Kendi makinalarımızı üretme ve ihraç etme dönemi geldi!
Sanayi üretiminde katma değeri ve yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak üzere başlatılan “Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı”, İzmir’de “Türkiye Makine Sanayi Zirvesi” ile başladı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımıyla gerçekleşen toplantıya İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu üyeleri, sektörün önde gelen temsilcileri ve ilgili bakanlık bürokratları katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Bakanı Özlü, “İzmir tasarım, marka ve Ar-Ge alanlarında öncü bir kent. Ülke genelinde 809 Ar-Ge, 159 tasarım merkezi, İzmir'de ise 68 Ar-Ge, 21 tasarım merkezi var. 2017 yılında İzmir'de 7 bin firma kuruldu ve 63 milyar dolarlık vergi ödendi. Makine sektörü olmadan sanayileşme olmaz. Üretim ve katma değer makine ile olur. Büyümede sanayinin payı büyük. Makine sektörü 2017'de 11 milyar dolarlık rekor ihracat rakamına ulaştı. Kapasite kullanım oranı aralıksız artıyor. ‘Made in Turkey’ damgasının yanına ‘Turkish Machine’ damgasını vurduğunuz için sizi tebrik ederim” dedi. Tasarım, teknoloji ve üretimin yerli makine sanayisi ile oluşturulması gerektiğini savunan Bakan Özlü, şunları söyledi:
“İnovasyondan güç alacağız”
“Kendi makinelerimizi üretip ihraç etmeliyiz. İnovasyondan güç alacağız. Kalkınma politikalarının temeline yerli üretimi koyduk. Bunun için elimizden gelen desteği veriyoruz; ancak yabancı yatırımı da dışlamıyor, 'Türkiye'de üret, burada istihdam oluştur' diyoruz. Milli ve yerli üretim stratejik bir duruştur. Leblebi ve üzüme hapsedilmiş yerli malı haftası geride kaldı. Savunma, enerji ve ulaştırma gibi sektörlerde kendi teknolojisini üreten bir Türkiye var. Yerli malı yazılım konusunda etkin düzenlemeleri hayata geçirdik. Yüksek teknolojiye geçiş programında makine sanayi önemli yer tutacak. Türk ekonomisini güçlendirmenin anahtarı güçlü özel sektörden geçiyor. Yerlileştirme Yüksek Kurulu, sanayinin ithalata bağımlığını azaltacak ve rekabet gücümüzü artıracak programları hayata geçirecek. Ayrıca Maliye Bakanımız Naci Ağbal'ın açıkladığı gibi 'makine yatırımlarında KDV muafiyetine' hazırlanıyor, 2018 ve 2019’da makine ve teçhizat alımlarında KDV almamayı hedefliyoruz. Şu anda ancak teşvik belgesi alan yatırımlarda KDV istisnası uygulanıyor. Yeni düzenlemede her türlü yatırımda makine ve teçhizat alımını kolaylaştıracak, Bilim Merkezi, Teknoloji Üssü, İleri Sanayi Ülkesi Türkiye hedefine birlikte yürüyeceğiz. Üretim Reform Paketimiz, Ar-Ge Reform Paketimiz, Sınai Mülkiyet Reform Paketimiz; üretimin önünü açan, sanayicilerimizi teşvik eden geniş kapsamlı reform paketleri. Üretim Reform Paketimizde orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin ihalesinde yerli malı teklif edenler lehine yüzde 15 fiyat avantajı sağlanmasını mecburi hale getirdik. Yerli malı yazılımda da aynı düzenlemeyi yaptık. Ayrıca, yapım işlerinde kullanılacak makinelerin yerli malı olması konusunda da etkin düzenlemeleri hayata geçirdik. Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programımızı başlatıyoruz.”