Siber dünyada itibarınızı artırın
Herkesin ve her kurumun zarar görmesini istemediği itibarı konusunda dikkatli olması gereken yeni bir alan var. O da yaşadığımız teknoloji devrinde hepimizin içiçe olduğu farklı bir dünyanın kapılarını aralayan internet. Çünkü artık herkes için ilk bilgi kaynağı internetteki arama motorları. Arama motorunda haklarında negatif haberlerin yer olması, kişilerin ya da şirketlerin çok önemli işleri kaybetmesine bile sebep olabiliyor. Nitekim seçim öncesinde Wikipedia’daki profilinde memleketinin adı değiştirilen bir siyasetçi bu yüzden oy kaybedebilirken, bir iş adamı yıllar önce başından geçen ve suçsuzluğu ortaya çıkan bir olayla ilgili internette yer alan eski haberlere dayanılarak kredi alamayabiliyor, ya da ünlü bir şarkıcı internete kendisi hakkında çıkan yanlış haberler yüzünden pek çok hayranını kaybetme riski ile karşılaşabiliyor. İşte bu örnekler ve benzerleri internette de arama motoru optimizasyonundan ileriye uzanan ve itibar yönetimi olarak tanımlanabilecek yeni bir iş modelini yaratıyor.
Müşterilerin genelde sorun kriz noktasına geldiğinde kendilerine geldiğini belirten Ünaldı, “Bankaya başvururacaklar ya da bir projeleri var az bir zaman kalmış o zamana kadar bir düzenleme yapabilir miyiz talebiye geliyorlar. İlk başta bir kriz yönetimi algısı oluşturuyoruz. Önce bir durumu analiz ediyoruz, o analizin üzerinden neleri değiştirebileceğimize bakıyoruz. Her linki tek başına inceleyip oradaki yöntemin ne olması gerektiği konusunda karar veriyoruz. Sonra bir program çıkarıyoruz. Gerekirse kişinin de içinde olduğu bir etkileşimli bir program.Bu programı uygulamaya başlıyoruz” diyerek süreci özetledi. Projelerin sürelerine de değinen Ünaldı, en kısası 2 ay süren projeler için kendisinin önerdiği ideal sürenin ise 5 ile 8 ay arasında değiştiğini, bürokrasi ile yavaş bir sürecin işlediğini belirtti.
Sosyal medyayı da doğru kullanabilmek önemli
Twitter, facebook gibi sosyal medyadaki paylaşımların da önümüzdeki süreçte negatif içerik anlamında sıkıntı yaratabilceğini belirten Ünaldı, özellikle Türkiye’de insanların sosyal medyayı profesyonel olarak nasıl kullanacakları konusunda çok da bilgi sahibi olmadığını bu nedenle de pek çok ünlünün de sıkıntı yaşadığını ifade etti. Twitter’daki konuşma uslublarının hem izleyici hem kullanıcı tarafında oluşmadığına dikkat çeken Ünaldı’ya göre değişen sosyal medyada hızlı geri besleme olanağının gözardı edilmemesi gerekiyor.
İtibar sözkonusu olduğunda bunun herkes için önemli olduğunu ve internete düşen yanlış bir bilginin herkese zarar verebileceğini belirten Ünaldı, özelllikle üst düzey siyasiler, ünlüler, iş adamları, sporcular ve mankenlerin bu konuda hizmet talep edenler arasında olduğunu belirtti. Türkiye’de bu hizmetten faydalanmak isteyenler olsa da algının yavaş yavaş yaşayarak oluştuğunu belirten Ünaldı, “Bugüne kadar ki projelerde hep sorun oluştuktan sonra müdahaleye yönelik çalıştık. “Kriz olmadan önce çözüm üretebileceğim bir noktaya gelmek istiyorum” diyen yoktu. Türkiye ne yazık ki sosyal medyayı kullanıyorum, tanınan bir insanım, burada daha düzenli hareket etmem gerekiyor noktasına maalesef gelemedik henüz. Acılar, sıkıntılar arttıkça insanlar da bu bilinç gelişecek. Bir iki yıl içinde ‘Online İtibar Yönetimi’nin devamlı kontrol edilmesinin ne kadar önemli olduğunu anlayacaklar. Bugüne kadar şu gerçekleşti; kriz dönemini aştıktan sonra sonrasında da artık hayatımla ilgili internete düşen tüm içerikten en kısa sürede haberdar olup bunu kontrol edebileyim diyenler oldu. Ben de onlara standart bir çözüm öneriyorum. İnternet üzerindeki bütün sosyal medya ve birçok yeri araştırıp onlar indekse düştüğü anda anında kişiye haber verebilecek alarm sistemlerimiz var. Anlık geri dönüş yapabiliyoruz. Hemen bu haberin geri dönüşüne bakalım diyebiliyoruz. Böyle bir çalışma sunuyoruz. Kişinin internet ortamında kendisi ile ilgili çıkan haberlere tepki vermesi ve düzenlemeyi yapabilmesi de önemli. Kişi hakkında yazılmış güzel bir yazıya da en kısa sürede teşekkür ediyor olmak da pek çok kişi için son derece önemli” diye konuştu.