Dijital yayın ve bilgilendirme ekranları müşteriyi mağazaya çekiyor
Sistem 9 Pazarlama Müdürü Harun Akol
İçinde bulunduğumuz dönemin perakende sektörü için rekabetin yüksek olduğu bir dönem olduğunun altını çizen Sistem 9 Pazarlama Müdürü Harun Akol, “ Yurtdışında Digital Signage olarak bilinen bu sistemler ile AVM‘lerde veya işlek caddelerde müşteriyi mağazalara çekmek veya yemek katlarında tam olarak ne yemek istediğini bilmeyen tüketicinin karar sürecinde etkin olmak, en önemli konulardan” dedi.
Bir mekana ya da mağazaya girdiğimizde hatta bazen girmeden önce o an farkında olmadığımız müzik, koku, mağaza ve vitrin dekorasyonu gibi bazı unsurlar bizi çeker. Mağaza içerisinde yaratılan bu atmosferin, müşteri çekme ve satın alma adına nasıl bir etki yarattığı konusunda Harun Akol, şu bilgileri verdi:
“Tüketici için satın alma kararı ihtiyacın yanı sıra duyuların da etkili olduğu bir karar süreci. Müşteri kendini en rahat nerede hissederse o mağazaya girmeyi ve alışveriş yapmayı tercih eder. Dolayısı ile günümüzde başta görsel sonrasında da diğer duyularımıza hitap eden dijital mağaza çözümleri, müşteriyi içeriye çekmek için etkili oluyor. Sistem 9 olarak, perakende mağaza ve gıda sektörüne yönelik sunduğumuz; ‘Dijital Poster’ ve ’Dijital Menu Board’ uygulamaları afiş, poster, vb. maliyetleri firmalar açısından ortadan kaldırıyor. İşletme sahipleri, sadece maliyet yükünden kurtulmakla kalmıyorlar, bunun yanı sıra bilgi ve tanıtımlarını en son teknolojilerle hazırlanmış görsellerle, grafiklerle sunarak, tüketicilerin beğenilerini kazanıyor. Hizmet verdiğimiz müşterilerimizin mağazalarında yer alan Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranları ve bu ekranlarda yer alan görsel kalitesi yüksek ürün tanıtımlarıyla yüzde 20-25 civarında satışın arttığı gözlemlendi.”
Tüketicileri satın almaya teşvik eden unsurlar
Perakende sektörü için rekabetin yüksek olduğu bir dönemden geçtiğimizi vurgulayan Harun Akol, tüketicilerin satın alımlarını artıran etkiler hakkında şunları kaydetti:
“AVM‘lerde veya işlek caddelerde müşteriyi mağazalara çekmek veya yemek katlarında tam olarak ne yemek istediğini bilmeyen tüketicinin karar sürecinde etkin olmak, en önemli konulardan. Özellikle perakende ve gıda sektöründe tüketici ne alacağına karar veremediği zaman; mağazalarda vitrinlerin önlerine, restoranlarda ise menü board olarak konumlandırılan ekranlar aracılığıyla sunulan etkili içerikler, tüketicinin karar verme sürecinde etkili oluyor. Gerçek zamanlı pazarlamada önemli olan; doğru zamanda, doğru müşteriye doğru önerilerle gitmek. Bunun için de tüketiciyi en iyi şekilde anlamanız ve doğru zamanda buna uygun önermelerle müşteriye dokunmanız gerekiyor. Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranlarını kullanarak, bilgiyi doğru şekilde harmanlayıp doğru şekilde anlamlandırıp doğru ilişkileri çıkaran kurumlar, müşterilere gerçek zamanlı dokunma konusunda avantaj sağlıyor.
Günümüzde müşterinin beklentisi, mağazaya geldiğinde de rahat edebileceği hatta kişisel kampanya ve önerilerini sunulabileceği bir ortamla karşılaşmak. Bu hem kendini özel hissettiriyor hem de karar mekanizmasının daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Dijital Yayın ve Bilgilendirme Ekranları ve entegre edilen kuruma özel uygulamalar ile müşteriye bu tecrübeyi hissettirebiliyoruz. Sunulan tüm çözümlerin ise tek bir amacı var; insanların yaşam alanlarındaki kargaşayı kaldırmak ve teknolojik ortamda onlara kaliteli ve eğlenceli hizmet sunmak. Gelişen teknoloji ile birlikte tüm dünyada farklı sektörlerdeki firmaların kullandığı en etkili tanıtım ve pazarlama aracı olan Digital Signage Sistemleri ile belirli sürelerde veya günlerde mağazalarınızdaki dijital ekranlarda anlık haberler, görseller ve videolar oynatabilir, 7/24 istediğiniz lokasyona içerik gönderebilir ve yayın akışınızı yönetebilirsiniz. İletilmek istenen mesaj, duyuru ve reklamlar; baskıya dayalı ve statik mecralar yerine, daha modern ve dijital ortamlarda kitlelere ulaştırılabilir.”
Dijital dönüşüm sürecine geçiş!
“Bu yıldan başlayarak, önümüzdeki yıllarda perakende sektöründe karşımıza çıkacak eğilimler söz konusu olduğunda, yeni ödeme sistemlerinin açık ara farkla öne geçeceğini söyleyebiliriz” diyen Harun Akol, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ayrıca mağaza içi deneyimleri artıracak yenilikçi mobil uygulamalar da çoğalıyor. Perakende sektörü, bir yandan işlerin yoğunlaştığı saatlerde müşterinin işlem ödemeleri yapmasına yardımcı olurken, öbür yandan hiçbir karışıklığa neden vermeyecek şekilde envanterlerini kontrol edebilecek. Mobil ödemeler konusunda çeşitli esnek ödemelerin yanı sıra kasiyersiz ödemeler de yavaş yavaş hayata geçiyor. Tüm bu gelişmeler olurken, mağazadan online satın işlemlerinin de devam edeceğine inanıyoruz. Perakende sektöründe Digital Yayın ve Bilgilendirme Ekran kullanımı da katlanarak artıyor. ABI Research uzmanları, 2021 yılı sonunda perakende sektöründe kullanılacak dijital ekran sayısının 500 milyon adete ulaşacağını tahmin ediyor. Bu veriler doğrultusunda hedefimiz başta İstanbul olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yer alan markalarımızın vitrininde veya mağaza içinde dijital yayın ve bilgilendirme ekranı olmayan şube bırakmamak.”