TTM tasarım ve bilişim kültürü için çaba gösteriyor
E-Biko ödül töreni 16 Mayıs’ta gerçekleşecek. _x000D_
Teknoloji ve Tasarım Merkezi Derneği (TTM) faaliyetlerini Türkiye merkezli olarak uluslararası teknoloji ve tasarım alanında yürütmekte olan bir kuruluş. 2007 yılında kurulan derneğin iki büyük etkinliği de uluslararası arenada da ses getiren “Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatı ve e-Biko Uluslararası Bilişim Olimpiyatı”. TTM geçtiğimiz yıllarda 40’ın üzerinde ülkeye, Türkiye’deki tüm illere ulaşmış durumda.
Düş Çizgisi Uluslararası Tasarım Olimpiyatı bu yıl 32 ülkenin, Türkiye’den 72 ildeki 619 okulun 6.150 projeyle katılımıyla gerçekleşiyor. Projelerin değerlendirme süreci sonrasında ise 9-10 Nisan tarihlerinde Ankara’da Ankamall’de gerçekleşecek sergiye ise 110 proje çağrıldığını ifade eden TTM Uluslararası Tasarım Direktörü Engin Çoban, Türkiye’de tasarım ve bilişim kültürünü oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
Tasarım ve bilişim kültürü bizim derdimiz
Çoban, modern çağın sanayi, teknoloji, bilişim ağırlıklı hissedildiği bir dönem olduğunu belirterek bu meseleyi kavrayan ülkelerin kavrayamayan ülkeleri kontrol etmeye başladıklarını vurguluyor. Çoban, tasarım yönetimiyle çok farklı beraber çok farklı alanların geliştirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kültür ve servis tasarımına kadar bilgiyi ve bu bilinci elinde bulunduran ülkeler derinlemesine çalışmalar yürütüyor. Tasarım yaklaşımı henüz ülkemizde algılanamadı ve katma değer olarak getirilemedi. Biz dernek olarak 2007 yılında kurulduk ve bu açığı kapatmak için bu alanda çalışan insanların desteğini aldık. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Patent Enstitüsü ve KOSGEB gibi birçok kurum derneğimizi destekliyor. Yine her sene olduğu gibi sektörün önde gelen şirketleri de hem e-Biko hem de Tasarım Olimpiyatlarını destekliyor.”
Çevreye ve engellilere duyarlı bir bilinç
Halen insanlara tasarım kavramını anlatmanın derdini çektiklerini ifade eden Çoban, tasarım kavramının bir mühendisin kafasına alınıp atılamadığını söylüyor. Çoban, insanların bu şuurla yetişmesi gerektiğini belirterek sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
“Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar tasarımcı olsun bundan para kazansın diye bir derdimiz yok. Bizim derdimiz sadece çocuklarda düşünebilmeyi sağlamak, standart kalıpların dışına çıkmak. Bir diğer taraftan çevreye karşı duyarlı olmayı teşvik ediyoruz. Bu yarışmanın içindeki diğer çekince de çevreye, özürlülere ve engellilere de duyarlı olunması. İkinci aşamada ise planlı bir düşsel sürecin nasıl olacağı yönünde fikir vermek.”
Bilişim Olimpiyatı 16 Mayıs’ta
TTM Bilişim Teknolojileri Direktörü Mehmet Aydın ise e-Biko Uluslararası Bilişim Olimpiyatları ile ilgili yoğun talep yüzünden başvuru süresinin 30 Mart tarihine kadar uzattıklarını hatırlattı. Aydın, e-Biko’ya şu ana kadar 22 ülkeden ve Türkiye’de 65 şehirden başvurular olduğunu belirterek 16 Mayıs tarihinde ödül törenini gerçekleştireceklerini söyledi.
Aydın, “e-Biko’da ilköğretim ve ortaöğretim ana kategorilerinde web sitesi ve portal tasarımı, eğitimde bilişimin yeri, e-gelecek, eğlenerek öğrenelim, yazılım geliştirme ve bilişimde Ar-Ge alt kategorilerine öğrenciler başvurularını yapıyor. Elimizden geldiği kadar herkese ödül vermeye çalışıyoruz. Burada da amacımız bilgisayar kullanımının sadece sosyal ağlarda alıcı konumda olmak değil, bilgisayar ve teknoloji ile onun getirdiği uygulamalar ile ortaya bir şeyler konulabileceği” şeklinde sözlerini sürdürdü.