Devlet desteklerinin önemi giderek artıyor
Hosting şirketi Markum’un Genel Müdür Yardımcısı Burcu Batmaz Çilingir, hosting başlığında yıllar içinde gelişime işaret etti. Sektörün doğası gereği bu alanda hizmet vermeye başlamak küçük bir yatırımla mümkün. Kullanıcı ise ucuz hizmet aldığını sanıyor. Fakat, sonrasında bu ucuz hizmet pahalıya mal olabiliyor. “Günümüzde hala BTK’ya kayıtlı olmaya servis sağlayıcılar var. Evinde şehir elektriği kullanarak, 1 TB hard disk ile kopya programlarla hosting hizmeti sunanlar karşımızda rakip olarak durabiliyorlar” örneklerini paylaşan Burcu Batmaz Çilingir, eleştirilerine şöyle devam etti:
“Barındırma alanı 1 TB’den ibaret, kullanılan programlar kopya. İlk elektrik kesintisinde kullanıcının bağlantısı kesiliyor ve ucuz hosting’in barındırdığı bütün siteler kapalı. İkinci sorun sunucu olarak kullanılan sabit sürücünün paylaşımlı olarak konumlandırılması. Böylece, ortaya kalitesiz, kullanımı ve yönetimi sınırlı bir hizmet profili çıkıyor. Düşünün 10 bin TL’ye web sitesi yaptırdınız, sadece ucuz olduğu için bir hosting şirketi ile anlaştınız ve sonuçta şirketiniz için önemli olan ne varsa uçtu. Sektörün rekabet koşulları bu tip konular.”
İK odaklı destek bekleniyor
Burcu Batmaz Çilingir’e göre, bu sektörde faaliyet gösteren şirketler uygun bir fiyat politikası oluşturamadı ve küresel ölçekteki firmalardan bile çok daha uygun fiyata hizmet verilebiliyor. “Oysa Türkiye’deki maliyetler o kadar düşük değil. Bu da sektörü kısır döngüye sokuyor” yorumunu yapan Çilingir, şöyle devam etti:
“Hosting sektörünün sorunlarından biri insan kaynağı. Bu sektör ülkemiz için stratejik önemde ve devlet tarafından desteklenmeli. Bu kapsamda özellikle insan kaynağı konusunda üniversitelerin katkı sağlaması önemli. Bir diğer konu da devlet desteğinin ve teşviklerinin yetersiz olması. Hosting şirketleri büyük bir bilgi yükünü taşıyor. Türkiye’de bu sektörde faaliyet gösteren şirketler için devlet teşvikleri gerekiyor ve gelecek 5-10 yılda bu konu daha büyük önem arz edecek. Bu alanda yeterince yerli firma çıkmazsa, Türkiye’deki şirketlerin, kurumların, bireysel kullanıcıların büyük bölümü verilerini yurtdışında barındıracak. Bu da yurtdışına para çıkmasının yanında, stratejik açıdan önemli birçok verinin yurtdışında barınmasını neden olacak. Bulut hosting için geç kalınmış değil. Fakat bu konuda ciddi teşviklerin oluşturulması ve yerli firmaların desteklenmesi gerek. Eğer sürdürülebilir, güçlü bir teşvik programı ortaya konulup uygulanabilirse, gelecek açısından çok pozitif sonuçlar alınır.”
Çilingir’e göre, hosting sektörü ciddi dönüşüm içinde ve gelecek dönem bu sektörde iş yapmak isteyenler için yeni fırsatlar var. Bulut sağlayıcıları (Cloud Providers) çok sayıda farklı veri merkezinde altyapıları bulunan binlerce sunucuyu barındırabilecek. Ülkemizde de bu konuda yatırım ilgisine işaret eden Çilingir, “Biz de bu alanda ciddi yatırımlar yapıyor, kadromuzu, ofislerimizi ve destek hizmetlerimizi yeniden düzenliyoruz” bilgisini verdi.