Büyükerşen hoca gibi değerli insanlar iyi ki varlar
Yeni bir haftadan merhaba,
Alıştığın üzere, bu haftaya da acı gerçeklerle başlıyorum, misyonum budur. Zira, gıda israfında almış gitmişiz başımızı… Türkiye’de bir yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığı belirlenmiş. Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, Türkiye’de gıda israfına yönelik araştırmaları ve medya başlıklarını incelemiş, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’de bir yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığı belirlenmiş. Günlük olarak 4,9 milyon ekmek çöpe atılıyor, yuh diyorum haklı olarak. Medya yansımaları ve uzman yorumlarına göre, gıda israfı sadece Türkiye’de değil, küresel bazda çözülmesi gereken sorunların başında. Gıda israfını en aza indirmek için okullarda veya ülke genelinde kampanyalar yapılması, kamu spotları oluşturulması gerektiği aşikar. Ayrıca her şey dâhil otellerde yapılan gıda israfına yeni bir düzenleme de şart.
Neyse, biraz da iyi haber vereyim. Vodafone Türkiye, 2016/17 mali yılı boyunca çevresel, sosyal, ekonomik ve etik konulardaki uygulamalarını ve elde ettiği performansı paylaştığı 7. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlamış. Rapora göre, ilgili mali yılda ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi çalışmalarıyla toplam 1,35 milyon kWh tasarruf sağlanarak 600 evin bir yıllık elektrik ihtiyacı kadar tasarruf elde edilmiş. e-Faturayı tercih eden faturalı Vodafone’luların oranı mobilde yüzde 86’ya, sabitte yüzde 31’e yükselmiş. Atık faturalar ve e-fatura uygulamaları ile toplam 1,67 milyon ton kağıt kullanımının önüne geçilmiş, yaklaşık 28 bin 515 ağacın kesilmesi önlenmiş. Bu detaylı paylaşım, ama hepsinden öte, yapılan çalışmalar için teşekkürü borç bilir, herkese örnek olmasını da akabinde dilerim.
Gurur veren haberlerime Büyükerşen hoca ile devam ediyorum. Vehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl eğitim alanındaki katkıları ile Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e verilmiş. Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, “Eğitim, Vehbi Koç Vakfı için her zaman ‘eşitler arasında birinci’ faaliyet alanı oldu” derken, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, 17. Vehbi Koç Ödülü’nü de Ömer M. Koç’un elinden aldı. Törende, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen hakkında kısa bir film yayınlandı. Her gününü “yeni bir maceranın başlangıcı” olarak tanımlayan Büyükerşen hoca, filmdeki röportajında, “Kendimi Atatürk’e, ilkelerine, cumhuriyete ve bu topluma borçlu hissediyorum. Hem de öyle bir borç ki ömür boyu bitmiyor… Tüm bu uğraşlara karşılık en büyük servetim, en büyük kazancım yetiştirdiğim öğrencilerim” dedi. Bu yetkin ve duyarlı, üstüne sorumluluk sahibi insanların katlanarak artması yegane dileğim.
Başarı haberlerime devam ediyorum. e-Dönüşüm şirketi Foriba, ikinci yatırım turunu resmen tamamlamış. Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC liderliğinde yapılan B serisi yatırım turunun diğer iki büyük ismi Revo Capital ve Endeavor Catalyst olmuş. Foriba, aldığı bu 5 milyon dolar yatırımla birlikte, yeni şirket satın alma ve birleşme planlarını yapıyormuş.
Schneider Electric, Ethisphere Institute tarafından 2018 World’s Most Ethical Companies listesinde yer almaya hak kazanmış. Bu başarı Schneider Electric için ilk de değil. Şirket, bu unvana art arda 8 yıldır layık görülüyormuş. Bu arada şirket ta 2002’de kendi Sorumluluk İlkeleri'ni geliştirdi. Bu ilkelere uyum sağlayabilmeleri için düzenli olarak kurum içi ve sektör çapında faaliyetler yürütüyor, örnek olsun.
İnsan hayatını kolaylaştıracak ürünler geliştiren 3M, üst üste beşinci kez ‘Dünyanın En Etik Şirketleri’ arasında yer almış. 3M’in bu ödülü kazanmasını sağlayan değerler arasında; liderlerin her işi doğru yapmaya olan bağlılığı, dürüstlük ve uyum programları var.
2016 yılında TÜBİTAK Marmara Teknokentte kurulan, Raylı Sistem Teknolojileri alanlarında Ar-Ge yapan, geliştirdiği ürünleri kendi bünyesinde üreten Delphisonic Elektronik de önemli bir başarıya imza atmış. Birleşmiş Milletler Sınai ve Kalkınma Teşkilatı (UNIDO), Küresel Çevre Fonu (GEF) desteği ile Enerji ve Çevre ana temalarındaki çeşitli kategorilerde girişimci iş fikirlerinin desteklenmesine yönelik global bir programı, Global Cleantech Innovation Programme (GCIP) yürütüyor. Türkiye’de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde, TÜBİTAK’ın ev sahipliğinde, Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) bünyesinde gerçekleşen GCIP-Türkiye 2017’de, ulusal alanda ikincilik ödülü alan Delphisonic ekibi, GCIP’nin uluslararası aşaması olan ve Los Angeles’da düzenlenen Unido Global Forum 2018’de ülkemizi temsil ederek, programa katılan 7 GCIP ülke projelerini eleyip, ulaştırma kategorisinde birinci olmuş.
Vestel Beyaz Eşya ise 2014’te Japonya’da aldığı TPM Mükemmellik Ödülü’nün ikinci aşaması olan TPM Süreklilik Ödülü’nü de kazanmış. Vestel Beyaz Eşya, bu başarı ile 6 ayrı fabrika, 6 ayrı ürün çeşidi ile aynı anda bu ödülü alan dünyadaki ilk ve tek şirket olmuş. Veritas da 2017 değerlendirmesi ışığında Platin Bilişim’e üç dalda ödül vermiş. Platin Bilişim, “En yüksek ciro”, “En yüksek sertifikaya sahip partner” ve “En çok POC yapan çalışan kişi” ödüllerinin sahibi olmuş. Tunçmatik ise Monako'da gerçekleşen “DISTREE EMEA 2018”de; geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şarj ve enerji çözümleri konusunda Avrupa’nın en başarılı şirketi seçilip, “Diamond Award” ödülüne layık görülmüş.
Bu haftaya da noktayı bir kitapla koyuyorum: Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Bilim ve Fizik kategorilerinde yayımlanan “Kara Delik: Newtoncuların Terk Ettiği, Einstein’ın Tiksindiği, Hawking’in Üzerine Bahis Oynadığı Bir Fikir Nasıl Sevilir Oldu?” başlıklı kitap. MIT’de bilim yazarlığı yüksek lisans programı uygulama profesörü Marcia Bartusiak tarafından yazılan, Mehmet Can tarafından Türkçeye kazandırılan kitapta, kara deliklerin bilim sahnesine çıkmasının ayrıntılı tarihi anlatılıyor ve kara delik kuramlarındaki son gelişmeler özetleniyor. Edinelim, okuyalım.
Bu hafta da bu kadar olsun, yine bir araya gelmek dileğiyle,