Şirketler kadar tedarik zincirleri de rekabet içinde
Logo Yazılım Perakende Çözümleri İcra Kurulu Üyesi Arslan Arslan
Gelişen teknolojilerin bir sonucu olarak, rekabet gücünü artırmak ve varlığını devam ettireceği yeni iş modelleri geliştirmek, markalar için yenilikten öte bir zorunluluk haline geldi. Tüm dünyayı değiştiren mobil teknolojilerin yaygınlaşması ve dijital dönüşüm, tüketicilerin satın alma davranışlarında da büyük değişimlere neden oldu. Tüketiciler mağazaların yanı sıra, günümüzde online alışverişi de tercih ediyor. Markalar satış ve kârlılıklarını daha etkin artırabilmek için, online ve offline satış kanallarını geliştiren ve bütünleştiren projeler üretiyor. Dijital dönüşüme gerektiği oranda ve hızda uyum sağlayan firmalar, rekabette bir adım önde yer alıyor. Günümüzde iş dünyasının yadsınamaz gerçeği olan rekabette hızlı ve çevik davranan işletmeler, güçlenerek bu yarışı göğüslüyor. Bu nedenle müşterilerle direkt iletişim kurulmasına imkân veren ve kesintisiz alışveriş deneyimi sağlayan çözümler rekabette avantaj sağlıyor. Bu noktada, tüm iş yapış süreçlerinin birbiriyle uyumlu ve dijital hale getirilmesini, stok, maliyet ve kârlılık yönetimini, ürün ve müşteri verilerinin doğru analiz edilmesini sağlayan sistemlerin önem kazandığını belirten Logo Yazılım Perakende Çözümleri İcra Kurulu Üyesi Arslan Arslan, şunları kaydetti:
“Örnek olarak; dijitalleşme ve teknolojik yatırımlarda sektörde öncülük yapan firmaların birçoğu, Logo’nun, gerçek zamanlı veri üretecek şekilde tasarlanmış ve web teknolojisini kullanan perakende çözümü Diva’yı tercih ederek, kampanya, ürün yönetimi, stok yönetimi, müşteri yönetimi gibi perakende sektörünün güncel kurgularını en verimli şekilde yönetebiliyor. Teknolojik tarafta PC, PC POS, notebook, tablet ya da akıllı telefonlar ile kullanılabilen Diva sayesinde, dijitalleşmede katma değerli seçenekleri perakende sektörüne sunuyorken, müşterilere özel geliştirdiğimiz çözümlerimizle firmaların dijitalleşme yolculuğunda onlara rehberlik ediyoruz.
Logo Diva olarak mağaza içi deneyime katkıda bulunmak için yazılımlarımızı mobil cihazlarla entegre ettik. Bu cihazlar satış danışmanlarının müşteriyi daha iyi tanımasına yardımcı olurken bir kasanın yaptığı tüm işleri de yapabilme yeteneğine sahip. Örneğin, müşterinin mağazada bulamadığı bir ürünün stoğunun hangi mağazalarda bulunduğunun tespit edilerek aksiyon alınabilmesi, internet siparişlerinin görüntülenerek teslim edilmesi, hatta aldığı tüm ürünlerin ödemesinin kasaya gitmeden alınmasına imkân tanıyor.”
Şirketlerin gücü, tedarik zincirinin en zayıf halkası kadar
Günümüzde rekabet çok daha zorlu gerçekleşiyor. Artık şirketlerin değil, tedarik zincirlerinin rekabet ettiğini kaydeden Arslan Arslan, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Kurumların gücü de sadece ürettikleri ürünler ve sundukları hizmetlerle ilgili olmanın çok ötesine geçmiş durumda. Bilişim teknolojileri, artık stratejik rekabet unsuru haline geldi. Uzun yıllardır yazılım ve servisler bireysel tarafta büyüyüp gelişirken, son yıllarda kurumsal tarafa da sıçradığını belirtmekte fayda var. Özellikle üretim/imalat (otomotiv, makina, elektronik, dayanıklı tüketim), hizmet (lojistik, dağıtım), inşaat/taahhüt sektörlerinde, ERP sistemlerine olan ilgi ve kullanımda büyük bir artış olduğunu söylemek mümkün. Şirketler, en kıymetli sermayeleri olan bilgi ve zamanı doğru yönetmenin telaşında. Pazarda kendilerine yer edinebilen firmalar, her ikisini de en doğru şekilde kullanabilenler oluyor. Bilgiye zamandan ve mekândan bağımsız ulaşmak kesinlikle lüks değil, aksine bir zorunluluk halini aldı.
Üretim ve ihracat yapan, çok uluslu ve birden fazla lokasyonda çalışan işletmeler için ise zaten işin olmazsa olmazları arasında. Bilgi ve iletişim teknolojileri bu anlamda kurumlara önemli fırsatlar sunuyor. Özetle; şirketlerin gücü, tedarik zincirlerindeki en zayıf halkanın gücüyle sınırlı diyebiliriz. Logo Yazılım olarak, Tedarik Zinciri Yönetimi Çözümlerimiz ile farklı ölçekten işletmelerin malzeme, bilgi ve para akışını entegre yöneterek, müşterilerine, doğru ürünü, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru fiyata sunmalarını sağlıyoruz. Tedarik zincirinin kritik öğelerinden satış ve depo yönetimindeki süreçleri entegre ederek, hizmet kalitelerini ve müşterilerinin memnuniyetini artırmalarına yardımcı oluyoruz.”
Arslan Arslan, perakende sektörünün gelişimi ve bu noktada teknolojinin etkileri konusunda ise şunları kaydetti:
“Alışveriş deneyimini en üst seviyeye çıkarmak için mobil çözümler önem kazanmakta. Bu anlamda mobil teknolojilerinin kullanımı gitgide artıyor ve hem sektörün hem de tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir araç haline gelmiş durumda.
Logo olarak özellikle perakende çözümlerimizi hep en yeni teknolojiler ve altyapılar üzerine kurduk. Sektörün ihtiyacı olan hız ve entegrasyonu öngörerek bulut ve web teknolojisi üzerine yatırım yaptık. Böylece zincir ve geniş bayii ağına sahip mağazaları kolaylıkla dijital dönüşüme dahil edebildik. Örneğin 1500’e yakın satış noktası olan müşterimiz var. Bu derece geniş ölçekte çözümleri sunabilmek için teknolojinin yanı sıra, gelecek vizyonunuz da önem kazanıyor.”