Perakende sektörü değişimi adresleyen çözümleri kullanacak
En büyük müşteri kitlesine ve rekabet ortamına sahip olan perakende sektörü günümüzde çeşitlenen hizmet kanallarını kullanarak bu büyük kitleye ulaşmaya çalışıyor. Gelen müşterileri kaçırmamak, müşteriye özel hizmet ve ürün sunmak hedefiyle faaliyet gösterilen sektörde işte bu nedenle yeni gelişen teknolojiler hemen uygulama alanı buluyor. Rekabetin öne çıktığı sektörde, ancak bilişim teknolojilerinin kullanımı, verimliliği ve karlılığı artırırken maliyetlerini azaltmak isteyen perakende kurumlarının da en önemli aracı haline geliyor. Bilişim teknolojilerinin sunduğu iş zekâsı uygulamalarından CRM çözümlerine, depo takibine ve kurum için yazılımlara kadar farklı çözümler sektörün odağında yer alıyor. İş süreçlerine baktığımızda ise; mağazaların otomasyonu, stok ve ürün takip sistemleri, satın alma, dağıtım ve teslimat, pazarlama, mağazalar arası iletişim, mağazalarla merkez fonksiyonlar arası iletişim, insan kaynakları yönetimi, işe alım, intranet uygulamaları ve ödeme sistemlerine uzanan bilişim çözümleri sektörün teknolojiye başvurduğu alanları oluşturuyor.
Diğer taraftan, perakende kullanılabilecek teknolojiler ve sağlanabilecek kolaylıklar açısından sınır tanımayan bir sektör olarak da öne çıkıyor. Radyo Frekans Dalgası (RFID) teknolojisiyle, ilk tedarikçiden tüketiciye kadar her aşamada, ticaretin daha kolay hale gelmesi hedefleniyor; böylece tedarik zincirinde sipariş ve depolama sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırıyor.
2010 sektörde veri yedekleme ve güvenliği adresledi
İnterpromedya Araştırma Hizmetleri Grubu tarafından gerçekleştirilen Perakende Lojistik Araştırması, sektörde geçen yıl bilişim yatırımlarının durumuna ışık tutuyor. Perakende sektöründe 232 kurum ile yapılan anket sonucu ortaya çıkan sonuçlara göre en önemli BT yatırımı konularını güvenlik ve veri yedekleme konuları oluşturmuş. BT yatırımları içinde donanım yatırımları ise yazılım ve hizmet yatırımlarına ağır basıyor. Yapılacak BT yatırımlarında BT güvenliği yüzde 25,3, veri yedekleme yüzde 24,5, raporlama sistemi yüzde 24, arşivleme yüzde 22 ile sıralanırken daha önde olması beklenen mobil hizmetler ise yüzde 20,3 oranında. Bilgi teknolojileri yatırımlarında önem verilen konular arasında perakende sektöründe marka güvenirliliği yüzde 96,6, ürün hizmetin kalitesi ise yüzde 97 ile başı çekiyor. Ürün hizmetin garanti süresi 94,4, ürün hizmetin fiyatı 91,8, marka bilinilirliği yüzde 88,8 ile onları izliyor. İş ortağı tavsiyesi yüzde 73,7 ile gerilerde.
Önümüzdeki dönemde yaşanacak gelişmeler sektör temsilcileri tarafından çok kanallı perakendecilik ve elektronik ticaret, mağazalarda self servis hizmet olanakları, müşteri memnuniyetini artıracak CRM uygulamaları, ürün yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi için iş optimizasyonu uygulamaları, promosyon yönetimi, talep tahmini ve planlama, fiyat optimizasyonuna yönelik çözümler olarak tanımlanıyor. Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal’a göre de gelişen çok kanallı perakendecilik ve e-ticaret, sektörde mobil teknolojiler ve mobil internetin kullanımı öne çıkarıyor. Mağazalarda hizmet kalitesini artıracak self servis olanağı sağlayacak uygulamalar ise akıllı mobil cihazlar ve tablet PC’lerin kullanımını da öne çıkaracak gelişmeler arasında yer alıyor. Oracle Türkiye ve Orta Asya CRM Çözümleri Satış Müdürü Funda Karakaşoğlu Vural’a göre de sektörde gelinen noktada teknoloji kullanımının yoğunlaştığı noktalar, Çok kanallı, çok aşamalı, dinamik hedef kitle seçimi yapılabilir kampanya yönetimi, müşterinin hayat boyu değerini ve tüm “ağ” değerini anlamaya yönelik çoklu program üyesi bulunan “Sadakat Programı Yönetimi”, Servis ve Pazarlama amaçlı 7/24 “Outbound – Inbound” Çağrı, CRM uygulamaları ile bütünleşik perakende sektörüne özel uygulamalar sunan e-Ticaret platformu ve müşteriye en iyi teklifi sunabilen gerçek zamanlı karar destek sistemleri olarak sıralanıyor.
