A-FOD, uçaklara zarar veren yabancı cisimleri tespit edecek
Havaalanlarında uçaklara ciddi hasar verebilen yabancı cisimlerin tespiti için yeni bir sistem geliştirildi. Ülkemizde geliştirilen A-FOD sistemi, dünyada büyük ilgi görüyor.
Havaalanlarında uçaklardan düşen parçalar, personellerden, araçlardan, betondan ve doğa olaylarından kaynaklı yabancı cisimler uçaklara hasar verebiliyor. Bakım ve onarımı ciddi rakamlara ulaştıran bu cisimler, uçuş güvenliğini tehdit ederek, yolcuların hayatını riske sokuyor.
Bu yabancı cisimlere FOD ismi veriliyor. Havaalanlarında yapılan uygulamalara göre, FOD tespiti için günde 4 kez piste çıkılıp, 3-4 kilometre pistin üzerinde hızlı bir taramayla FOD’ların bulunması gerekiyor. Araçlarla yapılan bu taramalar daha başarılı sonuçlar ortaya koyarken, insan gözüyle yapılan taramalar her 10 FOD’dan sadece birini tespit edebiliyor.
Dünyada son 10 yılda otomatik FOD tespiti yapan sistemler geliştirilirken, bunlar test amaçlı sadece 12 havalimanına kuruldu. “Mikrodalga radar” teknolojisi temelli bu sistemler düşük performanslarına rağmen yüksek maliyetleriyle dikkati çekiyor.
Otomatik FOD tespiti yapan ve patent başvurusunda bulunan ODTÜ Teknokent firmalarından ArgosAI ile birlikte 3 firma bulunuyor. Gelecek yıllarda ArgosAI’nin geliştirdiği A-FOD gibi performansı yüksek, maliyeti sürdürebilir sistemlerin yoğun olarak kullanılması öngörülüyor.