Analitik altyapısı güçlü CRM çözümlerine ihtiyaç artıyor, sosyal medya veri kaynağı oluyor
Bülent Dal analitik altyapısı güçlü CRM çözümlerine ihtiyaç artacağına dikkat çekti. Bu noktada iş zekâsı teknolojilerinin devrede olacağını ifade eden Dal, “Müşterinin tüm kanallardan bıraktığı memnuniyet ile geri dönüşlerin takibinde internet, mobil teknolojiler, çağrı merkezleri daha etkin bir şekilde rol almaya devam ederken sosyal medya veri kaynakları kullanılarak müşteri memnuniyeti 360 derece anlaşılmaya çalışılacaktır. Müşterilerin satın alma davranışlarında en etkili yolun fısıltı gazetesi olduğunu hatırlatan SAP Türkiye Perakende ve Lojistik Sektörleri Çözüm Yöneticisi Hakan Yakıcı da müşterisinin nabzını ölçmek, onların ihtiyaç ve isteklerini öğrenmek isteyen bir perakendecinin bu oyunda liderliğini sürdürebilmesi için Facebook, Twitter ya da YouTube gibi sosyal medya araçlarını çok iyi değerlendirmesi gereğine dikkat çekti. Gelinen noktada müşterilerle yeni sosyal medya kanalları üzerinden iletişime geçmek, perakendecilerin müşteri ilişkilerini güçlendirmelerine ve markalarını büyütmelerine yardım ettiğini belirten Yakıcı, “Bu iletişimi etkin bir şekilde yürütebilmek içinse perakende şirketlerinin, büyük miktardaki sosyal medya verilerini yakalayıp analiz etmelerine ve kişiselleştirilmiş yanıtlar üretebilmelerine yardımcı olan çözümlere ihtiyacı bulunuyor. Bu anlamda da sosyal medya çözümünü seçerken perakendecilerin, bu çözümün tümleşik BT mimarisi sayesinde şirketin mevcut iş yazılımlarıyla entegre bir şekilde çalışabilmesine büyük önem vermesi gerekiyor” diye konuştu.
İş optimizasyonu ve talep uygulamalarI gündemde
Ürün yönetimi ve tedarik zinciri yönetiminde iş optimizasyonu uygulamalarının sektörde daha fazla görüleceğini de belirten Dal, “Otomasyon ve analitik bir arada iş süreçlerine bütünleştirilecek. Sahada çalışanların mobil cihazlar aracılığıyla doğru zamanda doğru kararları alması sağlanacak. Son zamanlarda; ürün bilgileri, kampanyalar, satış takibi ve stok bilgisi gibi bir mağazanın tüm iş süreçlerinin tek tuşla takip edilebildiği sistemlerin mağaza yöneticilerinin ihtiyacı haline gelmiş durumda olduğunu belirten Netle Yazılım Genel Müdürü Benal Altınok’a göre perakende sektörünün teknoloji yatırımlarında öncelikli beklentileri de şöyle sıralanıyor: “Kurulacak sistemin kalitesi, güvenli olması, veri yedekleme olanağı tanıması ve raporlama özelliklerine sahip olması. Beklentilerin ve ihtiyaçların hepsini tek bir potada eriten ve kullanıcısına bu doğrultuda çözümler sunan uygulamalar diğerlerinin önüne geçiyor. Bu anlamda çözümlerin mobil kullanıma, saha ekiplerinin anlık veri toplamasına olanak sağlaması da büyük önem taşıyor. “Müşterimi tanımalıyım, iletişimimi korumalıyım” diyen zincir mağazalar akıllı kart teknolojilerinden faydalanarak müşteri verilerini sağlıklı bir şekilde toplamaya çalışıyor. Bu verinin analizi, müşteri profilleme ve kümeleme süreçleri iş zekâsı teknolojileri ile sağlanıyor. Mağazaların, profiller bazında aksiyon alması daha verimli sonuçları getiriyor. Tüm bu CRM çalışmalarının ERP ile tam bütünleşmesi de çok önemli.”
Perakende değişim rotası
Mağazalarda teknoloji daha fazla kullanılacak. Self servis mağazacılık ve self servis ödeme yöntemleri yaygınlaşacak. Kasiyersiz alışveriş, otomatik tarama ve ödeme sistemleri uygulmaları artacak.
l Perakende cironun beşte biri çevrimiçi kanallardan sağlanacak ama her üç tüketiciden ikisi, doğrudan veya dolaylı olarak çevrimiçi kanalı kullanacak. Mağazalar çevrimiçi kanalla bütünleşecek.
l Teknolojinin daha fazla kullanılması, daha az stok ve daha yüksek verimlilikle çalışan bir mağazacılık modeli ortaya çıkaracak.
l Teknolojinin daha fazla kullanımı veri toplanması ve işlenmesini kolaylaştıracağı için doğrudan pazarlama kampanyalarının önemi ve etkinliği artacak.
l Klasik süpermarket ürünleri, yine süpermarket ürünü olarak kalmaya devam edecek. Bu ürünlerin çevrimiçi cirosu yine sınırlı kalacak.