Gençler için fırsatlar büyüyor!
Bahar günlerinden merhaba,
Bu haftaya gurur veren, içinde yer almanın ziyadesiyle manevi güç anlamı taşıdığı bir haberle başlıyorum. TİDER (Temel İhtiyaç Derneği), israf ve yoksulluk ile mücadele eden gıda bankalarını ve kurumsal bağışçıları buluşturan ‘Destek Bulutu’ e-platformunu hayata geçirmiş. Perakende sektörü firmaları ve üretici firmalar bağışlamak istedikleri ürünleri Destek Bulutu e-platformu üzerinden ilan ederken, bu yardımları sistem üzerinden rezerve eden gıda bankaları, bağışçı firmadan ürünleri teslim alıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilecek. Hedef; Destek Bulutu’nun, israf ve yoksulluk ile mücadeleye ivme kazandırması. Çünkü TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer’in de dikkat çektiği acı bir gerçek var: Dünyanın en önemli sorunları arasında gıda israfı var ve dünyada üretilen gıdaların üçte biri çöpü boyluyor. Türkiye’de de yoksulluk sınırının altında yaklaşık 30 milyon insanımız, tüm dünyada olduğu gibi ne yazık ki Türkiye’de de ciddi bir gıda israfı var. Destek Bulutu ile kurumsal bağışçılar ile gıda bankalarını ortak bir zeminde buluşturmak, bağışların ihtiyaç sahibi ailelere daha hızlı ve verimli ulaştırılabilmesine katkıda bulunmak temel hedef. Süzer, gıda bankacılığı mevzuatına göre, gıda bankalarına yapılan gıda, temizlik ve kişisel bakım ürünleri ve kıyafet bağışlarının yüzde 100’ünün vergi matrahından düşülebildiğini, hatırlatarak, bu alanlardaki üretici ve perakendecileri, Destek Bulutu’na üye olmaya davet etmiş.
İyi haberlerim bu kadar değil. Dijital İşte Kız Kardeşlik Platformu BinYaprak, 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kız Çocukları Günü kutlamaları ile hayallerini gerçekleştirebileceği yeni girişimcileri bekliyor. BinYaprak Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın kitle fonlama platformu İdeanest ile yürüteceği ‘BinYaprak, Bilim ve Teknolojinin Yeni İnci’lerini Arıyor’ kampanyasının başvurularını başlatmış. BinYaprak desteğiyle İdeanest’te fon açılması için katılımcıların https://binyaprak.com/bilim-ve-teknoloji-incilerine-destek başvuru formunu 31 Mart’a kadar doldurması gerek. BinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak, “TTGV network’üyle ve İdeanest işbirliğiyle daha çok bilim kadınına, mühendise destek için yola çıktık. CampusWIN programımız katılımcısı ve çalışmalarını takip ettiğimiz İnci’den ihtiyaçlar konusunda çok şey öğrendik. “BinYaprak, Bilim ve Teknolojinin Yeni İnci’lerini Arıyor” kampanyalarımıza, destekleyebileceğimiz kadar İnci’nin hayallerinin gerçekleşmesine yardımcı olmak için tüm genç araştırmacıları bekliyoruz” demiş. Detaylı bilgi için BinYaprak YouTube videosu bizi bekler:
Geleceğimiz gençlerden beklentiler reel sektörde oldukça yüksek. Ama bazı şartlara uymaları da gerek. Otomotiv yan sanayinin önemli ana parça tedarikçilerinden Assan Hanil de Bursa Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen “Kibar’da Kariyer’ başlıklı seminerde beklentilerini açıklamış. Assan Hanil’in yeni mezun olacak mühendislerden beklentileri ve K-Team Uzun Dönem Staj Programı hakkında bilgiler verilirken, Assan Hanil Bursa Tesis Müdürü Numan Karamızrak, öğrencilere şu tavsiyelerde bulunmuş: “Cesur olun; fikirlerinizi açıklamaktan çekinmeyin. Meraklı olun, inceleyin, araştırın. Yapılan uluslararası ve ulusal çalışmaları inceleyin. Bunun için İngilizcenizi mutlaka iyi bir seviyeye getirin. Yanlış yapmaktan korkmayın, bunlardan ders almayı öğrenin.”