Bugüne kadar klişe bir kavram olarak algılanan mobilitenin artık her perakendeci için ele alınması gereken ve inovasyon yaratabilecek önemli bir gerçek haline geldiğini vurgulayan Dal, şöyle konuştu:
“Kablosuz iletişim teknolojileri, 3G ve özellikle mobil internetin gelişmesi ile mobilite her geçen gün hayatımıza çok daha fazla giriyor. Aberdeen Research’ün 2010 yılı başında yaptığı bir araştırmaya göre perakendecilerin yüzde 57’sinden fazlası satış pastasındaki paylarını artırabilmek için yeni alternatif satış ve hizmet kanalları yaratmaya çalışıyor. Mobil ve kablosuz teknolojilerin kullanımına dayalı satış, pazarlama ve hizmet kanalları perakendecilere bu noktada ciddi katma değerler vaad ediyor. Yine Abeerden Research’ün yaptığı araştırmaya göre, 2008 yılında şirketlerin sadece yüzde 15’i mobil teknolojilere dayalı kanalları hayata geçirme aşamasındayken 2010 yılında bu oran yüzde 38’e çıktı. Söz konusu orana ilave olarak başka bir yüzde 50’lik grup da mobil teknolojilere dayalı alternatif kanal oluşturma planları içerisinde ki, bu oran 2008 yılında yüzde 15 oranındaydı.”
Zebra Technologies Türkiye Ülke Müdürü Can Tolu’ya göre perakende sektöründe çok farklı alanlara yayılan uygulamalar ile teknoloji kullanımı söz konusu. Sektörde son dönemde, oluşan kasa kuyruklarını önlemek için kiosk sistemleri ve sadakat kartı uygulamaları ön planda olduğunu belirten Tolu’nun sektörde teknoloji kullanımı konusundaki saptamaları şöyle: “Üretimden rafa olan süreçte ürün takibi maksimum önem taşımakta. Depodan eve teslim işlemlerinde mobil cihazlar kullanılarak teslimatlar çevrimiçi olarak takip edilebiliyor. RFID uygulamaları kullanılarak depolar sürekli gözetim altında tutulabiliyor. Ayrıca mağaza içi uygulamalarda indirim etiketlerinin ve raf etiketlerinin mobil cihazlar ile uygulanması zaman kaybını ve insan hatasını önlediği için çoğu şirket artık bu sistemler ile çalışıyor. Sadakat kartları özellikle anında mağaza içinde yazdırılıp müşteriye teslim edebilme olanağı olduğu için şirketler bu yöntemle çok fazla kişiye ulaşabiliyorlar. Ayrıca kuyrukların önlenmesi için mobil cihazlar ile müşteriye tek bir fiş verilerek bu fiş ile ödeme yapıp kasada bekleme süresi azaltılıyor. Ürün fiyatını anında öğrenebilme veya kiosklardan aranılan ürünün hangi mağazada mevcut olduğunu öğrenebilme ise müşteri memnuniyetini artıran diğer uygulamalar. Ürün ve mağaza döngüsü takip edebilmek için zaman tasarrufunu maksimize eden ve bilgi güvenilirliğini artıran teknolojiler personelin verimliliğini de artırdığı için oldukça fazla tercih ediliyor.”