İş hayatı mobilde işleyecek
Kurumsal hayatta mobilitenin önemi giderek artarken, sadece çalışanların mobil odaklılığının ötesinde, kurumsal hayatın devamlılığında ve süreç takibinde de mobilitenin gücü öne çıkıyor. Bu artışın temelinde yer alan bazı gelişmeleri göz ardı etmemek gerek. Bunlardan ilki olan ve istikrarlı bir gelişim sergileyen IoT ve yapay zeka (AI) uygulamaları kurumsal iş süreçlerinde önemli faydaları beraberinde getiriyor. Derin öğrenme, doğal dil işleme, yüz tanıma ve ağ bağlantılı karar alma yetkinliği ile IoT teknolojileri özellikle otomotiv ve beyaz eşya üretiminde öne çıkıyor, daha entegre iş süreçlerini beraberinde getirerek, çalışanlar ve sistemlerin daha net bağlantısını ortaya koyuyor. IoT pazarının büyümesi istikrarlı biçimde devam ederken, bu teknolojinin potansiyeli de birçok farklı araştırma ile ortaya konuluyor. İşte bu nedenle şirketlerin kendilerine ve faaliyet gösterdikleri sektörlere özel IoT uygulamaları geliştirebilmesi veya bunları geliştiren doğru yazılımcılarla bağlantı içinde olabilmesi önemli. Zira sensörler, cihazlar, web uygulamaları ve gerek B2B gerekse B2C mobil son kullanıcı için bu uygulamalar büyük önem taşıyor.
Güvenlik, mobilde büyüyor
Kurumsal mobiliteyi besleyecek bir unsur da bulut tabanlı uygulamalar olarak gösteriliyor. Geçen yıllarda her ölçekti şirketin öyle ya da böyle önceliği halini alan bulut bilişimin farklı yöntemlerle kurumsal hayatta etkisini artıracağı açık bir gerçek. Kurumsal mobilitede kullanılacak bulut tabanlı uygulamalar da birçok başlıkta tasarruf ve güvenliği, ayrıca geleneksel çözümlere kıyasla hız gibi daha fazla avantajı beraberinde getiriyor. Dropbox, Google Drive gibi uygulamalar bu yönüyle oldukça popüler. Bu noktada BYOD trendi, kurumsal hayatta yerini güçlendiriyor. Birkaç yıl öncesine kadar hassas kurumsal verilerin çalışanların cihazlarında olması bir güvenlik endişesi sebebi olurken, ki aslında hala öyle, sadece doğru güvenlik çözümlerini bulmak gerekiyor, söz konusu güvenlik başlığı da bulut sağlayıcıya veya güvenilir bir başa üçüncü partiye emanet edilebiliyor. Bu gelişme, kurumsal güvenlik politikalarının yenilenmesi, mobilitenin kurumsal hayatta net bir rota ile konumlanmasını da sağlıyor.
Bankanız parmaklarınızın ucunda
Mobil ödemeler de kurumsal mobil uygulama gelişiminde önemli bir paya sahip. Mobil işletim sistemlerinin buna uygun çözümleri kadar, mobil cihaz üreticilerinin de bu yönde adımları söz konusu. NFC çözümleri de bu noktada kurumsal hayatta etkili oluyor. Sektörün hemfikir olduğu konu; bireysel bazda mobil uygulamalarda ödemenin payının artması, bunun için gerek NFC gerekse mobil uygulamaların kullanımının gelişmesi. Bankalar başta olmak üzere tedarikçilerin de bu tarz uygulamaları kullanmayı teşvik etmesi de bu gelişimi pekiştirecek. AI, sanal asistanlar yani chatbot’lar geliştirmek için kullanılabildiği gibi, bu yönüyle mobil bankacılık uygulamalarında da etkili olabilir. Gartner’ın tahminlerine göre, 2018 yılında dünyanın en büyük 200 şirketi AI ve makine öğrenmesini temel alan uygulamalara odaklı olacak.
Pil ömrünüz uzun olsun!
Platformlar arası uygulama geliştirme eğilimi de bu kapsamda artacak. Giyilebilir uygulamalar pazarında büyüme böylece kendini gösterecek. Yani giyilebilir teknolojide fitness ve sağlık odaklı öncelikler, iş hayatındaki verimliliğe doğru bir gelişim sergileyecek. Android uygulamalar ise yükleme ihtiyacı gerektirmeksizin iş süreçlerinin takibini sağlayacak ve paylaşımlı ofis yapısını beraberinde getirecek. Bu arada, kurumsal mobilitenin temelini oluşturan mobil cihazlada pil etkinlinliği ve işlem hızı yüksek uygulamaların öne çıkması da söz konusu olacak. App Standby modu ile mobil cihaz da daha verimli kullanılabilecek. Tabi bu noktada geliştiricilerin ihtiyaçlara uygun çalışmaları, yani hızlı ve bağlantısı hesaplı çözümleri geliştirmesi önem kazanacak, gün içinde cihaz şarj imkanı kısıtlı olanlar için performansı yüksek uygulamalar öne çıkacak. Bunun akla gelen en popüler örneği ise düşük RAM ve işletim gücü kullanan Facebook Lite olarak gösteriliyor.
