Hamdi Ulukaya’ya fahri doktora
Süzme yoğurdu Amerika’ya “Chobani” markasıyla benimseten girişimcimiz Hamdi Ulukaya’ya Wharton İş Yönetimi Okulu fahri doktora verdi. Ulukaya’ya BM Mültecilere Yardım Kurumu da (UNHCR) Mümtaz Destekçi ünvanını vermişti. Hamdi Ulukaya, sıfırdan milyara girişim başarısına mükemmel bir örnek.Wharton, Ulukaya’yı 2018 yılı mezunlarına konuşma yapmaya davet etti. Onu tanıtan konuşmasında dekan, ondan “Hem yol gösteren bir rehber, hem bir savaşçı. Keskin bir rekabetçi olduğu kadar, iş lideri. Muazzam bir kalbi ve vicdanı var” diye bahsetti. Ulukaya’nın hayat tecrübesi ve bilgelik yüklü güzel konuşmasından:
“Buraya davet edildiğimde, çalışanlarıma sordum ne söylememi istersiniz diye. Dediler ki: Wharton MBA olmak iyi, ama rol kesmeyin. Bu ünvan, üzerinizde bir yük olmasın. Bir MBA almışsınız gibi davranmayın. Eğer iş dünyasında yüksekten uçmak istiyorsanız, ayaklarınız yine de yere bassın. Bence, iş hayatında yükselenler cam kulelerde yaşar. İnsanlara tepeden bakarlar. Aileleri kırıp döken kararlar alırlar. Bunu yaptıklarını da anlamazlar. Oysa iş dünyasının böyle olması gerekmez. Bütün tutkunuzu iyilik yapmaya adayabilirsiniz. Ve sadece ROI (yatırımın geri dönüşü) değil, ROK da nedir bilmelisiniz. ROK, “return on kindness”, iyi yürekliliğin geri dönüşü o kadar önemlidir ki bunun etkilerini hemen görürsünüz.”
Hamdi Ulukaya, göçmen olarak gittiği ABD’de 2005’te kapanmış bir yoğurt fabrikasını alarak burayı sıfırdan ayağa kaldırdı. İşini kaybetmiş 55 çalışanına yeniden iş verdi. Şirket gelirinin yüzde 10’unu hayır için dağıtmak için vakıf kurdu. Bir hastaneye 255 bin 450 Dolar bağış yaptı. Chobani’nin kurulduğu New Berlin/New York kasabasına 300 bin dolara bir beyzbol sahası yaptırıp, halka bağışladı. 2012 Londra ve 2016 Rio olimpiyatına katılan ABD takımına sponsor oldu. 2017’de 5 milyon dolar yatırımla Hamdi Ulukaya Girişimi’ni (HUG) kurdu. HUG, Türkiye’de “hayallerini gerçekleştirmek isteyen” girişimci adayları ve dünyaya açılmak isteyen startup’lara destek veriyor. Fikri olan girişimciler için coğrafya, cinsiyet, eğitim düzeyinden bağımsız olarak herkese eşit “hayal kurma hakkı” sağlamayı amaçlıyor.