Perakende ve lojistik sektörü, dijital dönüşümünü tamamlamış şirketlerle çalışmak istiyor
İşNet Genel Müdür Yardımcısı Aytül Sepetci
Perakende sektöründe dijital dönüşümü tetikleyen en önemli unsur tüketicilerin beklentileri ve isteklerini karşılamak. Dijital teknolojilerin hayatımıza girmesiyle internet ve mobil mecralardan her türlü gereksinimini karşılamaya yönelen tüketiciler hız, güvenlik, konfor, kişiselleşmiş ve her kanalda aynı bütünleşik hizmeti alarak olumlu müşteri deneyimi yaşamayı talep ediyor. İşNet Genel Müdür Yardımcısı Aytül Sepetci’nin verdiği bilgilere göre, müşteriyle daha fazla temas edebilmek, müşteri tatminini artırmak ve alışveriş miktarını yukarı çekmek için perakende sektörü mobil teknolojilere öncelik verdi. Daha sonrasında ise veri yönetimi ve büyük veri, müşteri ilişkileri yönetimi, temassız-mobil ödeme sistemleri, insansız kasa, e-ticaret, nesnelerin interneti (IoT), sosyal medya, dijital pazarlama, yapay zeka vb. uygulamalara ilgi göstermeye ve ön yatırımlarını yapmaya başladı. Günümüzün en popüler dijital pazarlama stratejisi ise en iyi müşteri deneyimini yaşatmak. Çünkü sosyal hayatta dijitalleşen kullanıcı, hizmet aldığı şirketlerden de aynı davranış şeklini bekliyor. Her aşamada daha hızlı ve hatasız işlemlerle ürüne dijital ortamlarda da ulaşmak istiyor. Bu durumda şirketlerin satış kanallarında dijitalleşmesi yeterli olmuyor. Ancak arka planda işleyen tüm süreçlerin dijitalleşmesi ile şirketler tüketicinin beklediği hizmeti sağlayabiliyor.
Yakın geleceğin perakende trendleri arasında artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, konuşma botlarıyla tüketici etkileşimi, yüz ve ses tanıma ile alışveriş, yapay zeka, QR kod ile alım yapılan çalışansız mağazalar gibi uygulamalar yer alacak. Bu yıl ve gelecek yılın en önemli konuları arasında ise yine e-fatura arşiv, e-ticaret, m-ticaret, mobil ödeme, omnichannel uygulamaları popüler yatırım alanları olacak.
“İşNet olarak perakende şirketlerinin dijital dönüşümü için kesintisiz yeni nesil iletişim altyapısı, kamuyla e-entegrasyonu sağlayan e-fatura arşiv ve irsaliye çözümleri, bulut hizmetleri ve siber güvenlik çözümlerini uçtan uca bütünleşik olarak sunuyoruz. Perakende şirketlerini müşterileriyle buluşturacak teknolojik altyapı ve ortamları hazırlıyoruz” diyen Aytül Sepetci, lojistik sektörüne yönelik ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Lojistik sektörünün paydaşlarına baktığımızda lojistik hizmet alanlar, kara, hava, deniz ve demiryolu taşıyıcılığı yapan lojistik hizmet sağlayıcılar, lojistik ekipman sağlayanları ilk etapta sırlayabiliriz. Lojistik sektörü de gerek müşteri talepleri gerekse yasal düzenlemelerle dijital dönüşüm süreçlerini kendi bünyelerinde uygulamaya başladılar. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğinde karayolu taşımacılığında dijital dönüşümü zorunlu kılacak yeni hükümler yer alıyor. Karayoluyla taşınacak yüklerin, tüm evraklarının en geç 6 saat içinde dijital olarak kayıt altına alınması zorunlu kılınıyor. Dikkat edilmesi gereken bir diğer boyut, taşıma sırasında sorumluluğun sadece yükü taşıyan şirket değil, yük veren şirketi de kapsıyor olması. Böyle bir durumda yük veren kurum ya da kuruluşlar taşıma operasyonlarında dijital altyapısı olan lojistik şirketleri tercih etmek durumunda kalacaklar. Taşıma operasyonun uçtan uca izlenmesi lojistik alanındaki en kritik bilişim uygulaması olarak göze çarpıyor. Mal hareketlerinin planlanması, sevkiyat, teslimat, mal bedellerinin tahsili, iade mallar, rota planlaması, araç takibi gibi pek çok alanda özel geliştirilmiş yazılımlar ve akıllı uygulamalar işleri kolaylaştırıyor.
