Türkiye’de sağlık sektöründe son gelişmeler, söylentiler, duyumlar
KULİSLERDEN
Özel hastaneler sektörü Türkiye’de çok canlı. Duyumlar, bu yıl sektörün birleşmeler, satın almalara gebe olacağı yönünde. Birkaç büyük sağlık grubunun yıl içinde satın almalar yapabileceğin, birkaç grubun da birleşmeler içine girebileceği konuşuluyor.
Sağlıkta son furya ne?
Sağlıkta son furyanın doktor kadrolarını satışa çıkarmak olduğu bildiriliyor. Özellikle büyük kentlerde tıpkı taksi plakası satar gibi bir doktor kadrosu pazarı oluştuğu iddia ediliyor. Bunun nedeni olarak gösterilen ise Sağlık Bakanlığı’nın bir yönetmeliği. Kamudan özel hastanelere geçişi azaltmak amacıyla üç yıl önce çıkarılmış bir yönetmelik. Yönetmeliğe göre, özel hastaneler yeni bir düzenleme çıkana kadar kadro alamıyor. Bu durumda kadro eksiğini kapatamayan hastaneler, kadro fazlası olan hastanelerden satın alıyor. Hastanelerin birbirlerinin kadrolarını devralması yasal olarak mümkün. Burada da bir üst limit söz konusu; hastane ancak kadrosunun yaklaşık yüzde 3’üne denk gelecek kadar doktoru kadro devriyle bünyesine alabiliyor.
İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit ve Gaziantep'te 6'sı tam teşekküllü toplam 11 hastane ile hizmet veren Dünya Göz, yurt dışında Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere ve Arnavutluk'taki kliniklerine yenilerini ekleyecek. Önümüzdeki dönemde yurt dışında açacağı yeni hastanelerle geniş bir coğrafyaya yayılmayı hedefleyen Dünyagöz Hastaneler Grubu, bu çerçevede Londra, Moskova, Kiev ve Tahran'da yeni hastane açacak. Hastanelerin 2012 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Zincire eklenecek Almanya ve Bahreyn hastaneleri ise bu yıl içinde hizmete açılacak.
İlaç sektöründe biyoteknolojik ürünlerin gücü artıyor. Biyoteknolojik ilaç pazarı, beklenenden yavaş ilerlemesine rağmen önümüzdeki dönemde asıl büyümenin bu pazarda olacağı bildiriliyor. 2000 yılında dünya ilaç pazarının yüzde 10'una sahip bu ürünler 2009 yılında paylarını yüzde 17'ye çıkardılar. Türkiye'de ise biyoteknolojik ürünler, 2010 yılında reçeteli ilaç pazarının yaklaşık yüzde 8'ini oluşturuyordu.
Türkiye’nin ilk kulak burun boğaz hastanesi geliyor
Yeni Asır Gazetesi’nin haberine göre, Ekol Kulak Burun Boğaz A.Ş, Türkiye'nin ilk kulak burun boğaz hastanesini kuruyor. Yaklaşık 15 milyon liraya mal olması beklenen hastanenin inşaat çalışmaları, Mavişehir ile Çiğli Kipa Kavşağı'nda başladı. 2012 yılının Şubat ayında faaliyete geçmesi planlanan hastane, 5 bin metrekarelik alan üzerinde 7 kattan oluşacakmış.
Memorial Sağlık Grubu, Antalya’da Yıldız, Topçular, Hayat Hastaneleri ve Dokuma Tıp Merkezi ile hizmet veren An-Deva Sağlık Grubu’nun yüzde 62.5 hissesini satın aldı. Memorial Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Yaşar Aydın, An-Deva Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Atay ve Memorial Sağlık Grubu Genel Müdürü Uğur Genç ortaklığı kamuoyuna duyurdu. Aydın, Antalya’ya ilgilerinin 2006’dan beri devam ettiğini belirtirken, İstanbul dışındaki ilk hastaneyi geçen yıl Antalya’ya açtıklarını anımsattı.
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) organize ettiği Nitelikli Sağlık Hizmeti İçin Çok Ses Tek Yürek mitingi, Sıhhıye Meydanı’nda yapıldı. Mitingde TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu’nun söyledikleri dikkat çekiciydi: Taleplerinin cevap bulmaması halinde greve gitmek. Bilaloğlu, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı'nın, sağlık hizmet sunumunu uluslararası sermayeye peşkeş çekeceğini, tıp fakültelerini uydu yapacağını ileri sürdü. Bilaloğlu, taleplerinin cevap bulmaması halinde kesin çözümün grev olduğunu söyledi. Ankara’da da miting alanında grev sesleri yükseldi.
Asyalı ortak geliyor
Bünyesinde Alman Hastanesi, Ege Sağlık, İtalyan Hastanesi, Çamlıca, Diyarbakır, Bursa, Tiran Hastaneleri gibi 18 hastaneyi barındıran Universal Hastaneler Grubu, fon yönetim şirketi ADM Capital ile anlaştı. Universal Grubu'na bu işlemde danışmanlık hizmeti veren Daruma Finansman Genel Müdürü Okan Altuğ, ortaklık anlaşmasının bu ay içinde imzalanacağını belirtti.
Manisa’da acil takip altında
MANİSA’da 112 Acil Servis ekiplerinin ihbar anından hastaya müdahale kadar yapılan tüm işlemler bilgisayar destekli sayısal kayıt sistemi sayesinde an be an takip edilebilecek. 112 Acil hizmetleriyle ilgili tüm istatisti verilere ulaşıma imkan tanıyan sistemde kayıt altına alınacak bu bilgiler Sağlık Bakanlığı’nca da aynı anda görülebilecek.
Sağlıkta dönüşüm kime yaradı?
AKP iktidarının uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı en çok özel hastanelere yaradı gibi görünüyor. Programın hazırlandığı 2002 yılından bu yana açılan özel hastane sayısı, yeni açılan devlet hastanesi sayısını fark edilir biçimde geride bıraktı. Bu sürede vatandaşların özel sağlık kuruluşlarına başvuru oranı 7 yıl içinde 4 kat artmış. Devlet hastanelerine başvurularda ise azalma görülüyor.
Türk Sağlık-Sen, Tıp Bayramı öncesi yaptığı bir araştırmayla Türkiye’nin doktor haritasını çıkardı. Araştırmaya göre Türkiye’de toplam 115 bin 256 doktorun görev yaptığı belirlenirken, bu doktorlardan 67 bin 667’sinin (29 bin 526 uzman- 30 bin 830 pratisyen hekim-7 bin 311 asistan) Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında görevli olduğu belirlendi. Doktorların 25 bin 15’inin üniversitelerde, 22 bin 574’ünün ise özel sektörde çalıştığı anlaşıldı. Türkiye’de en az doktorun bulunduğu il 78 doktorun çalıştığı Bayburt oldu. Bu ili 87 doktorla Ardahan, 104 doktorla Hakkari izledi. Doktorların en fazla görev yaptığı il ise 12 bin 498 doktorun bulunduğu İstanbul oldu. Bu ili 7 bin 568 doktorla Ankara, 4 bin 736 doktorla İzmir takip etti.