2023 hedefleri
Ana muhalefet partisinin seçim bildirgesi de açıklandı. Böylece bu partinin nitelikli bir iş alanı hedeflediğini ve sıcak paradan da uzak durmayı istediğini öğrendik.
İktidar partisinin 2023 için ortaya koyduğu hedeflerden, 500 milyar dolar ihracat ile 25 bin dolar/kişi GSMH’nın her ikisinin birden günümüz yaklaşımı ile tutturulamayacağını yıllardır dile getiriyorum. Günümüz politikaları sürerse, 2023 yılında muhtemelen kişi başına 20 bin dolar üzerinde bir GSMH’yı yakalayabileceğimiz, ama teknoloji kulvarına geçmedikçe 500 milyar dolar ihracatı yapamayacağımızı ileri sürüyorum. Çünkü mevcut iş alanımızda giderek Çin ve Hindistan tarafından kuşatılacağız. Daha nitelikli işler yaratılması için, bir bilim ve teknoloji bakanlığı kurulup, muazzam yatırımların devlet güdümünde yapılmasını, Kore’den kopya çekerek önermiştim. Buna yakın sözleri bildirgede görmek sevindirici. Ancak bunun nasıl yapılacağı üzerine politikalar oluşturulduğuna ilişkin belirtiler görülmüyor. “Bilgi teknolojilerini tüketen değil üreten” olmak hedefi bana boşluktaymış gibi geldi. Ar-Ge harcamalarının GSYH’nin yüzde 3’ü düzeyine çıkartılması için ise, sanayinin ciddi bir dönüşüm yaşaması gerek. Bu dönüşüm yıllardır yaşanıyor ama yaygınlığı o kadar kısıtlı, hızı o kadar yetersiz ki, toplamda gerilememizi engelleyemiyor.
Ana muhalefet partisinin karşı çıktığı sıcak para, bizim varlıklarımızı satın alıyor. Biz, sanki babadan kalan gümüşleri satıp, kebapçıda kebap yemeğe gidiyoruz. Daha iyi bir yaşam düzeyi, elbette özlenen bir durum ama, evdeki gümüşler bitince ne yapacağız bunu da düşünmek gerek. Ana muhalefet partisinin, sıcak paranın yerine neyi koyacağını ben bildirgede bulamadım.
Belki de, diğer sektörlere olanak sağlayıcı, yol açıcı konumda olan “bilgi ve iletişim teknolojileri” (BİT) sektörünün kendi göbeğini kendinin kesmesi, nitelikli ve yüksek katma değerli işler yapabilmek için uygulanması gereken politikaları kendisinin belirleyerek hangi parti iktidar olacaksa ona hazır etmesi gerekli. Ne dersiniz sektör dernekleri?