Kendi ağırlığının 12.600 katı yük taşıyan karbon fiber kas geliştirildi
Bilim insanları, kendi ağırlığının 12.600 katı yük taşıyabilen yapay kas geliştirdiğini duyurdu. Karbon fiber malzemeden üretilen bu kaslar, sağlık alanında yapılmış en büyük icatlardan biri olabilir.Kaslarımızı geliştirmek için pek çok aktivite bulunuyor. Kendi ağırlığımızı taşıyacak kadar güçlü kollarımız olmadığı için ağırlık çalışmaları yaparak kaslarımızı geliştiriyoruz. Fakat bilim insanları bu konuda müthiş bir başarıya imza atarak kendi ağırlığının 12.600 katına kadar dayanabilen karbon fiber alaşımlı yapay kas ürettiler.
Süper güçlü yapay kasların tüm detaylarını ''Smart Materials and Structures'' dergisinde yayınlayan araştırmacılar, üretilen bu düşük maliyetli yapay kasların robot ve protez gibi alanlarda kullanacaklarını açıkladı.
Geliştirilen bu yapay kaslar, taşıdıkları ağırlığın yanı sıra 60MPa mekanik gerilime de dayanabiliyor. 758 J/kg'a kadar iş yapabilen bu kaslar, doğal kaslardan 18 kat daha fazla yük taşıyabiliyor. Karbon fiber ve polidimetilsiloksandan oluşan sarmallar halinde bulunan yapay kaslar, naylon ipliklerden yapılanlara göre çok daha güçlü ve hafif.
Uygun fiyatlı, hafif olan ve güçlü malzemelerle üretilmiş bu yapay kasların gelecekte sağlık alanında büyük işler başaracağı kesin.