Facebook’un yeni “Influencer Marketing” arama motorunu yakından tanıyalım
Facebook, geçtiğimiz aylarda içerik üreticilerinin para kazanmasını sağlayan Patreon’u klonlayarak “Influencer Marketing” alanına adım atmıştı. Facebook’un yeni gelir kaynağı olarak konumlanan bir başka özelliği ise Alman basınına sızan görselleri eşliğinde gün yüzüne çıktı.Branded Content Matching ismindeki bu arama motoru sayesinde reklam verenler, kanaat önderlerinin hayranlarını, biyografik niteliklerine göre seçebiliyor, hedef kitlenin istatistiklerini görebiliyor ve satış yapmak üzere onlarla iletişime geçebiliyor. Facebook bu arama motorunun varlığını doğrularken, Mart ayında duyurduğu içerik üreticilerin markalarla bir araya gelmesini sağlayan aracın çalışma şekli de böylece açıklığa kavuşmuş oldu.
Aracın çalışma şeklinde Facebook ‘un kendini bir broker olarak konumlandırmadığını belirtelim. Bunun yanı sıra yapılan anlaşmalardan Facebook’un pay alması da şimdilik söz konusu değil. Ancak aracın markaları daha etkili ve özgün pazarlama içeriklerine yönelttiğini söyleyebiliriz. Bu noktada şirket, markaları Facebook reklamlarını daha çok kullanmaya teşvik ediyor.
Bu yeni modelle birlikte Facebook aslında reklamları daha eğlenceli ve izlenebilir bir formata kavuşturuyor. Böylece kullanıcıların reklamı daha fazla görüntülemesini sağlayan şirket, bir süredir sorun haline gelen reklam harcamaları konusunu da çözmüş oluyor. Üreticilerin de ödeme aldığı bu modelde, reklam verenler aslında üretilen içeriğin kalitesine ve platformdaki büyümelerine yatırım yapıyor.
“Influencer Marketing” arama motoru nasıl çalışıyor?
Facebook bu arama motoru ürününü şu anda bir dizi lifestyle markası ve içerik üreticisinin kullanımına açtı. Şirket, bu arama motoru özelinde işletmelerin hedef kitlelerine erişebileceği içerik üreticilerini bulmasını ve hedef kitlesine özgün bir biçimde ulaşmasını sağlıyor. Bu esnada Facebook’taki içerik üreticiler de hayran tabanını ve içeriklerini gelire dönüştürmüş oluyor. Arama motorunun test sürümüne katılan içerik üreticiler, içerik uzmanlıklarını ve hedef kitlelerini sergiledikleri bir portfolyo oluşturabiliyor.