Bilim insanları ışık hızından 4 kat daha hızlı bir cisim keşfetti
Bilim insanları, gözlemledikleri yıldız patlamalarının ardından uzaya saçılan materyalin, ışığın 4 katı daha hızlı hareket ettiğini düşünüyor.
Astronomlar, yıl boyunca gözlemlediği nötron-yıldız birleşmelerinin ışığın dört katı hızla ilerleyen bir materyal ile birlikte gerçekleştiğini öngörüyor. Bu birleşme sırasında yaşanan patlamaların hemen sonrasında ortaya çıkan bu materyal, hızla Dünya’ya doğru geldiği belirtiliyor.
Fizik yasalarına göre ışıktan hızlı ilerleyen bir cisim yok. Doğruluğu ispatlanmış bu bilginin, bilim insanlarının keşfettiği yeni verilerle çakıştığı düşünülürse yeni kuramlar ortaya atılabilir. Işıktan dört kat hızlı olduğu düşünülen bu cismin gerçekten o kadar hızlı mı yoksa bir yanılsama mı bilinmiyor.
Avustralya’daki Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden Adam Deller’in bu konuda yaptığı açıklamada “Analizimize göre, bu materyal büyük olasılıkla 5 derece genişlikte ve Dünya’nın yönünden sadece 20 derece uzağa doğru ilerliyor” sözlerine yer verdi.
Bazı bilim insanları, 155 günde 2 ışık yılı ileriye giden bu cismin sadece yanılsama olduğu ihtimalleri üzerinde duruyor. Kısa süreli Gama ışınlarını ortaya çıkaran bu patlama ”multimessenger astronomi” kavramını da ortaya çıkardı. Yaşanan bu olay, çekimsel dalgaların algılandığı ilk olay olarak da tarihe geçti.