Bilgi ve doküman yönetiminde sorular cevap buldu
“Bilgi ve Doküman Yönetimi” başlıklı BThaber Platform etkinliği İstanbul’da çözüm sağlayıcılarla özel sektör ve kamu kurumlarını buluşturdu.BThaber Platform’un öğleden sonraki etkinliği ise: bilgi ve doküman yönetimi konusunda çözüm sağlayan uzman şirketlerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen ‘BThaber konuşturuyor, pazar tartışıyor’ adlı panel oldu. Moderatörlüğünü BThaber Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sarı’nın yaptığı panelin katılımcıları ise Dijital Yazılım Genel Müdürü Hakan Kacar, Navigatör çözüm Geliştirme Yöneticisi Melike Ayköse, Lostar Bilgi Güvenliği Genel Müdürü Murat Lostar, PaperWork, Profesyonel Hizmetler Yöneticisi Seval Okur, Canon Eurasia Ürün Destek Uzmanı Sinan Karabacak’tı.
Bilgi yönetim sistemlerinin performansları ve mevcut performansın yükseltilmesi konusunda yöneltilen ilk soruyla söz alan Okur, teknik faktörlerin bilgi ve doküman yönetimindeki performans düşüklüğünün önemli bir sebebi olduğunu, ulaşılamayan verinin de bu süreci etkilediğini söyledi. Teknik departmanın veriye hızlı bir şekilde ulaşabilmeyi sağlamak konusunda görev üstlendiğini söyleyen Okur, kullanılan ürünlerin bu noktada performansı etkilediğini belirtti. Bilgi yönetiminin iş sürekliliği ve iş akışına katkısıyla ilgili soruya cevap veren Ayköse ise ‘kurumsal hafıza’nın önemine değinerek bilgi ve doküman yönetimi sistemlerinin bu hafızayı korumak konusunda büyük katkı sağladığını, ancak teknolojiyi sonuna kadar kullanmak adına süreçleri karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hale getirmenin anlamsız olduğunu söyledi. Kacar ise süreçlerin yalın olduğu kadar, birbiriyle bütünleşik bir şekilde çalışması gereğine de dikkat çekti. Bilgi güvenliği konusundaki standartlarla ilgili bilgiler veren Lostar da, güvenlik konusunda; yetki, bütünlük ve kullanılabilirlik olmak üzere 3 önemli maddeye değinerek iş sürekliliğinin en önemli nokta olduğunu belirtti. Karabacak da, “Bizdeki sistemlerde kişi kimlik kartıyla cihaz başına geliyor ve izin verilen belgeleri bastırıyor. İstemediklerini orada iptal ediyor. Bu da hem güvenlik hem zaman tasarrufu anlamına geliyor ve maliyetleri düşürüyor” dedi.
Uygulamalardan başarılı örnekler
Panel sonrasında bilgi yönetim sistemlerinin başarılı uygulamalarından birine imza atan Digiturk Bilgi Teknolojileri Birim Yöneticisi Tuğçe Denizlerkurdu’nun sunumu vardı. Saperion ile gerçekleştirdikleri sayısal arşivleme çalışmasını anlatan Denizlerkurdu, 295 kişi/zaman günlük işgücü, 8 bin TL’den fazla kırtasiye harcaması ve 85 metrekare depolama alanı tasarrufu sağladıklarını aktardı. Sigma Danışmanlık’ın İş Geliştirme Yöneticisi Didem Demirkaya ise birçok şirket için bugüne kadar sundukları çözümleri anlattı. Başbakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Melik Özsöz ise başbakanlıktaki bilgi ve belge yönetim sistemine değindi.