Homeros “gerçeği” anlatmış
Aberdeen Üniversitesi/İngiltere fizik hocası Murilo Da Silva Baptista ve Estadual de Ponta Gross Üniversitesi/Brezilya’dan iki fizikçiye göre, dünya edebiyatının en eski eserlerinden, Antik Yunan döneminde M.Ö. 8’inci yüzyılda Homeros’un yazdığı (İlyada Destanı’nın devamı olan) Odise Destanı meğerse “gerçekmiş”. Yani, yazarın zihninde canlandırdığı bir kurmaca değil, gerçekten yaşanmış bir olayın anlatımıymış. (The Odyssey’s mythological network. Pedro J. Miranda, vd. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0200703)
Fizikçiler, iddialarını Ağ Teorisi kavramını açıklamaya yarayan istatistik yöntemlerle ortaya koydular. Bir ağı oluşturan özellikler nelerdir? Örneğin bu tür ağ bağlantıları Facebook’ta nasıl şekilleniyor? Acaba Odise’deki karakterler arasındaki ağ bağlantısı, Facebook ağ bağlantısına benzeyebilir mi? Yanıt: Evet, benziyor.
Fizikçiler, Odise’deki 342 karakterin bin 747 ilişkisini analiz ettiler. Bunlar arasında “kurmaca olmayan” bağlantılar buldular. Destanı oluşturan 24 kitaptaki her bir durumun/olayın, gerçek yaşamda bir ağda oluşabilme ihtimalini istatistik olarak hesapladılar. Destandaki “tanrıları ve canavarları” dışarda bırakarak yaptıkları analiz, ilişkilerin gerçek yaşamda olacağını gösterdi. İlyada’da anlatılan Truva (pardon! Nedense kabullendiğimiz “yeni” ismiyle Troya!) Savaşı ile sonrasının anlatıldığı Odise’nin, “gerçekten” yaşandığını 3 bin yıl sonra nihayet biliyoruz.