Tehditleri bir kenara bırakın, fırsatlara zirvede şahit olun!
Geldiğimiz noktada teknoloji, bize sonsuzluk ve sınırsızlık vaat ediyor. Teknolojiler ve gelişmeler her sektörü ve iş yapış biçimlerini yeniden tanımlıyor. Tüm bu dönüşüm; insanın konumunu değiştiriyor. İpuçları bu kadar olsun, detaylar ve korkmak yerine fırsatları görebilmek için adresimiz ise 21-22 Kasım 2018 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenecek olan Bilişim Zirvesi ’18.
Farklı gerekçelerle ekonomik çalkantıların olduğu dönemlerde en önemli konu verimlilik. Burada BT’nin çok belirleyici bir rolü var. BT’de en yenileri öğrenmek için her yıl olduğu gibi bu yıl da en yetkin platform olarak Bilişim Zirvesi; 18’inci kez yerli ve yabancı katılımcıları, farklı sektörlerden isimleri ve kamuyu bir araya getirecek.
Gerek küresel gerekse ekonomik şartların gelgitlerine karşılık, Bilişim Zirvesi Genel Müdürü Neslihan Aksun’un da belirttiği gibi, bizim yapımız dalgalanmalardan fırsatlar yaratmaya son derece yatkın. Çabuk esneklik gösterebiliyoruz. Konuya BT olarak baktığımızda ise yine Neslihan Aksun’un dikkat çektiği bir gerçek var: Türkiye gerek kamusal gerek bireysel anlamda artık teknolojiden vazgeçebilecek durumda değil. Yani bir fedakarlık söz konusu olduğunda teknoloji geri planda. Türkiye’de teknoloji üretimi istenen seviyede değil, ama bu konuda eylem planları, yapısal anlamda bazı örgütlenmeler söz konusu ve asıl önemlisi, STK’lar ve kamu da bunu destekliyor. İşte bu nedenle bireyler, her ölçekte şirket ve kamu dahil tüm sektörler için BT, yatırımlarda kesinti yapılmayacak temel alan, bireysel hayatın olduğu kadar kurumsal hayatın da vazgeçilmezi.
Teknolojnin ekonomiyi nasıl dönüştürdüğünü ve nasıl dönüştürmesi gerektiğini ele almak üzere geçtiğimiz yıl Bilişim Zirvesi ‘17’nin mottosu ‘Rekonomi’ oldu ve tüm sektörler için teknolojinin nasıl değişimleri beraberinde getireceği tek tek ele alındı. Her zaman olduğu gibi, bu konuyu ilk ele alan ve kavramı insanların aklına düşüren Bilişim Zirvesi, aslında başından beri bu felsefeyle tüm sektörlere yön veriyor. “Her zaman dediğimiz gibi, biz literatüre hep yeni kavramlar ekliyoruz. ‘Re-ekonomi’ dedik ve insanların bu dönüşümün gerekliliğini benimsemesini hedefledik” bilgisini veren Neslihan Aksun’un belirttiği gibi, ‘dijital ekonomi’ kolayca işlenip tüketilebilecek bir konu değil. Bu nedenle 21-22 Kasım 2018 tarihlerinde yine İstanbul Kongre Merkezi’nde sektörün yerli ve yabancı isimlerini buluşturacak olan Bilişim Zirvesi ’18, “Beyond the Wall”, yani “Duvarın ardı” mottosuyla sektöre yön verecek. 2017 yılında Bilişim Zirvesi’nde dijital ekonomiye yıkıcı ve yenilikçi teknolojilerin etkilerini anlattıklarını, hatta bu ‘yıkıcı’ kelimesini doğru tanımlamaya önem verdiklerini vurgulayan Neslihan Aksun, “Geçen yıl ‘Duvarın arkasında neler olduğunu size 2018 Kasım’ında göstereceğiz’ dedik ve sözümüzü tutuyoruz” dedi. Neslihan Aksun ile Bilişim Zirvesi’18’i ve BT’nin bir ülke için nasıl bir vazgeçilmez olabileceğini konuştuk:
Duvarın ardında ne var?