Bu noktada İşNet olarak lojistik şirketlerine kesintisiz iletişim altyapısı sunuyoruz. Özellikle İşNet’in VSAT (Uydu) Hizmeti uzak lokasyonlardaki iletişimin, uydu üzerinden ana yer istasyonuna (HUB) ve buradaki karasal altyapılar üzerinden de kurum merkezine ulaşmasını sağlıyor.
Filo takibi ve filoların kusursuz işlemesi, çalışanların yolda harcadığı zaman şirketler için önemli bir sorun. Nesnelerin interneti-IoT sayesinde şirketler filolarının hareketleri üzerinde güçlü bir hakimiyet yakalayabiliyor. Onarım gerektiren cihaz üzerinde onarım geçmişini, parça uygunluğunu ve envanter kayıtlarını görüntüleyebiliyorlar. Elde ettikleri verileri merkeze iletip onarım talebine cevap hızını artırılabiliyorlar.
Lojistik ve taşımacılıkta süreçler artık otomatik olarak kontrol edilirken, otonom çalışan sürücüsüz TIR’lar, kaptansız gemiler, pilotsuz uçaklar, drone’larla teslimatlar ve bulut teknolojisiyle süreçlerin dijital platformlara taşınması hızlı bir şekilde hayatımıza giriyor. Tüm bu gelişmeler Lojistik 4,0’ın geliştirilmesini, sanayi ve ticaretle bütünleşmesini zorunlu kılıyor. Bu zincirin bir diğer halkası ise tüketiciye dokunan mecra yani perakende. Yakın gelecekte, perakende sektörü için de tamamen dijital ortamlarda yönetilen süreçler hakim olacak. Mağaza içi denetimden, lojistik süreçlerinin dijitalleşmesine, satış süreçlerinden satış sonrası hizmete kadar tüm aşamaların dijitalleşmesi büyük önem taşıyor.”
Aytül Sepetci, perakende ve lojistik sektörünün gelişime yönelik ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Hem perakende hem lojistik sektöründe belli başlı dijital dönüşüm uygulamalarını kısaca özetleyecek olursak izleme ve takip uygulamalarında mobil ve IoT öne çıkacak. İş süreçlerinin dijitalleşmesi noktasında kamuya e-entegrasyon yani e-fatura arşiv ve e-irsaliye uygulamalarına geçiş ve geliştirme önem kazanacak. Veriye dayalı hemen her uygulama büyük veri, veri analitiği, karar destek ve iş zekası, veri görselleştirme ve nihayetinde verinin uçtan uca yönetilmesine yatırım yapılacak. Verinin ve süreçlerin güvenliği ve aynı zamanda sistemlerin güvenliği artık hiç olmadığı kadar önemli. IoT uygulamalarıyla birlikte yeni bir siber tehlike alanının da oluşmasıyla güvenliğin bir bütün olarak ele alınması yatırım yapılacak bir diğer alan olarak görünüyor. Perakende ve lojistikte her geçen gün artan dijital verilerin saklanması, depolanması bir başka yönetilmesi gereken unsur. Bu noktada da bulut sistemlerine geçiş söz konusu olacak. Böylece hızlı, güvenli ve ekonomik bilişim hizmetine erişilmiş olacak.
İşNet olarak e-dönüşüm sürecinin en başından bu yana şirketlere kolay, güvenilir, esnek ve tüm uygulamalarla uyumlu çözümlerimizle kapsamlı kurumsal hizmetler sağlıyoruz.”