24 Mart’ta elektrikleri kapatmayı unutmayalım!
Tam da bahar günlerinden merhaba,
Kadınlar Günü 8 Mart, ama bir tek bugünde kalmıyor, kalmamalı da. Anladığın üzere bu hafta mektubuma bu konuyla giriş yapıyorum. Mastercard’ın 2018’de ikinci kez yayınladığı Kadın Girişimciler Endeksi Raporu, kadın girişimciliğinin önündeki en büyük engel olan toplumsalTamam cinsiyet önyargılarının aşılması gerektiğini ortaya koymuş. Mastercard’ın Girişimci Kadınlar Endeksi, uygun koşullar sunulduğunda “fırsatların” kadınları girişimciliğe sevk ettiğini, ama olanakların olmadığı ülkelerde kadınların “zorunluluk” sebebiyle girişimciliğe yöneldiğini gösteriyor. Girişimci Kadınlar Endeksi’nde Yeni Zelanda 74.2 ile ilk sırada ve İsveç 71.3 ile ikinci, Kanada 70.9 ile üçüncü sırada. Türkiye’de ise yüksek eğitim düzeyine rağmen, kadın girişimci sayısı oldukça düşük.
Bu kadar da değil… Women in Games Türkiye’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ithafen 3-4 Mart’ta İTÜ Magnet’de düzenlediği etkinlik Türkiye’nin dört bir yanından oyun endüstrisinde yer almak isteyen genç kızlara ücretsiz eğitim ve networking imkanı sağlamış. Üç yıl önce, Oyunder bünyesindeki Recontact Digital Arts’ın kurucu ortağı Simay Dinç tarafından kurulan Women in Games Türkiye, büyümeye devam ediyor. Yakında Women in Games Ankara ve Women in Games İzmir yapılanmalarını duyuracaklarını belirten Dinç, Türkiye’nin her köşesinde sanata ve teknolojiye ilgi duyan kadınlara ulaşmaya hedeflediklerini belirtmiş. Hedef net: Kadınların yenilikçi ve yaratıcı fikirleriyle oyun endüstrisinde yer almasını sağlamak.
Pozitif ayrımcılığa devam ediyorum. Coca-Cola, 2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadının ekonomik ve toplumsal hayatta güçlendirilmesi hedefi ile 2010’da hayata geçirdiği 5by20 Programı ile bugüne kadar 75 ülkede 2,4 milyonun üzerinde kadına ulaşmış. Coca-Cola’nın 5by20 Programı ile hedefi 2020 yılına kadar 5 milyon kadının ekonomik olarak güçlendirilmesi. 5by20 kapsamında sunulan eğitimler, finansal destek ve mentorluk programı ile kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi hedefleniyormuş, daha ne olsun.
Gelelim işin enerji ve hatta cebimize dayanan bölümüne…Aylık yaklaşık 70 TL üstü elektrik faturası ödeyen biz tüketicilerin tedarikçi değiştirme hakkını elde etmesiyle serbest elektrik piyasası vatandaşı daha çok ilgilendiriyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi şirket değiştirme sitesi EnCazip açıklamasına göre, Şubat’ta elektrik şirketi değişikliği yapan tüketiciler, tedarikçi değiştirmeyenlere göre ortalama yüzde 4.9 daha ucuz elektrik kullanmış. Buna göre, aylık elektrik faturası 75 TL olan bir ev tüketicisinin yıllık tasarruf ortalaması ise 30 TL olmuş. Çünkü bildiğin gibi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı ile artık aylık yaklaşık 70 TL ve üzerinde fatura ödeyen herkes tedarik şirketi değişikliği yapabiliyor.