Akıllı şeyler ve bilen teknolojiler var. ‘Bilen’ kelimesi çok önemli ve tepe konumuz yapay zeka olacak. Yüzeysel değil fazlasıyla derinlemesine ele alacağız bu başlığı. Her yıl zirvede gündemi değil, geleceği konuşup tartışıyor, birlikte inşa ediyoruz. Yapay zeka ile sadece bir şeyleri yapabilen teknolojileri düşünmeyin. Öğrene’bilen’, öğrendiğini uygulaya’bilen’, merak ede’bilen’, tasarlaya’bilen’ yapılar odağımız. Çünkü öğrenebilen yapıları, teknolojinin hayatın içine girip öğrenerek ve aksiyon alarak konumlanmasını ele alıyoruz ve yapay zeka da bunu tanımlıyor. Tüm bu başlıkları çok detaylı biçimde 20’ye yakın farklı tema ile düzenleyeceğimiz oturumlar ve Teknoloji Platformları’nda işleyeceğiz.
Her yıl olduğu gibi farklı sektörlerden isimler, fikir ve düşünce liderleri, yönetim guruları, akademisyenler, iş profesyonelleri, teknoloji liderleri, yasal düzenleyiciler ve STK’lar hedefimiz. Çünkü artık tüm sektörler için BT bir gereklilik.
Konu başlıklarınız nasıl şekilleniyor?
Dijital güvenlik konumuz var ve burada sadece siber güvenliği değil, misal adli bilişimi de konuşup işleyeceğiz. Yapay zeka ve robotik teknolojiler odaklanacağımız temel başlıklar olacak ve bunların tehdit değil, fırsat olduğunu unutmamamız gerektiğini vurgulayacağız. Çünkü zeki ve otonom bir dijital yaşam modelini yaşamaya başladık, bunun getirdiği yeni iş modellerini, tüm dinamikleri ile zirvede tasarlayacak, nasıl kurgulanacağına bakacağız. Yapay zeka ve robotik teknolojileri tehdit olarak değil, sunduğu fırsatlar açısından değerlendirmek, var olan yapıları sadece değiştirmek değil, yeni yaklaşımlarla inşa etmek. Yani var olanı yıkıp yenisini kuracağız şeklinde bir iddiamız yok. Bunun yerine, var olan yapıları değiştirerek, yenilikçi yaklaşımların öne çıkmasını sağlayacağız. Teknolojiye sırt dönmek veya abartılı ve plansız biçimde benimsemek yerine, herkesin en doğru rotasını belirlemesine yardımcı olmak istiyoruz. “Ben bir dönüşüm yatırımı yapmak için geç kaldım” diyenler var, ki bunlar çok yanlış düşünceler. İşte bizim bu düşünceleri yıkmamız, bu duvarı yıktıktan sonra da arkasındakileri gösterebilmemiz lazım ki onlar da bu yeni dünyaya geçebilsinler. Kurumsal devamlılıkları için gereken teknolojik yetkinlik ve yeniliklere sahip olmak işte bu yönüyle önemli.
18.Bilişim Zirvesi ’de temel başlıklar neler olacak?
Bu yıl zirvenin ana sponsorları Hewlett Packard Enterprise ve Türkiye İş Bankası. Türkiye İş Bankası’nın kendi içeriğini kendi planladığı, büyük ana salonumuzda gerçekleşecek bir oturumu var ve ‘Yapay Zeka Çağında İnsana ve İşe Farklı Bakış’ diyecek. CDO Turkey ile ‘Dijital Liderler ile Dijital Şirketler’ başlığında Bülent Kutlu’nun önderliğinde gerçekleştireceğimiz bir oturumumuz olacak. Ayrıca 20’ye yakın konu başlığında Teknoloji Platformu düzenleyeceğiz. Platformları takip etmek isteyenleri hedefleyen aday sponsorlara açık bir sponsorluk modelimiz var. Sensör teknolojileri, dijital sinir ağları, telepatik internet, IoT için gereken güvenlik, zeki işletmeler, akıllı mobil cihazlar, Endüstri 4.0 gibi başlıklar zirvede katılımcılarla buluşacak.
