Türk Telekom CEO’su: Fiber altyapı kiralama protokolü rekabeti artıracak
Türk Telekom CEO’su Paul Doany, fiber altyapı kiralama protokolü sayesinde yatırım harcamalarını minimumda tutmak isteyen firmaların halihazırda olan altyapıyı kullanabileceği ve abonelerine farklı kampanayalar sunmaya odaklanabileceklerini belirtti.Türk Telekom CEO’su Paul Doany, fiber altyapının ortak kullanımı için geliştirilen yeni modelin, altyapı ve hizmete bağlı rekabeti geliştirerek, ”Yatırım harcamalarını minimumda tutmak isteyen operatörler mevcut altyapıyı kullanabilir ve abonelerine farklı çeşitlilikte ürün ve hizmetler sunmaya odaklanabilirler. Bu da pazardaki hizmete dayalı rekabeti artıracaktır” dedi.
Dış etkenlerden etkilenmeyen fiber altyapısı çok daha sağlam ve güvenli bir internet sunduğuna dikkat çeken Doany, Türk Telekom’un son 10 yılda, 262 bin kilometreden fazla fiber altyapı döşeyerek ülkenin toplam fiber şebekesinin %80’ini oluşturduklarını ve toplam 16,8 milyon haneye ulaştıklarını söyledi.
Doany, kullanıcılar için internet hızı ve kalitesinin büyük önem taşıdığına işaret ederek, “Fiber altyapının sağladığı daha yüksek hızlı internet, vatandaşların uzak mesafeler arası içerikleri yüklemesine, indirmesine, izlemesine ve paylaşmasına izin veriyor. Bütün bunları yaparken de yüksek internet hızını koruyabiliyor” diye konuştu.
İmzalanan Sabit Elektronik İletişim Altyapı Kiralama Protokolü ile Türk Telekom’un şuan ki mevcut fiber altyapısının daha iyi koşullar ve fiyatlarla paylaşıldığını hatırlatan Doany:
“Şayet herhangi bir operatör Türk Telekom’un belirli bir bölgesindeki altyapısını kullanmak ister ve mevcut altyapıdan daha uzun fiber altyapıya ihtiyaç duyarsa Türk Telekom bu operatöre altyapı yatırımı için teklif sunacak. Operatör teklifi kabul ederse eklenen kısmın yatırım harcamasına katkıda bulunacak ve bir süre ücretsiz bunu kullanabilecek. Böylelikle biz de dahil tüm operatörler mevcut fiber altyapıyı verimli şekilde kullanacak ve ülke çapında yeni altyapı yatırımlarını en verimli şekilde planlayıp ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar. Sonuç olarak, hem operatörlerin yatırım harcamalarında hem de tüketicilerin veri ve ses ücretinde bir azalma sağlanacak”. şeklinde açıklamalarda bulundu.