AR ve VR mobil iş hayatında büyüyecek
Bu noktada, Bitcoin’den çok daha fazlası olan Blockchain’e de bakmak gerekiyor. Farklı cihazlardan iş ağında bilgi paylaşımı ve kayıt imkanı bunun ilk akla gelen gerekçesi. Düzenli iş süreçleri için online bağlantı yapılan kişileri bilmek, yönetim için de mobilden yapılan bilgi alışverişlerini takip edebilme kolaylığı ile hızlı bilgi alışverişi imkanını da unutmamak gerek.
Mobilde artırılmış gerçeklik (AR) uygulamaları bireysel hayatta çok keyifli olduğu gibi, kurumsal hayatta da avantajlar sunma potansiyeli taşıyor. Buna sanal gerçeklik (VR) uygulamalarını da eklemek mümkün. Böylece gelelim kurumsal mobil uygulamalara… Kurumsal uygulama dünyasında iş zekası, müşteri ilişkileri yönetimi, büyük veri gibi başlıklar öne çıkıyor ve bu alanda uygulamalar, tek bir uygulama ile kullanıcı deneyimini de sadeleştiriyor.
Uygulamalar dünyasının kurumsal hayatta konumlanması içeriğin önemini daha da artıracak gibi görünüyor. İyi ve doğru tasarlanmış ve kolayca erişilebilen içerik kullanıcıların iş hayatını kolaylaştırıyor. Burada mobil cihazlarda ekran genişliği de içerik deneyimini pekiştiren bir unsur olarak gösteriliyor.
Mobil uygulamalarda öne çıkanlar!
- Artırılmış gerçeklik (AR): Sadece tüketici deneyimini pekiştirmek için değil, kurumsal verimlilik için de mobil uygulama pazarında AR payını giderek artırıyor.
- Giyilebilir uygulamalar: Akıllı saatler gibi bağlantı yetkinliği olan giyilebilirler, yeni bir teknoloji pazarı yarattı. Bu cihazların tekil kullanımdan çıkarak, yazılım destekleri ile entegre kullanım imkanları sunması ise kurumsal hayatta büyümelerinin temelini oluşturacak.
- Instant Apps: Google’ın hayatlarımıza yerleştirdiği bu tanım, yükleme yapmadan, yani telefonu yavaşlatmadan iletişim imkanı demek. Bu mantıkla ilerleyen uygulamaların git gide artacağı da herkesin hemfikir olduğu bir konu.
- Lazy loading (görsel yoğunluğun en aza indirilmesi) ve AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar-AMP): Her iki uygulama da kullanıcının tüm sayfanın mobilde yüklenmesini beklemesine gerek bırakmadan, uygulamadan aynı performansın elde edilebilmesini sağlıyor.
- IoT: Kullanıcılara sensör teknolojilerini kullanarak BT dışı cihazları uzaktan kontrol etme, otomasyon ve izleme imkanlarını sunan IoT, bu özelliklere sahip uygulamaların gelişmesi ile kurumsal hayatta da vazgeçilmez olmayı garantiliyor.
- Yapay zeka (AI): Öneri motorları, kişiselleştirilmiş deneyim gibi birçok özelliği bireylere sunan AI, chatbot yapısı ile iletişimi güçlendirme özelliğine de sahip. Bunların kurumsal hayatta kullanımı da birçok avantajı beraberinde getirebilecek.
- Bulut bilişim: Mobil bulut bilişim kullanımının yaygınlık kazanması, veri depolama ve zorlu süreçleri mobilde kolayca yürütebilme avantajı sunuyor. Güvenlik, hız gibi özelliklerin yanında iş takibi, depolama ve kullanıcı verilerinin hızlı analizi de göz önünde bulundurulması gereken faydalar.
- Blockchain: Mobil ödemelerden, kritik kurumiçi hassas iletişime kadar birçok uygulamanın güvenli yapılması adına blockchain uygulamalarının gelişim sergileyeceği üzerinde duruluyor.
- Mobil ödemeler: Blockchain, mobil ödemelerde de bir devrim olarak tanımlanıyor. Bu konuda ödeme şirketlerinin ve mobil cihaz üreticilerinin işbirlikleri de potansiyeli ortaya koyuyor.
- Güvenlik: Mobil uygulama geliştirenlerin son dönemde önceliğinin kurumsal mobil güvenlik olduğunu söylemek yanlış olmaz. BYOD eğiliminin kurumsal hayatta güç kazanması ve bunun mobil kurumsal uygulamalar üzerinde yarattığı risk dolayısıyla tanımlama ve şifreleme uygulamalarının da gelişeceği herkesin hemfikir olduğu bir konu.