Çin, eğitim satacak
Çin, dünya ile rekabetine bir de “yabancı öğrenci eğitimi” boyutunu ekledi. Ülkede halen üniversite eğitimi gören 260 bin yabancı öğrenci sayısını 2015’te 350 bine çıkartacağını açıkladı. 2020 hedefi 500 bin.
Rakibi Hindistan’da ise şu sırada sadece 21 bin kadar yabancı üniversite öğrencisi var.
Çin’de eğitim gören öğrenci sayıları hakkında yeni ve güvenilir bilgi, Hong Kong’da British Council tarafından küresel boyutta üniversite sorunlarının ele alındığı “Dünyaya Açılım” (Going Global) kongresinde Çin eğitim bakanlığından Shen Yang tarafından sunuldu. Çin eğitimine dair hep derleme ve kuşkulu kaynaklardan elde edilen bilgilere karşılık bu yeni
veriler, Çin’in “nereye” doğru gittiğinin kanıtı.
Ülkede halen tüm üniversite öğrenci sayısı 31 milyon. 2005’e göre yüzde 35 artmış. Bu sayının 22 milyonu lisans ve ön-lisans. Bir buçuk milyon kişi doktora yapıyor (sayı ile 1.5 milyon!) 5 milyonu aşkın “yetişkin” ise üniversitede okuyor. Bununla herhalde, okuma yaşını geçtiği halde lisans eğitimine devam edenler kast ediliyor.
950 bin Çinli genç ise yabancı ülkelerde okuyor.
Çin, yabancı öğrenci sayısını artırmaya girişirken, 34 ülkeyle diploma denkliği anlaşması yaptığını açıkladı. Ülkeye davet edeceği yabancıların, üniversite eğitimini İngilizce almaları için düzenlemeler de yaptılar. Bunların en pırıltılı olanı, Şanghay’da açılacak olan New York Üniversitesi şubesi (NYU).
Hindistan’ın, bu devasa rakamlara ulaşma şansı görünmüyor. Üstelik,
ülkede ikinci resmi dil İngilizce olduğu halde… Oysa Singapur gibi bir şehir devletinde dahi 2006’da yabancı öğrenci sayısı 80 bin. Hedef ise 2015’te 150 bin.
Çin yönetimi için eğitim, dünyaya “satılacak” bir ürün. Bu ürünü yetiştirmek için, ekonomiyi daha güçlendirmeye ve eğitime yeterli parasal kaynak ayırmaya kararlılar. Başbakan Wen Jiabao 14 Mart’ta Çin Ulusal Halk Kongresi yıllık kongresinde şöyle dedi: “Çin, bilimsel inovasyon ve iş gücümüzün kalitesine dayanarak, ekonomik büyümenin kalitesi ve verimliliğini artırmalıdır. Böyle yaparak, daha sürdürülebilir bir ekonomik gelişme çizgisinin ortasına üniversitelerimizi yerleştiriyoruz.”
Parti yönetiminin kararlarını onaylayan bir kuruldan ibaret olan Halk Kongresi, yönetimin “Gelecek beş yılda Ar-Ge bütçesi, yurt içi gayrı safi milli hasılanın yüzde 2,2’sine çıkartılacaktır,” komutunu da onayladı.
Çin’in “2020 İnovasyon Planı”na
göre Ar-Ge’nin, ülke ekonomisinin
yüzde 60’ına katkıda bulunması planlanıyor. Aynı yıla kadar Ar-Ge yatırımları GSYH’in yüzde 2,5’una
çıkmış olacak.