4S birikimlerini yurtdışına taşıyor
4S de çözümlerin, iş teknolojilerinin ve bilginin ön plana çıktığı bir yapı oluştu. 4S Bilgi Teknolojileri tarafından Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle Eskişehir’de gerçekleştirilen “Bilişimde Kariyer ve Yeni Teknolojiler” etkinliğine katılmak üzere Ankara’dan hızlı trenle yola çıkan 4S Bilgi Teknolojileri ekibi ve Genel Müdür Melih Akyılmaz ile birlikteydik. Hem 4S Bilgi Teknolojileri’nde yaşanan değişimi hem de sektörü yakından ilgilendiren konuları güzel bir sohbetle ele aldık.
Son yıllardaki değişimle birlikte 4S’in; çözümlerin, iş teknolojilerinin ve bilginin daha ön plana çıktığı bir yapıya doğru revize olduğunu ifade eden Akyılmaz, uzun süren bir yatırım süreci yaşandığını ve bunun devam ettiğini dile getirdi. Akyılmaz bu değişim sürecinde yaşananları şu şekilde özetledi: “Bu yapıyı uluslararası tarafa da taşımaya çalıştık. Dubai ve Londra’da 2 tane ofis açıktı. Ortadoğu’da oldukça yaygın bir konuma geldik. Telekom ve finansı kendimize öncelikli sektörler olarak aldık ve buralarda kendimizi geliştirdik. Edindiğimiz bilgi birikimini de yurtdışına taşımaya başladık.”
Artık ürün değil çözüm konuşuyoruz
Türkiye’de şirketlerin pazarın büyümemesinden şikayetçi olduğunu dile getiren Akyılmaz, büyüyememenin en temel sebebinin bütünleştirme yapan şirketlerin üzerine düşen kimlikleri yerine getirememeleri olduğunu kaydetti ve şu şekilde devam etti: “Çünkü çözümleri üretebilecek teknolojileri müşterilerine götüremiyorlar. Biz burada eksiğin ne olduğunu tespit etmeye çalıştık. Gördük ki çözümler müşterilerin önüne doküman olarak gidiyor. Burada ilk olarak müşterilerin gerçekten gelip görebileceği, test edebileceği bir ortama ulaşması gerekliliğini ortaya koyduk. Bunun için 4S’te böyle bir çözüm merkezi oluşturduk. İçerisine satış çalışanı koymadık. Tamamen uzman ve teknik çalışanlarımız var. Müşterinin önce sorununu algılıyoruz. Bununla ilgili fizibilite yapıyoruz. İhtiyacın ne olabileceğini belirliyoruz. Çözümün nasıl olması gerektiğini konuşuyoruz. Hiçbir şekilde ürün konuşmuyoruz. Farklı markalar üzerinde bu çözüm merkezinde ürünler test edilip denenebiliyor.”
Çözüm merkezini kullanan hiç kimseden bir ücret talep etmediklerini ya da çözüm merkezini bir satış aracı olarak kullanmadıklarını ifade eden Akyılmaz, bu projenin 4S’in gönüllü bir projesi olduğunu vurguladı.
Kamuda eğilimler; sanallaştırma, iş sürekliliği ve iş teknolojileri
Akyılmaz, kamuda günümüzün eğilimlerinin başında sanallaştırma ve iş sürekliliğinin olduğunu söyledi. Son zamanlarda felaket kurtarma merkezlerinin dikkat çekici oranda kamudan talep gördüğünü aktaran Akyılmaz, “Felaket kurtarma kavramı yerine biz iş sürekliliği kavramını tercih ediyoruz. Kamuda çok ciddi uygulamalara sahip kurumlar var. Bu kurumlarda problemler yaşandığını duyuyoruz. Bu problemler kurumların hızlı bir biçimde iş sürekliliğine ihtiyacını artırıyor. Stratejik uygulamaların bir iki saat kesintiye uğraması büyük zararlara yol açabiliyor” dedi.
Kamu tarafından talep edilen bir diğer önemli konunun ise iş teknolojileri olduğunu belirten Akyılmaz, yapıların büyümesinin, büyük sistemlerin yönetilmesi açısından sunucu ve ağ yönetimi, yazılımların kalitesinin artırılmasına yönelik kod seviyesine kadar inen testlerin ilgi ve talep edilen önemli konular arasında olduğunu dile getirdi. Hem Batıda hem de Ortadoğu’daki şirketlerle telekom ve finans sektörlerine yönelik önemli projeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Akyılmaz, şirket cirosundaki yurtdışı kalemini 2011 yılında yüzde 10’un üzerine çıkaracak ivmeyi yakaladıklarını söyledi. Akyılmaz yurtdışı ile ilgili şu bilgileri verdi: “4S olarak 50 milyon dolar civarında ciro yapan bir şirketiz. Bugüne kadar yüzde 5-7’yi geçmeyen bir yurtdışı payı vardı. Bunu 2011 yılında yüzde 10 seviyelerine çekecek ivmeyi yakaladık.”
“Bilişimde Kariyer ve Yeni Teknolojiler” etkinliği
4S Bilgi Teknolojileri ve Anadolu Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Bilişimde Kariyer ve Yeni Teknolojiler” etkinliğinde sektördeki İK ihtiyacı ve potansiyeli masaya yatırılırken BT sektöründeki yeni teknolojiler ele alındı.
Anadolu Üniversitesi öğrencileri tarafından ilgiyle takip edilen programın açılışında Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Aydın Ziya Özgür, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, 4S Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Melih Akyılmaz, TEİ Bilişim Teknolojileri Müdürü Cengiz Soyukan, IBM Üniversite İlişkileri Lideri Jale Akyel, Microsoft Türkiye Sosyal Sorumluluk Müdürü Arzu Birincioğlu, VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekçioğlu ve Anadolu Üniversitesi, Bilgisayar Kulübü Danışmanı Öğretim Görevlisi Salih Gümüş birer konuşma yaptı.