Genç istihdamında biz…
Danimarka hükümeti, üniversiteye giden gençlere her ay bin (1,000) dolar ödüyor. Şu koşulla: Ailesinden uzakta olacak. Ve bu bin doların vergisini ödeyecek.
Bu durumda öğrenciler, kamuya ait ve bazı özel üniversitelere para ödemiyor. Aksine, devletten her ay okuma parası alıyor.
Bu sistem nedeniyle Danimarka’da öğrenciler, üniversiteye daha uzun yıllar devam ediyor (kim etmez ki!?). 6 yıl veya daha fazla devam edenlere bir de sözcük uydurulmuş: Evighdesstuderende = ebedi öğrenciler.
Üniversiteleri parasız İskoçya, Norveç, Finlandiya vb dışında her yerde üniversite bir para alıyor. İskoçya’nın güney komşusu İngiltere’de bir lisans öğrencisi mezun olduktan sonra 70 bin dolar kadar borçlanmış oluyor. Çünkü üniversiteye gitmek için bankadan kredi alıyor, bunu geri ödemesi gerek.
Bizim gençlerin durumu hakkında, Dünya gazetesinde (23.02) İsmet Özkul’un makalesinden şu özet açıklayıcı: Ülkemizde 15-24 yaş grubunda 11 milyon 875 bin genç var (2017). Bunların eğitimde olmayan, istihdamda da olmayanları 2 milyon 871 bin. Bu kadar gencimiz öğrenim görmüyor, çalışmıyor.
Ayrıca bu 2.8 milyon gencin işsizlik oranı yüzde 20.74’e çıkmış. Gençler arasında işsizlik oranı 2009 kriz yılından bu yana ilk kez yüzde 20 sınırının üstünde. Kadın işsizliği oranı 2016’ya göre yüzde 2.36 artarak yüzde 26.06’ya çıkmış. Kadınlarda işsizlik oranı bir yılda yüzde 12.03 artmış.