Bu hafta gördüğün gibi odağımda gençler var. İşte bir önemli haber daha… Havacılık ve uzay sektörü şirketi Boeing, Türkiye Girişimcilik Vakfı (TGV) ile birlikte üniversite öğrencilerine yönelik yürüttüğü Airpreneurs Programı ile havacılık alanında gençleri daha girişimci kılmak ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamak için yine yola çıkıyor. 2017’nin Şubat ve Haziran ayları arasında yedi ilde sekiz üniversitede gerçekleştirilen Airpreneurs programının ilkine toplamda 700 kişi katılmıştı. Programın ilk ayağında kazanan fikir de “Bagajın Bende” ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Fatih Aksan, Ege Üniversitesi’nden Emin Can Devran, Ayşe Sürmen, Berk Leblebici ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Nil Kaplan olmuştu. Airpreneurs programının ikincisinin lansmanı 23-24 Şubat’ta yapıldı ve lansmana İTÜ ARI Teknokent destek oldu. İkinci programda da yaklaşık 700 üniversite öğrencisinin katılımı bekleniyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent bünyesinde altı yıldır faaliyetlerini sürdüren ve bugüne kadar katılan girişimcilerin 50 milyon TL’yi aşan yatırım aldığı girişimcilik programı İTÜ Çekirdek önemli bir başarıya imza atmış. İTÜ Çekirdek, dünyadaki lider üniversitelerin girişimcilik kuluçka merkezlerini karşılaştıran ve sıralayan uluslararası UBI Global endeksi tarafından Avrupa’nın en iyi ikinci, dünyanın en iyi üçüncü kuluçka merkezi seçilmiş. Geçen altı yılda ülke genelinde bin 150 girişim ve 3 bin 450 girişimciye destek verilmiş ve bu sayının sürekli büyüdüğünü söylememe sanırım gerek yok. Teknolojiye dayalı ürün ve hizmete dönüşebilir girişimi olan her yaştan girişimci www.itucekirdek.com üzerinden başvurusunu yapabilir, bizden hatırlatması.
IAB Türkiye tarafından bu yıl 8’inci kez düzenlenen MIXX Awards Türkiye Ödülleri de sahiplerini buldu. “Aslında Dijital’in Ödülü Sonuçtur’’ temalı MIXX Awards Türkiye’de büyük ödülün kazananı “Evlatlarınız Bize Emanet” çalışması olmuş. Dijital dünyanın Oscar’ı olarak kabul edilen MIXX Awards yarışmasına bu yıl 645’i geçerli toplam 693 başvuru yapılmış, 29 kategoride 91 ödül verilmiş. Bildiğin üzere yerim sınırlı, iyisi mi kazananları http://mixxawards-tr.org/ sitesinden takip et, birlikte gurur duyalım.
Türkiye’nin tüm insan yönetimi süreçlerini kapsayan tek ödülü 10’uncu yaşında yeni bir döneme geçiyor. Odağına ‘insana değer” örnek uygulamaları alan PERYÖN Ödülleri, artık yoluna “PERYÖN İnsana Değer Ödülleri” adıyla, “Değer Veren” profesyoneller ve “Değer Katan” kurumlar için yenilikçi yaklaşımlarla devam ediyor. Ödül töreni, 3 Mayıs’ta ve başvuru süreci tamamlanan PERYÖN İnsana Değer Ödülleri’nde 24 kurum, 28 kategoride yarışacak. Sonuçları yine burada paylaşacağım, detaylar ise www.peryon.org.tr adresinde.
Enerji yönetimi ve otomasyonda küresel marka Schneider Electric, SCM World tarafından her yıl gerçekleştirilen Power Of The Profession’da Yılın Müşteri İnovasyonu Ödülü’nü kazanmış. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen ödül töreninde Schneider Electric, Tedarik Zincirinde Yenilik ödülüne layık görülmüş. Aynı 2015 ve 2016 yıllarında da olduğu gibi… İş Bankası Özel Bankacılık ise 2018’de dünyanın önde gelen ekonomi yayınlarından Euromoney tarafından yapılan “Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi” araştırmasında “Yatırım Bankacılığı Hizmetleri” ile “Varlık Yönetimi Tavsiyesi ve Fonları” kategorilerinde Türkiye’nin en iyi bankası seçilmiş.
Bu hafta nokta yine bir kitapla… Hem de BinYaprak içeriğimi de destekler nitelikte… Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından Bilim ve Yaşam Öyküsü kategorilerinde yayımlanan “Dikbaşlılar: Bilimi ve Dünyayı Değiştiren 52 Kadın” kitabı bizi bekliyor. Longshot Magazine editörü Rachel Swaby’un yazdığı kitap, Akın Emre Pilgir tarafından Türkçeye kazandırılmış. Okumazsak bizim ayıbımız olur.
Bu haftaya nokta koyarken, yine görüşelim demeyi de ihmal etmiyorum,