BT projelerinde altın kaplama
Bildiğiniz üzere proje yönetiminin ana amacı belirlenen kapsamı; bütçeye, zamana ve beklenen kaliteye uygun olarak tamamlamaktır. Bu amacı yerine getirebilmek, projenin süresini, bütçesini ve istenen kaliteyi planlayabilmek için kapsamın belirlenmesi ve net bir şekilde tanımlanması gereklidir. Bu planlama aşamasında kapsam çok net bir şekilde tanımlanmış olsa bile, uygulama aşamasında bazen geliştiricilerin kapsamda olmayan ancak müşteriyi daha memnun edeceğini varsaydığı bazı eklemeleri yaptığı görülebilir. Özellikle planlamanın ve kapsamın çok detaylı olmadığı projelerde daha sıklıkla karşılaşılan bu durum proje yönetimi terminolojisinde altın kaplama (gold plating) olarak anılır ve önde gelen proje yönetim organizasyonları tarafından kesinlikle önerilmez.
Genellikle kapsam ve kalite konusunda jest amacıyla yapılan bu ek geliştirmeler projeyi maliyet ve zaman konusunda riske sokar. Ancak müşteriyi çok iyi tanıdığımız küçük projelerde bu ek geliştirmeler gerçekten bir jeste de dönüşebilir ve müşteri memnuniyetini artırabilir. Müşteriler bazı projelerde kendileri adına düşünülmesinden memnun olurken, bazı projelerde olmayabilir. Peki proje uygulama sürecinde eksikliğini hissettiğimiz bir konu olursa ne yapmalıyız? Bir proje yöneticisinin bu noktada rolü, bu açık konuyu uygun bir geliştirme ile kapatmak ve bir jest gibi göstermek yerine, müşteri ile görüşmek ve gerekiyorsa değişiklik talebini müşteriden almak olmalıdır. Değişikliğin etki analizini yaptıktan sonra gerekli olan planları tekrar revize etmek gerekebilir.
Altın kaplama kavramı bize hoş bir durum gibi gelebilir. Bir nesneyi olduğundan daha iyi bir duruma getirme algısını oluşturabilir. Ancak projelerde bu durum kelebek etkisiyle hataların büyümesine ve kasıtı aşan sonuçlara varmasına neden olabilir.