Girişimcilik eğitimi şirketten
Silikon Vadisi’ndeki şirketlerin bilgisayar alanında çok yetenekli olanların peşinde koştuğu, onlara birçok çekici teklifte bulunarak yetenek kapma savaşını başlatmış oldukları uzun süredir biliniyor. Ücretsiz yemek, ulaşım, kuaför, fitness merkezleri, kuru temizleyici hizmetlerinin yanı sıra opsiyonlu hisse senedi verilmesinin artık olağan olduğu günümüzde çalışanların köpeklerini bile işe getirdiği, bedava iPad’lerin çalışanlara dağıtıldığı teknoloji şirketlerinin yetenekleri kapma yolunda yeni yollara başvurduğu görülüyor.
Deneyimli yeteneklerin artık bir şirketin ücretli elemanı olarak çalışma yerine girişimci olarak iş hayatına atılmak ve Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gibi ünlü ve zengin olmak isteyenlerin sayısının gittikçe büyüdüğü görülüyor. Bu gelişim karşısında bazı şirketler işe aldıkları yeteneklere gelecekte kendi işlerini başlatma ve girişimci sermayedar bulma yolları ile ilgili eğitim bile vermeye başlamış bulunuyor.
Ücretlere gelince Google bilgisayar mühendisliği dalından yeni mezun olan yeteneklere ödediği ücretler yıllık 90 bin ile 105 bin dolar arasında değişiyor. Uzmanların öne sürdüğü bu ücretler ile ilgili olarak Google’dan bir açıklama yapılmış değil. Bu ücretler birkaç ay öncesine göre 20 bin dolardan fazla olup endüstri ortalaması ise 80 bin dolar dolayında. Silikon Vadisi şirketleri birbirlerinden transfer etmeye çalıştıkları yetenekli personele yeni iş teklifleri sunarken onlardan da en kısa zamanda karar vermeleri konusunda baskı yapıyorlar. Çoğu zaman telefonla yapılan ve örneğin daha yüksek ücret ile beraber değerleri çok daha fazla olan hisse senedi opsiyonunu içeren yeni iş tekliflerin bu teklifleri alan kişilere ancak telefonu kapamadan önce kabul etmesi koşulu ile geçerli olduğu bildiriliyor.
ABD’de yüksek işsizlik oranına karşın Silikon Vadisi’ndeki yetenekli mühendis açığının özellikle son ay altı içinde daha da ciddi boyutlara eriştiği ve bu durumun girişim sermayesi alanında yapılan yatırımlardan kaynaklandığı görülüyor. Silikon Vadisi’nin yanı sıra New York, Seattle ve Austin gibi kentlerde çoğalan girişimciler yetenekli mühendisler, programcılar ve tasarımcılar için büyük teknoloji şirketleri ile sıkı bir rekabete içindeler. Yeni kurulan girişimci şirketler de gelecekte kendi işlerini kurmak isteyen mühendisleri her türlü destek ve yardım sözü ile işe alıyorlar. Bazı teknoloji şirketleri de çalışanlarının gelecekte yapacakları girişimleri için üretim planları ve finans konularında geniş kapsamlı kurslar düzenliyorlar.
Bilgisayar mühendisleri ve programcıları alanında ABD’de yüzde beş olan işsizlik oranı diğer beyaz yakalı mesleklere göre daha fazla olmasına karşın teknoloji şirketleri bunların arasında en yetenekli olanları işe almak için son derece titiz davranıyorlar. Bu şirketler için bu tür personel arayan insan kaynakları danışman şirketleri de üniversite ve kolej yerleşkelerinde birçok etkinlik düzenliyorlar. Bedava biranın ve yiyeceklerin bolca tüketildiği bu etkinliklere müzik toplulukları ve DJ’ler katılırken mezun olacak yetenekli son sınıf öğrencileri de daha mezun olmadan bir iş garantisi sağlamak için ön görüşme sırasına giriyorlar. Teknoloji şirketleri bu tür festivallerin yetenek avı için son derece verimli olduğunu vurguluyorlar.