Sigorta ilgisi, riskler arttıkça öne çıkacak
Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday
Etkili risk yönetimi, yönetici katından başlayarak alt kademelere kadar uzanıyor. Karşı karşıya kalınan tehdidin boyutunu hesaplayabilmek içinse öncelikle hassas verilerin miktarı tespit edilmeli. Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday’ın dikkat çektiği gibi, dosyaları yedeklemek, hassas verilere mümkün olduğunca az sayıda kişinin erişimi riski de azaltır. Başta saldırı tespit sistemleri olmak üzere, veri ihlalini önleyen sistemlerden faydalanmak, bu sistemlerin de sürekli takip edilmesi ve düzenli olarak güncellenmesi şart. “Veri ihlalinin gerçekleşmesini önlemek kadar, böyle bir olay meydana geldiğinde şirket çalışanlarının derhal durumdan haberdar olup harekete geçmeleri de önemli” hatırlatmasını yapan Emre Buğday, eklemeden geçmedi: “Etkili bir siber risk yönetim stratejisi; öncelikle şirketinizin ne gibi siber tehditlerle karşı karşıya olduğunu, oluşabilecek zararı, saldırıların önüne geçmek için alınacak önlemleri, saldırı durumunda atılacak adımları ve kime hangi görevlerin düştüğünü ayrıntılı olarak içermeli.”
Siber riskler tüm sektörlerin ve her ölçekte şirketin ortak sorunu. Hazırlık yapmak ve korunmak çok önemli olsa da Emre Buğday’ın işaret ettiği gibi, hiçbir önlem siber saldırılara karşı yüzde 100 koruma sağlayamıyor, siber sigorta çözümleri ise siber saldırıların vereceği zararı en aza indirgiyor. Emre Buğday, çözümlerine dair detayları şu sözlerle anlattı:
“Siber saldırılar finansal kayıp ve itibarın sarsılmasından, şirkete dava açılmasına kadar, kurumlara ciddi zarar verebiliyor. Siber riskler daha yeni yeni kurumların radarına girmiş olsa da, sabit kıymet ve sorumluluk şirketi Chubb başta olmak üzere sigorta şirketleri yaklaşık 20 yıldır bu riskler üzerinde çalışıyor. Chubb’ın dünyada bu alandaki 20 yıllık uzmanlık ve deneyimini Türkiye’ye taşıdık. Sunduğumuz ürünün teminatları geniş. Aynı zamanda, kurumsal müşterilerin ihtiyaçlarına ve kurumun risklerine özel. Her bir riski kendi içinde değerlendirip, ona özel ürün tasarlıyor, her sektörden her ölçekte şirkete siber risk sigortası hizmeti veriyoruz. Sadece siber risk ürünleri geliştirmekle kalmıyor, edindiğimiz bilgileri de müşterilerimizle paylaşarak daha iyi korunmalarını sağlıyor, bir saldırı halinde müşterimizin yanında yer alıyor, süreci onlarla yürütüyoruz.”
Tüm dünyada kurumlara yönelik ciddi siber saldırılarla şirketlere verilen toplam hasar 600 milyar dolar civarında. Türkiye de saldırganların hedefinde. Emre Buğday’ın dikkat çektiği gibi, son yıllarda siber risklerle ilgili farkındalık arttı. Kurumsal taraftaki farkındalık ise bireysel tarafa göre daha yüksek. “Uzmanları ve yetkililer karşılaşabilecek siber güvenlik risklerini değerlendiriyor, önleyici tedbirler ve hem içeriden hem dışarıdan gelebilecek hamlelere ilişkin çözüm yolları geliştirmek için çalışıyor. Hem bireylerin hem kurumların farkındalığı da arttıkça bu alanda önemli gelişmeler kaydedilecektir” beklentisini paylaşan Emre Buğday, orta ve uzun vadeli beklentilerini ise şöyle anlattı:
“Dijitalleşme siber suçlara ivme kazandırdı, etki alanlarını genişletti. Gelecekte fikri mülkiyet hırsızlığı, işleyişi aksatan saldırılar, farklı partilerin de bu saldırılardan zarar görmesi, veri kaybı ve hırsızlığı gibi meseleler risk yöneticileri ve sigortalılar için daha da önemli hale gelecek. Nitekim dünya genelinde siber saldırılara karşı güvenlik için 2021 yılına kadar yıllık 1 trilyon dolarlık harcama yapılacağı ve siber saldırıların global olarak yol açtığı zararların 2021’e kadar yıllık 6 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Siber tehditler ve buna ilişkin farkındalık arttıkça, siber sigortalara ve başka türlü önlemlere yönelik talep de artacaktır.”