Evlerde enerji yönetimini tasarruflu hale getirip sürdürülebilirliği hedefleyen Türk girişimi Cosa, 2017 Kullanıcı Alışkanlıkları Araştırmasını duyurmuş. 2017 kış verilerine göre, Cosa kullanılan konutlarda ortalama hane sıcaklığı Türkiye genelinde 22.0°C. Türkiye genelinde 2017 yılında 2016 yılına göre yüzde 12’lik artış ile 51.898.000.000 m3 doğalgaz tüketilmiş. Elektrik tüketiminin de 2017 yılında 280.4 milyar kWh olduğu belirlenmiş ve bu tüketiminin yüzde 37.1’lik bölümü doğalgazla elektrik üretimi yapan santrallerden karşılanmış. “Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar” Ödülleri ise Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini bulmuş. 6 dalda ödül verilen törende ‘Enerjide Örnek Şirket Ödülü’nün sahibi Limak Uludağ Elektrik olmuş. Bu arada, yıl boyunca müşteri deneyimi alanında yaratılan ve hayata geçirilen projelerin ödüllendirileceği Müşteri Deneyimi Arenası, Pisano desteğiyle tüm sektörü bir araya getiriyor.
Böylece tam olarak ödüllere geçeyim bari. Müşteri Deneyimi Arenası ödülleri sahiplerini buldu ve Anadolu Sigorta da Turbojet ile “Müşteri Deneyimine İnovatif Yaklaşımlar” kategorisinde “Büyük Düşünce” ödülü, 7/24 Sağlık Danışmanlığı ile de “Dijital Müşteriye Yaratılan Deneyim ve Süreç Entegrasyonu” kategorisinde “İyi Fikir” ödülünün sahibi olmuş.
KOSGEB’in bu yıl beşincisini düzenlediği KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri sonuçlanmış. Türkiye’de ilk kez yerli propolis üretimini başlatan BEE’O Propolis, geliştirdiği inovatif ürün BEE’O Suda Çözünür Propolis Damla ile inovasyon ödülüne layık bulunmuş.
Dünya Kök Hücre Derneği Genel Başkanı olan, bio-teknoloji, yaşam bilimi ve sağlıkta gelişmeler konularında çalışma ve atılımlar yapan, bu konuda dünyanın en büyük grubunun başında olan Benito Nova, derneklerinin danışma kuruluna ilk defa bir Türk doktorunu getirmiş. Bu kapsamda plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahı, el cerrahisi, baş ve yüz-çene cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Veli Karaaltın, ‘Kök Hücre Tıbbı’nın doktorlar ve hastalar için ulaşılabilir hale getiren gruba danışman olarak atanmış. Geleceğin tıbbı kök hücre tedavisinde hepimizin bildiği gibi, bu yapıda bir Türk doktorun yerini alması ayrıca gurur ve umut verici.
Haftaya nokta yine bir kitapla… Mersinli meslektaşımız Abidin Yağmur’un ilk öykü kitabı ‘Pazartesi’ çıktı. Kitapta, büyük kısmı Mersin’de geçen, günümüz toplumunda yalnızlaşmayı, ötekileşmeyi, işsizlik endişesini, acımasızlığı ve şehir yaşamının koşturması içinde kayboluşu anlatan 14 öykü var. Mersin basınında uzun süredir muhabir ve köşe yazarı olarak görev alan Abidin Yağmur’un bu ilk kitabı Kuzgun Kitap’tan çıktı ve içerik itibariyle sadece Mersin’in değil, tüm Türkiye’nin dertlerini, sıkıntı ve önceliklerini yansıtıyor. Edinmemiz şart.
Az kalsın unutuyordum. WWF-Türkiye’nin küresel çevre sorunlarına dikkat çekmek için 2007’den beri tüm dünyada gerçekleştirdiği ‘Dünya Saati’ etkinliği, bu yıl 24 Mart Cumartesi günü 20.30-21.30 saatleri arasında yapılacak. Bu yıl 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Ayasofya Müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Truva Atı ve Sultanahmet, Süleymaniye, Selimiye camileri gibi birçok yapının yanında Galatasaray, Kadir Has ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi birçok kurum ışıklarını kapatacak. Beşiktaş ve Başakşehir Spor Kulüpleri de etkinliğe destek verecek. Etkinliğe geçen yıl 187 ülke ve bölgeden milyonlarca insan katıldı. 350’den fazla ünlü kişi ve kanaat önderi de etkinliği destekledi. Dünya çapında 3 binden fazla anıtsal yapının ışıkları söndü. Bu yıl da söndürelim ki farkındalık artsın, yetmez ama bir destek de bizden olsun.
Bu hafta da bu kadar, ama yeni bir gündem yine bizi bekler,