaktadır. Gartner, 2020 yılına kadar, analitik sorguların yüzde 50'sinin arama, NLP veya ses yoluyla üretileceğini öngörüyor. NLP, daha nüanslı veri soruları sormaya ve daha iyi günlük bilgiler ve kararlara yol açan cevaplar almalarını sağlayacak.
Kurumların en büyük varlıkları verileri. Verilerini doğru analiz edip, yönetebilen kurum ve kuruluşların rekabet avantajı kazandığı günümüzde, yazılım hizmetlerinin önemi her geçen gün daha da artıyor. Çok uluslu büyük şirketlerden küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar birçok kurum ve kuruluş, rekabet ortamında avantaj elde edebilmek için hizmet süreçleri sonucunda ortaya çıkan verilerin doğru ve verimli kullanımına ağırlık vermeye başladı. Firmaların verilerini stratejik bir yönetim aracı olarak kullanabilmesi, yükselişe geçmelerine katkı sağlayacaktır.
Buradaki teknolojik algımız ve yatırım iştahımızı, zoraki yapılan projelerden ziyade, iş kültürümüzün temel hareket noktası olarak görmek durumundayız. Hislerle değil, verinin bize çizdiği yollardan ilerlemeliyiz. Müşterimizi veri ile tanımalı, insan kaynağımızı analitik ile geliştirmeli, ileri analitik ile verimlilik ve optimize edilmiş süreçlere sahip olunabilmelidir. İş zekası, analitik, CRM gibi ‘veriden anlam çıkartma’ odaklı bir ekip olarak dijital dönüşümün önemine inanıyoruz. Bu anlamda da 2017 yılı çok hareketli bir yıldı. Ereteam olarak zaten self servis iş zekası ve veri keşfi konularına öncülük ederek, 5 senedir bu konuda çalışmalarımızı farklı sektörlerde devam ettirmekteyiz. Bu yeni dünya ile birlikte analiz etme yeteneğine sahip olan herkese, kuruluştaki kritik soruları sormaya ve cevaplamaya götürmelerini destekleyecek teknolojiler ile bu zaman içerisinde çeşitli iş ortaklıkları gerçekleştirdik.”