Diğer başlıklar nasıl şekillenecek?
Büyük veri de zirvede yerini alacak. Bu yıl ‘Büyük Verinin Zekası’ dedik ve yapay zeka ile birleştirdik, ‘büyük veri nedir ve nereye gidiyor’dan ziyade, büyük veriye gerçek zamanlı anlam katabilmek ve iş süreçlerine dahil etmeye odaklandık. Bu kapsamda ‘Öğrenen ve İdrak Eden Büyük Veri’ başlığımız var. Veri madenciliği, iş zekası, analitik gibi konular da bu başlıkta yerini alacak. ‘Dijital Finans ve Ticari Platform’ isimli bir konumuz var ve Türkiye İş Bankası da burada yer alacak. Ayrıca Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) ile burada bir panel düzenleyecek, fintech entegrasyonlarını dijital para dünyasını, blockchain ve e-ticareti ele alacak, bankacılık hizmetlerinde yapay zeka ve makine öğrenmesinin potansiyeline odaklanacağız.
Dijital Akıllı Güvenlik Platformu; savunma, emniyet, siber güvenlik politikaları oluşturmak, otonom araçlarda güvenlik, kritik tesisler ve şehir güvenliği gibi felaket önleme tedbirleri ile adli bilişimi de detaylı biçimde ele alacak. Robotik Sistemler Platformu, Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi akademisyeni, aynı zamanda robotik ve yapay zeka konusunda güncel bir bloğa sahip olan Kozan Demircan ile birlikte hayata geçireceğimiz çalışma olacak. Hem endüstrileri hem robotik sistemleri inceleyeceğiz, giyilebilir robotlar, ev robotları, hastabakıcı robotlar, beyaz yakalıların işlerini robotlara devredip etmeyeceği, robotlarda vatandaşlık gibi konuları ‘Bilen insanüstü bilgisayarlar’ diyerek ele alacağız.
Bu yıl, daha önce hiç işlemediğimiz ve yoğun ilgi görmesini beklediğimiz bir konu başlığımız var: ‘Dijital Spor Teknolojileri Platformu’. Dijital akıllı stadyumlar, spor dünyasının dijital sağlık devrimi, medyada marka değerleri, sosyal medyada taraftar entegrasyonu, e-spor, giyilebilir teknolojiler, derin öğrenme ve yapay zeka ile sporun analitiğini, kulüplerdeki dijital dönüşüm, robotik teknolojiler gibi ilginç konuları ele alacağız ve ilgi paralelinde bunu ilerleyen dönemde ayrı bir etkinlik olarak sunmak da gündemimizde.
‘Akıllı Şehir Platforları’ içerik desteğini Kamu Teknoloji Platformu ve Başkanı Erdem Akçıl verecek ve hem akıllı kentleri hem akıllı şehirlerin parçası olan akıllı taşıtlar ve ulaşım teknolojilerini ele alacağız. ‘Entegre Akıllı Bulut Platformu’ ise bilgiye zeka katmak, hibrit veya genel bulut tercihlerinde belirleyici olan unsurlar, bulutlar arası entegrasyon, bulut hizmet modelleri gibi konuları işleyecek. ‘Dijital Pazarlama ve Perakende Teknolojileri’ ayrı bir platformumuz olacak ve kişiye özel dijital içerik oluşturma, kısa süreli içerik ve dijital pazarlama deneyim pazarlaması, dijital dünyada akıllı marka yönetimi, lokasyon bazlı pazarlamada GPS’in etkileri gibi başlıklar yer alacak. ‘Akıllı Mobil İş Platformu’ isimli temamız ile mobil teknolojiler, bunların altyapısını, genişbant, 5G ve IoT teknolojisinde mobilin rolünü, her bir sektör için mobil takip ve izleme gibi konuları işleyeceğiz.
Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü ve ERP Komite’den de tanıdığımız Göker Sarp’ın desteği ile oluşturacağımız içerik başlığı “Kaynak Planlama ile Dijital Dönüşüm” bu başlık altında Endüstri 4.0’a hazır bir ERP vizyonu oluşturmak, kurumsal iş çözümlerinde ERP’nin yeri, veri yönetimi, dijitalleşme ve KOBİ’ler gibi konuları ele alacak.
CIO Turkey grubuyla ‘Nesnelerin İnterneti ve Endüstri Yaklaşımları’ başlıklı buluşmamızda akıllı yapılardaki IoT ihtiyaçları, sağlık ve hastane yönetimlerindeki gelişmeler, enerji dağıtımındaki ihtiyaçlar gibi konular işlenecek ve yoğun bir CIO katılımı ile gerçekleştirilecek. Bir diğer konu başlığımız Bilişim Grubu ile ve kurucusu Şenol Vatansever ile hayata geçireceğimiz ‘Yerli ve Milli İleri Teknoloji Üretim Stratejisi’ başlıklı bir buluşma olacak. Burada teknoloji kullanan bir ülke olmaktan, üretici olmaya yol alan ülkenin geçiş sürecini, teknolojiyi geliştirme politikaları, teşvikler ve destek modelleri gibi konuları işleyeceğiz.”
Zirvede bu yılın ‘ilk’i: Teknoloji Kaptanları
Geride kalan 24 yılda şirketlere dijital dönüşüm süreçlerinde yol arkadaşlığı yapan BThaber gazetesi, şirketler ve ekiplerinin dijital dönüşüm konusunda geliştirdikleri projeler için yeni bir ödül sistemi geliştirdi: Teknoloji Kaptanları. Bilişim Zirvesi ‘18’in ilk günü olan 21 Kasım akşamında düzenlenecek ödül töreni ile Türkiye ya da yurtdışı merkezli ama Türkiye’de halihazırda faaliyet gösteren kurumlardaki teknoloji ve dijitalleşmeden sorumlu en yetkili kişiler, yani CIO, CTO, CDO, kamudan katılımda Bilgi İşlem Daire Başkanları yarışabilecek. Teknoloji ve dijitalleşmeden sorumlu liderler dışındaki başvurular ise kabul edilmeyecek. Teknoloji Kaptanları için başvurular teknolojikaptanlari.com ve bilisimzirvesi.com.tr web sitelerinden alınıyor. Projelerin 2017 yılı içinde tamamlanmış ve uygulamaya geçmiş olması gerekiyor. Değerlendirmeler ise yetkin jürinin kararları ve en az 100 arkadaşı olan Facebook kullanıcılarının oylaması ile gerçekleştirilecek. Finale kalan projelerin değerlendirilmesinde yüzde 25 halk oylaması, yüzde 75 jüri oylaması belirleyici olacak. http://teknolojikaptanlari.com/basvuru/ sitesinden alanında yetkin jüri hakkında detaylara ulaşmak mümkün. Yılın en iyi dijital dönüşüm projesi, yılın en iyi inovasyon projesi, yılın en iyi operasyonel yetkinlik projesi, yılın en iyi müşteri ile etkileşim projesi, yılın en iyi sosyal sorumluluk projesi ödüllerinin yanı sıra, yılın Teknoloji Kaptanı da kamuoyuna duyurulacak. Bu arada, 18.Bilişim Zirvesi’ne bilet satışı ile gerçekleştirilen girişlere karşılık, ‘Teknoloji Kaptanları’ ödül törenine katılım herkes için ücretsiz olacak.
Kur dalgalanması yerine her zamanki gibi Türk Lirası!
