Lojistikte izlenebilirlik ön planda
Lojistik sektörü açısından en önemli hizmet noktalarından birini de paketin takibi ve izlenilebilirliği oluşturuyor. Teknoloji kullanımının da öne çıktığı ürün takip alanında barkod etiketler, RFID teknolojileri ve el terminalleri önemli bileşenleri oluşturuyor. Bunun yanı sıra araç takibini sağlayan araç izleme ve yük takip sistemleri de sektörde çok kullanılan bir başka uygulama olarak göze çarpıyor. Diğer taraftan tedarik zinciri yönetimi de önemli bir başka olarak süreçleri kapsayan bir yapı olarak önem kazanıyor. Tedarik zinciri yönetiminin sektör açısından önemine işaret eden SAP Türkiye Perakende ve Lojistik Sektörleri Çözüm Yöneticisi Hakan Yakıcı da, bu konudaki çözümlerin lojistik şirketlerinin doğru planlama yapmalarında etkili olduğunu dile getirdi. Zebra Technologies Türkiye Ülke Müdürü Can Tolu’ya göre de kısıtlı zamanda ve yoğun çalışılan bir sektör olduğu için zaman tasarrufu ve hatasız işlem büyük önem taşıyor. Bu nedenle de özellikle sektör şirketlerinin yatırımlarını ürün takibi üzerine yoğunlaştırdıklarını belirten Tolu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu sektörde güvenilirlik hayati önem taşıdığı için, özellikle barkod etiketler veya RFID etiketler ile paletlerin ve ürünlerin takibi kolaylaşıyor. RFID uygulamaları da oldukça yaygınlaşıyor. Çünkü tek bir seferde birçok ürünü aynı anda kayıt altına alabiliyorlar dolayısıyla zamandan tasarruf ediyorlar. Ayrıca biz müşterilerimize farklı koşullar için en uygun çözümleri sunuyoruz. Çünkü taşıdıkları ürün ve taşıma farklılıkları göz önüne alınarak en uygun çözümlerle verimliliklerini artırıyoruz. Biz RFID kullanımının artacağını düşünüyoruz. Çünkü RFID sayesinde tek seferde birçok hareketi algılayabiliyor ve ürün takibini yapabiliyorlar. Büyük depolar ve her gün her saat kesintisiz işleyen işletmeler gün geçtikçe RFID teknolojisi ile daha çok ilgileniyorlar.”
Akıllı cihazlar sahada hizmet veriyor
Ingenico Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Alpay Sidal, sektörde zamanın büyük bölümünü dışarıda geçiren saha satış ve dağıtım şirketlerinin en sık kullandığı teknoloji ürünlerinden biri PDA’ler olduğunu belirten Alpay Sidal, ödeme de söz konusuysa POS terminalleri, konum adres bilgisi için de GPS temelli cihazlar kullanıma girdiğini ifade etti. Tüm bunlar düşünüldüğünde özellikle sahada aktif olarak çalışanların, yanında taşıması gereken teknolojik donanım hayli fazla olduğuna dikkat çeken Sidal, cihazlar tarafında yaşanan gelişmelere değinerek şöyle konuştu: “Sahada dağıtım ve satış gerçekleştiren şirketler için artık kompakt çözümler söz konusu. Bizim de bu tür çözümlerimiz var. Bir yüzü POS diğer yüzü PDA özelliği taşıyan seçenekler, sahip olduğu özelliklerle saha şirketlerine hız ve verimlilik kazandırıyor. Öncelikle stok takibi ve ödeme tek bir cihaz üzerinden yürüyor. Böylece manüel mutabakat otomatikleşerek muhasebesel iş yükü azalıyor. Cihazın PDA tarafında çalışan Windows CE işletim sistemi üzerinde uygulama geliştirilebiliyor. Bütünleşik barkod okuyucu sayesinde stok bilgisi anında merkeze iletiliyor. PDA tarafında yapılan satış işleminin bilgileri POS tarafına otomatik olarak aktarılıyor ve temassız kartlar da dâhil olmak üzere tüm kartlarla ödeme alınabiliyor. Diğer taraftan cihaz üzerinde bulunan bütünleşik yazıcı sayesinde fatura ve diğer basılı materyaller alınabiliyor. İşyerleri bu cihazla PDA+POS+ mobil yazıcı yerine tek bir cihaza sahip oluyor. Hem operasyon hem de maliyet açısından avantajlı oluyor. Cihaz, GPS özelliğinin yanı sıra çok geniş bağlantı seçenekleri ile kesintisiz iletişim olanağı da tanıyor. Wi-Fi ve Bluetooth desteğinin yanı sıra 2 farklı SIM kart ile GPRS/Edge bağlantısı kurabiliyor.”
Mobiliz Genel Müdürü Levent Aydoğan’a göre takip sistemleri yeni geliştirilen uygulamalarla çeşitleniyor. Mobiliz tarafından geliştirilen ve FiloTürk tarafından müşterilere sunulan Yük Takip Sistemi ile araç ve yüklerin ortak bir platformdan takibinin mümkün olduğunu belirten Aydoğan, şöyle konuştu: “Gefco tarafından kullanılmakta olan sistem sayesinde Gefco ve bayileri, ortak bir altyapı üzerinden yükleri izlemelerine ek olarak araç ve yüklerle ilgili rapor alabilmektedir. Gefco’nun otomobil taşımacılığı ve yedek parça dağıtımı kapsamında hizmet verdiği markalar ve markaların Türkiye’deki tüm bayilerinin kullandığı web tabanlı sistem üzerindeki yükler, marka ve markanın bayileri tarafından adaptif hesaplar sayesinde izlenebilmektedir. Gefco taşınan yük bilgilerini, yükün ait olduğu bayi, yükü taşıyacak araç, şase numarası veya koli bilgilerini sisteme girebilmektedir. Markalar, web tabanlı sisteme girerek kendilerine ait yükleri taşıyan kamyonları ve üzerindeki yükleri takip edebilmekte, bayiler ise sadece kendilerine gelen araçları ve yükleri haritada önceden tariflenen coğrafi alanına girene kadar izleyebilmektedir. Bu sayede hem marka hem de bayiler dağıtım performansını izleyebilmekte araçların veya yüklerin ne zaman teslim edileceğini ya da edildiğini görebilmektedir. Sistemin Filo Yönetim Sistemi’yle bütünleşik çalışması sayesinde ise sahadan elde edilen bilgiler doğrultusunda belirlenen limitlere göre ihlaller de raporlanabilmektedir.”
Dışkaynak kullanımı ve lojistik
Mobisis Satış Direktörü Halit Erol Şengünler ise lojistik ve teknoloji konusunda şunları söyledi:
“Lojistik hareketlerin eşzamanlı takibi herkes için önemlidir. Üretim hatlarının beslenmesinden tutun da, Internet alışverişinin kapınıza gelmesine kadar birçok konuda. Özellikle kriz döneminde birçok şirketin bu konuyu dışkaynak kullanarak çözmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Günü kurtarmaya çalışan şirketler iş gören teknolojilere kaynak ayırabildi, bunun en kolay yolu da dışkaynak kullanımına giderek gerekli donanım, yazılım, insan kaynağı ve en önemlisi bilgi birikimi tabir edilen iş yapma bilgisini elde etme yolunu seçti. Günü kurtarabilen şirketler içinse yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz. Artık fark yaratan teknolojilere yatırım yapılmaya başlandı. Bu teknolojilerden en çok gündemde olanları RFID, 2D barkodlar, RTLS ve 3G.”