Yeni projeler yolda
Likya yeni projelerle büyümeye devam ediyor. Üç yıl önce kurulan Likya, iş zekâsı süreçleri ve yazılım test alanları üzerinde geliştirdiği yeni projelerle büyümeye devam ediyor.
BT ve telekom sektöründe gelen ortaklar tarafından üç yıl önce kurulan Likya, iki ana alanda faaliyet gösteriyor. İş zekâsı süreçleri ve yazılım test alanlarında uzmanlaşan şirket, ürünleriyle çokuluslu teknoloji şirketleriyle yarışmaya hazırlanıyor.
İş zekâsı tarafında veri analizi ve veri madenciliği çalışmaları yaptıklarını belirten Likya Yönetici Ortağı Ender Öztaş, “Geçtiğimiz Eylül ayında imzaladığımız anlaşmayla SAS’ın iş ortağı olduk. İş zekâsı alanındaki ihtiyaçtan ise ikinci ana iş kolumuz olan yazılım testi ortaya çıktı. Burada dağıtık iş yükü projesi ve iş
planlama aracı projelerini Vodafone ve Groupama’da hayata geçiriyoruz” dedi.
İş planlama konusunu en basit şekliyle yığın süreçlerinin istenildiği zamanda, istenilen sırayla, güvenilir ve etkin bir şekilde çalıştırılması olarak tanımlayan Öztaş, “Bu alandaki ilk ürünler 70’lerde ana bilgisayarlar üzerinde geliştirilmiş. İş planlama ürünleri zaman içerisinde gelişerek tüm BT iş yükünü yönetmeye yönelik çok çeşitli fonksiyonları gerçekleştirebilmekte ve iş yükü otomasyon ürünleri olarak adlandırılıyor” şeklinde bilgi verdi.
Efsaneden ürün ismine
Şirket isimlerini Anadolu medeniyetlerinden seçtiklerini belirten Ender Öztaş, “Bu alandaki ürünümüzün adı ise Likya’nın en büyük kenti olan Tlos. Tlos’un öncelikle Lite sürümünü çıkarttık. Buradaki eksiklerimizi görerek tüm ihtiyaçları karşılayacak tam sürümü de önümüzdeki dönemde çıkartmayı düşünüyoruz. İlk sürümümüzde; platformdan ve uygulamadan bağımsız web tabanlı iş planlama çözümü, bağımlılıkların ele alınması, senaryo tanımlama, paralel senaryo çalıştırılması, detaylı log kayıtları, grup, statü bazında filtreleme, e-posta ve SMS ile uyarı ve çalışma raporlarının alınması, ihtiyaca uygun geliştirmelere açık esnek altyapı ve hızlı ve etkin destek gibi özellikler mevcut” dedi.
Günümüzün iş dünyasında kullanılan BT altyapıları pek çok sunucu, işletim sistemi, terminal, yerel ağ, süreç ve servisler içeren karmaşık sistemlere dönüştüğüne dikkat çeken Öztaş, “İşletmenin faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi ve sürekliliği için bütün bu sistemlerin birbirleri ile uyum içerisinde, etkin, güvenli ve en az maliyetle çalışmaları gerekiyor. Geleneksel işletmelerin bilgi teknolojileri işlemlerinde rutin olarak belli kurallara göre, mesela her günün sonunda, yapılan yığın işlemlerin toplam bilgiişlem faaliyetlerinin yüzde 60’ını oluşturduğu tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.
Sektörden daha hızlı büyüyen bir alan
Faaliyet gösterdikleri alanın BT sektöründen daha hızlı büyüme gösterdiğini kaydeden Öztaş, şunları söyledi: “Özellikle 2008 kriz döneminde tüm alanlarda belli oranlarda daralma olurken bu alan yaklaşık yüzde 15 oranında büyüme gösterdi. Bizim de ürünümüzün Türkiye’de bir rakibi yok ve çoklu dil desteği gibi özelliklerimizle bölge ülkelere ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”