“Bilişim Zirvesi, tam 18 yıldır bilişim sektörü, kamu ve STK’larla birlikte hayata geçen dev bir ekip çalışması. M2S’in araştırmacı kimliği ve pazarlama yetkinliği, BThaber’in sektördeki en köklü yayın olması Bilişim Zirvesi’ni farklı kılan özellikleri. Bu yıl zirvede günlük gazete planlıyoruz. 2017 yılındaki zirvemizde çok anlamlı bir sosyal sorumluluk projesine imza atmıştık. Bu yıl da bu felsefe ile sürprizlerimiz olacak. Robotik teknolojiye de dokunan bir çalışma olmasını istiyoruz diyerek bir ipucu veriyorum. Bu arada, 2019 yılı Bilişim Zirvesi tarihlerimiz belli ve sitkemizde yer alıyor. 2019 yılı teması için ekip olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz ve hedefimiz; 18.Bilişim Zirvesi’nde bunu açıklamak. Her yıl olduğu gibi bir zirveyi yaparken, bir sonraki için çalışmaya da başlıyor, hem geleceği konuşuyor hem de bu gelecekte neleri konuşacağımızı çok önceden ve net biçimde planlıyor, ekip olarak büyük öngörü isteyen bir iş yaptığımızı biliyoruz. Bilişim Zirvesi kapsamında tüm maliyetlerimiz, yani mekan kirası, teknik giderler gibi tüm başlıklarda giderler döviz bazında iken, bizim satışlarımız her zaman olduğu gibi TL olarak devam ediyor ve geçen yıla nazaran önemli bir fiyat artışı yapmadık. TL, özellikle bu süreçte önemli bir avantaj demek. 2019 yılı etkinlik takvimimizi de oluşturduk, bunu web sitemiz www.bilisimzirvesi.com.tr sitemizde yayınlıyoruz.”
Neslihan Aksun: “Doğru teknoloji yatırımlarının sonu yok”
“Reel sektöre önerim şudur: Kriz, sarsıntı, dalgalanma tanımları ile anlık hareketlere herkes kendi sıfatını yakıştırıyor. Ama ne olursa olsun, bu fikirlerin çok etkisi altında kalmadan, bunları fırsata dönüştürmenin yollarını aramak gerek. Halen 2019 yılı Anadolu BTvizyon etkinliklerimizin yeni kampanyası üzerinde çalışıyor, süreçlerimizi her zamanki gibi küçük ve TL bazlı bütçelerle yürütüyoruz. Tüm giderler euro olmasına rağmen, bizimle beraber yola çıkıp bize güvenen, desteğini esirgemeyen şirketlerle işbirliği bizim önceliğimiz. 25 yıldır olduğu gibi bundan sonra da bu konuda kararlılığımız ön planda olacak. Doğru teknoloji yatırımlarının sonu yok. Bu alanda yatırımlar, tüm sektörlerde kurumsal süreklilik ve rekabet avantajı için temel oluşturuyor. Ülke ekonomisine somut fayda için BT yatırımlarının artması, teknolojinin içerde üretilmesi, üretim ve doğru kurgu kritik önemde. Bunun bir örneği olarak, Bilişim 500 araştırmamızda bu yıl önemli değişiklikleri hayata geçirdik, cirosu ile ilk 10’da yer alan şirketler yerine, asıl önemlisi Ar-Ge yapanları, Anadolu’da ön plana çıkanları, Türkiye’de üretim ve ihracat yapanlara, girişimleri ile gelecek için potansiyeli yüksek olanlara, yani bizi gerçek anlamda geleceğe taşıyacak olan şirketleri sıralamaya odaklandık. BThaber Şirketler Grubu olarak girişimlerin önemini ve desteklenmesi gerektiğini biliyor, bu kapsamda her yıl jürimiz tarafından seçilen 3 yaşından küçük firmalara 33 hafta destek veriyoruz. Bu girişimler, Anadolu’daki başarı hikayelerini daha yakından tanımamızı sağlıyor. Sonuçta teknoloji geliştirmenin ve üretmenin öneminin büyük olduğunu biliyor, bu amaçla sektöre yön verme misyonumuzu yerine getiriyor, tüm sektörler için fayda yaratmaya önem veriyor, kamu için de ölçülebilirlik sunuyoruz.”