Uzayda kaza olmasın
Uzun menzilli yolcu uçakları yerden 7 – 12 km yüksekte uçuyor. Yerden 200 km ila 2 bin km uzaklıkta Uluslararası Uzay İstasyonu, gözlem uyduları var. Daha uzak menzilde 2 bin km öteden başlayarak 35 bin 785 km’e kadarki uzaklıkta ise 300 iletişim uydusu: Bunların yüzde 90’ı telekom, internet, televizyon, askeri amaçlı uydular.
Bir de uzay “çöpü” var ki, durum vahim: İşi bitmiş, kullanılmayan 23 bin uydu orada. Ayrıca, roketlerden kalan parçalar. Bunlar küçük bir yumuşak top kadar. 650 bin kadar daha ufak parça ise tırnak parçasıyla küçük bir yumuşak top arası hacimde. Ve 170 milyon, daha da ufak kıymık, talaş, boya kazıntısı şeklinde.
Sadece 2017’de ABD, uzayda 308 bin 984 “az kaldı çarpacaktı” durumu saptamış. Uydu operatörlerine 579 kez “sizin uyduya bir şey çarpacak” uyarısı yapmış. Çünkü uzayda hızlar acaip: Dünyanın çevresinde dönüp duran çöplerin hızı saatte 28 bin 163 km. 10 cm çapında bir çöple çarpışma, 7 kilo dinamit patlaması ayarında hasar yaparmış. Bir kaza olmasın diye Space Surveillance Network (SNN) sürekli uzayı tarıyor. Bu kurum, ABD Ordusu’nun. Massachusetts’deki Haystack ve HAX Radarları her yıl uzay çöpü için (çapı 1 cm’den büyük olmak şartıyla) 600 saatlik kayıt tutuyorlar.
Şimdi bütün bunlar yetmez gibi SpaceX ve OneWeb, bin km kadar yukarıya yüzlerce mini uydu yerleştirerek interneti dünyada her yere iletmeyi planlıyorlar.