“Yazıcı, risk taşımaz” demeyin, bizzat taşır
HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede
Siber saldırıların sayısı ve yöntemlerine baktığımızda, güvenliğe bütüncül yaklaşılması gerektiğini de görüyoruz. Güvenliğin bilgisayarlar dışında yazıcılar, ağlar, çalışanların mobil cihazları gibi daha birçok açıdan sağlama alınması şart. Yani, şirket içinde bir güvenlik ekosistemi yaratılması şart. Bu gerekliliği paylaşan HP Türkiye Genel Müdürü Filiz Akdede’ye göre, güvenlik konusunda kurumsal farkındalık artmakla birlikte, maalesef henüz istenilen düzeyde değil. Bu durum, özellikle yazıcılarda daha fazla göze çarpıyor.
Çünkü yazıcılar ve çok fonksiyonlu yazıcılar (MFP’ler), birçok vakada bir şirketin BT operasyonlarının güvenliğinde en zayıf halkalardan biri olabilmekte. Birçok yönetici ve BT uzmanı da yazıcıların bir güvenlik duvarının arkasında olmasından yola çıkarak, işletme bilgilerinin yetersiz girişlere karşı korunduğu gibi yanlış bir varsayım yapmakta. Yani, yazıcıların basılı görüntülerdeki özel bilgilere erişim sağlayabildiği gözden kaçırılmakta.
Bu tespiti paylaşan Filiz Akdede’nin de belirttiği gibi, yazıcılar, teknolojideki gelişmelerin etkisiyle artık tam olarak bilgisayar gibi. Hepsinin kendi sabit diskleri, işletim sistemleri ve doğrudan ağ bağlantısı var. Ama herkes bilgisayarları korumanın gerektiğinin farkındayken, çoğu insan yazıcıların da benzer şekilde güvenliğe ihtiyacı olabileceğini düşünmüyor. Bu nedenle, Filiz Akdede’ye göre, BT liderleri de şirket ağlarının güvenliğini etkili şekilde sağlamak için yazıcılarını bilgisayarlarıyla aynı şekilde ele almaya başlamalı.
Tüm portföyde güvenlik esas
Bir tarafta da günümüzün modern işgücü, nerede ve nasıl iş yapıldığı konusunda daha fazla esneklik gerektiriyor. Geleneksel işyeri sınırları silindikçe, güvenlik daha da önem kazanıyor. “2018 yılında da hızla yaşanan dijital dönüşümle, güvenlik konusunun kurumlar için performans ve verimlilik kadar önemli bir yer tutacağına inanıyorum” beklentisini dile getiren Filiz Akdede, şöyle devam etti:
“Güvenlik riskleri ile ilgili farkındalığı arttırmak amacıyla global bir girişim başlattık. Ödüllü aktör Christian Slater’ın rol aldığı, HP Studios’un internet üzerinden yayınlanan ‘The Wolf’ isimli kısa film serisi, kurumsal ağların nasıl saldırıya uğrayabileceğini ve şirketlerin kendilerini korumak için neler yapması gerektiğini konu alıyor. Bir başka kısa film projemiz Jonathan Banks’in rol aldığı ‘The Fixer’. Bu filmde Banks, şirketlerin ağlarını suçlulardan, korsanlardan ve The Wolf gibi şüpheli kişilerden korumalarına yardımcı oluyor. PC tarafında sadece cihazları değil, kullanıcıların kimlik bilgilerini ve verilerini de koruyan güvenlik çözümleri sunuyoruz. HP Sure Start güvenlik çözümümüz, bilgisayarları en temelden yani BIOS (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) seviyesinden itibaren koruma altına alıyor. HP Sure Run ise kendi kendini onaran korumasıyla, kötü amaçlı yazılımlar onları kapatmaya çalışsa bile kritik süreçlerin çalışmasını sağlıyor. HP Sure Recover ile bir ağ bağlantısı kullanarak en son görüntüyü hızlı ve güvenli şekilde bilgisayarlara geri yükleyebiliyor. Entegre mahremiyet ekranı HP Sure View ile hareket halinde çalışanlar, örneğin toplu taşama araçlarında güvenli şekilde işlemlerini yapabiliyor. Güvenlik alanındaki inovasyonlarımızı masaüstü ekranlara da taşıyoruz. BT yöneticilerinin güvenlik politikalarını uygulamasına yardımcı olmak için HP, Microsoft System Center Configuration Manager için sertifikalanmış araç kiti HP Manageability Integration Kit’ini geliştirdi. BT yöneticileri, kullanıcı dostu kullanımı sayesinde bu kit ile HP PC’lerini güvenlik, BIOS yönetimi ve yazılımı konularında uzaktan yönetebiliyor. Bu araç kiti kullanıcıların veya zararlı yazılımların güvenlik önlemlerini devre dışı bırakmalarının da önüne geçiyor. Yazıcı tarafında ise HP yazılım çözümlerimiz, sadece kimliği doğrulanmış kullanıcıların ve yazıcıların yazıcı ağına erişmesini ve verilerin şifrelenmiş durumda tutulmasını sağlar.”