Esneklik,çeviklik ve tasarruf buluşması
Dijitalleşme ve dönüşüm her sektörün kendisinin ve müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda evriliyor. Ancak altyapı konusunun, veri merkezleri ve depolama sistemlerinin hemen hepsi için ortak nokta olduğunu söylemek de mümkün. Bir kurumun iskeleti sayılabilecek bu üçlü, NetApp Türkiye Genel Müdürü Behçet Yumrukçallı’nın dikkat çektiği gibi, ihtiyaçların en doğru şekilde belirlenmesi ve çözümlerin bunlara göre belirlenmesi ile dijital dönüşümün de hızlandırıcısı oluyor.
Günümüzde veri gitgide daha dinamik, dağıtık ve çeşitli hale geldi. Ayrıca, BT altyapılarından uygulama mimarilerine kadar birçok konuda, hibrit bulut dünyasının yeni gerçekliklerine uygun bir şekilde hareket edildiğini görüyoruz. “Türkiye ve dünyadaki dijital dönüşüm trendlerine baktığımızda günlük hayattan çeşitli endüstrilere, eğitimden devlet kurumlarına birçok yapı geleneksel yöntemleri geride bıraktı; artık en güncel ve en etkin çözümler takip ediliyor” sözleri ile ulaşılan noktayı özetleyen Behçet Yumrukçallı, önemli bir detaya dikkat çekti. Buna göre, geleceği şekillendiren kurumlar etkili bir dijital dönüşüm ve rekabette uzun süre önde kalmak için verilerinden tam anlamı ile faydalanmanın işin temeli olduğunu kabul ediyor ve verilerini daha iyi şekilde depolamayı, en verimli şekilde kullanmayı istiyor. “Bunu yaparken, kurumsal yapılanmalarını da dijitalleşme etrafında şekillendiriyorlar” eklemesini yapan Behçet Yumrukçallı, “Bu bağlamda bulutun giderek önem kazandığını, kurumlara esneklik, çeviklik ve tasarruf sağladığını görüyoruz. Opinion Matters tarafından 750 BT yöneticisinin katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre de en çok kullanılan bulut sistemi hibrit bulut oldu” bilgisini verdi.
Kurumlar için hızlı, güvenilir, anlık erişime izin veren ve veriden gerçek zamanlı analize imkân tanıyan bu altyapı yatırımlarını kurum içinde yapmak ciddi bir maliyet demek. Bu noktada, Behçet Yumrukçallı’nın dikkat çektiği gibi, “Yüklü bir yatırım yapıp sahip ol” modeli de yerini “kullandıkça öde” modeline bırakıyor. Bu model sayesinde şirketler, yeni ürün geliştirmek için inovatif çalışmalara kaynak ayırarak, kendilerini rekabet ortamında bir adım ileriye götürecek projelerini hayata geçirebiliyor. “Bu modellere ek olarak, gelecekte yeni modellerin ortaya çıktığına da şahit olacağız” beklentisini dile getiren Behçet Yumrukçallı’ya göre, verilere odaklanmanın ön koşulu, sunulan servislerin her çeşit kritik sorunu çözecek şekilde bir arada çalışmasını sağlayan bir evreni hayata geçirmek. Bu evreni yaratmak için de platformlara destek verilmesi ve bu destekleri sunacak servis sağlayıcısı ile geliştiricilerden oluşan bir ekosistemin geliştirilmesi gerek.